«Якщо українську мову терміново не повернути до столичних храмів науки, то за кілька років, можливо, Путін прийде «визволяти і захищати» Київ», - Марія Рейкіна

09 Листопада 2017, 17:00
2752

9 листопада, день пам’яті Нестора Літописця, в 1997 році проголошено Днем Української писемності та мови.

В цей день щорічно плануються різноманітні заходи: конкурси ім. П. Яцика, конференції, радіодиктант. Але, на жаль, - це одноактна дія, яка не має послідовного, системного наступального продовження.

А це призводить до нехтування уваги щодо мовної політики як на місцевому, так і на державному рівні. Цим дуже стурбована районна громадська організація Союзу українок. Адже за 26 років незалежності України сфера функціонування української мови надто повільно розширюється.

Нині для українства критичний час. Державна незалежність, про яку віками мріяв і за яку віддав стільки життів наш народ, може, хоч як це не парадоксально, закінчитися національною катастрофою. Бо ми, як нація, досі живі завдяки українській мові.

Така функція, точніше, місія нашої мови для багатьох незбагненна… Коли цією мовою користуватимуться всі без винятку громадяни, тоді вона сконсолідовує суспільство довкола суспільної мети й виступатиме не тільки як засіб спілкування, а як провідник і натхненник людського поступу.

Це ще одна нагода задуматись, в якому стані наша рідна мова, яка Конституцією визнана державною мовою.

У південно-східних областях України, де мешкає половина населення, більшість становлять російськомовні міщани. На кожному кроці звучить російська мова в столиці України – Києві.

Стурбовано спостерігаємо, що продовжує діяти антиукраїнський закон Ківалова-Колісниченка «Про заходи державної мовної політики»: міністри українського Уряду, депутати Верховної Ради України замість державної мови вживають російську (зважали б хоча б на те, що це мова жорстокого, підлого, смертельного ворога України), телебачення перенасичене російською і російськомовною кіноіндустрією, музичні, теле- і радіоканали «женуть» російську попсу, відповіді на вуличних опитуваннях та коментарі спеціалістів російськомовні.

Тож не діє Конституційна норма про державний статус української мови, чи не припиниться неприкрите зросіщення нашого суспільства?

Серед української спільноти чимало захоплюються ток-шоу: «Це стосується кожного» та «Говорить Україна», де ведучі російськомовні. Тривожно, що в незалежній Україні не виконується Конституція України стосовно державної мови. Чому таке засилля російськомовних телеведучих, які ігнорують українську мову?

Вікторія Власенко, прибувши з іншої країни в місто Київ, влаштувала своїх дітей в школу в центрі міста з поглибленим вивченням англійської мови.

«Після кількох тижнів навчань стало зрозуміло, що мої діти україномовні виявилися представника нацменшин в україномовній школі. Бо частину предметів у ній учителі без будь-яких докорів сумління читають російською мовою!» - каже жінка.

Ситуація, яка склалася з українською мовою в українських школах Києва, інакше як тихою диверсією назвати не можна.

Після Криму та війни на Донбасі, які почали з гасла про захист «рускоязичного населення», освіту можна зарахувати до сфери національної безпеки. Доказом цього є ґвалт, який зчинився відносно закону про освіту меншин Закарпаття.

Якщо українську мову терміново не повернути до столичних храмів науки, то за кілька років, можливо, Путін прийде «визволяти і захищати» Київ.

Союз українок стривожений і подивований: чому пасивно споглядає на такі порушення нормативів Конституції України Національна рада, міністр інформаційної політики, міністр культури, Всеукраїнський Комітет Захисту української мови, Верховна Рада України.

Багатовікова імперська антиукраїнська політика породила в українському народі велику кількість зазомбованих малоросів, україноненависників, продажних промосковських рабів.

Нам слід пам’ятати, що без української мови не може існувати держава. На сьогодні наша рідна мова потребує захисту: негайного прийняття закону про державну мову. Українську мову може врятувати тільки держава, ім’я якої Україна.

Марія Рейкіна, голова Рожищенської районної громадської організації Союзу українок

Коментарі
10 Листопада 2017, 10:01
Дякую Марія за чудову статтю,Якщо не поважаємо свою мову ,культуру, церкву Історію..То прийдуть інші і заставлять шанувати чужу мову ,культуру, церкву Історію...
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024