У Рожищі побував співавтор Декларації про державний суверенітет України

06 Листопада 2017, 20:51
1960

Уже стало доброю традицією в Рожищенській районній бібліотеці для дітей проводити творчі зустрічі знаменитих людей з громадськістю міста та району.

У понеділок, 6 листопада, у нас в гостях побував український поет, прозаїк, публіцист, громадський, політичний та державний діяч Володимир Шовкошитний.

Завідувачка відділом обслуговування книгозбірні Галина Ніколайчук коротко розповіла присутнім про творчість і найяскравіші епізоди життя письменника. А воно у митця, справді цікаве. Володимир Федорович має чотири вищі освіти, був народний депутат України І скликання, є співавтором Декларації про державний суверенітет України, ліквідатор наслідків аварії на ЧАЕС, президент Міжнародної організації «Союз Чорнобиля» з 1990 до 2003 року, доктор філософії в галузі політології, автор багатьох писемних видань.


Більше того, пан Володимир – почесний професор-асистент університету Південної Флориди(1995, США), лауреат літературної премії імені О. Бойченка (1987); літературної премії ЛКСМУ імені Миколи Островського (1988); Премії імені Василя Стуса (за роман «Білий Кречет»); Міжнародної літературної премії імені Миколи Гоголя «Тріумф»(2015) (за роман «Боривітри»), Міжнародної літературної премії імені Григорія Сковороди «Сад божественних пісень» (2016); нагороджений медаллю «Івана Мазепи».


Рожищенська аудиторія, більшість якої складали учні школи №2, затамувавши подих, слухала історію України з часів Івана Мазепи, розповіді про знищення української еліти, мільйони репресованих – висланих у сибірські табори, закатованих, знищених Голодомором, зниклих безвісти. Також дізналась, як Шовкошитний у 1989-му році організовував перепоховання дисидентів, серед яких поет Василь Стус.


Пан Володимир детально зупинився на так званому волинсько-поліському періоді УПА. Проаналізував українсько-польські конфлікти, сутички з німцями, радянськими військами та всередині повстанського середовища.


У ході зустрічі письменник розповідав про свої твори, закликав любити Україну і завжди залишатися собою. Увагу приділив митець розповідям про Майдан, адже сам був активним його учасником.

1

Своє видавництво «Український пріоритет», за словами Володимира Шовкошитного, він заснував, щоб видавати твори, які спрямовані на розвиток України. Тому цікаво було послухати про книги, які останнім часом були надруковані у видавництві.


Наприкінці зустрічі Володимир Шовкошитний спілкувався з читачами, ставив автографи на книгах та фотографувався з бажаючими.

Зустріч з письменником була справді цікавою і корисно-повчальною. Тож сподіваємося ще не раз привітати його у нашому місті.








 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024