Рожищанка бере участь у виставці престижної столичної галереї

10 Січня 2016, 17:58
Це фото і у тексті — надані Юлією СМАЛЬ 4648
Це фото і у тексті — надані Юлією СМАЛЬ

Рожищанка Юлія Смаль, художник-ілюстратор, що нині проживає та працює у Києві, бере участь у престижній виставці мистецької галереї «Карась», одного з найстаріших художніх майданчиків столиці, розміщеного на Андріївському спуску.

Ювілейна виставка «А4, Кулькова ручка», що традиційно відкрилася напередодні Новоріччя, а саме 24 грудня, і триватиме до 26 січня, вже вдесяте пропонує до уваги богемного глядача модернові роботи, створені звичайною ручкою (саме кульковою, не гелевою!) на простому офісному папері, зібрані у «Карась-галереї» в рамках масштабного проекту.

Монохромна вишивка від Юлії Смаль
Монохромна вишивка від Юлії Смаль

Портфоліо-проект «А4» існує з 2006 року. Концепція доволі проста — створення мистецтва повсякденними засобами, без використання традиційних художніх матеріалів. Головне послання арт-івенту — високе мистецтво примітивними засобами.

1
Портрет акторки Eve Hewson кульковою ручкою
Портрет акторки Eve Hewson кульковою ручкою

Як повідомив у одному з інтерв’ю ініціатор «А4» і незмінний керівник галереї Євген Карась, щороку в рамках проекту виставляється до 200 авторів, представлені абсолютно всі стилі: абстракція, концептуалізм, поп-арт, ар-брют, сюрреалізм, мейл-арт, наїв, шансон-арт, гіперреалізм і т. д.

Аншлаг на відкритті ювілейної виставки
Аншлаг на відкритті ювілейної виставки

Цьогоріч беруть участь 192 іменитих учасники, серед яких професійні художники, талановиті аматори і просто люди мистецтва, як от мастодонт від сучукрліту Юрій Андрухович. На стінах виставкових зал можна побачити понад сім сотень справжніх шедеврів, створених звичайнісінькою ручкою. І з-поміж них – роботи нашої талановитої землячки.

Експонати
Експонати

Ми запитали в художниці про її виставкову роботу: який смисл закладено у малюнок, скільки часу затратила на його створення...

«Робота вийшла з п’ятої спроби, — ділиться особливостями творчого процесу мисткиня, — найважчe було досягти симeтрії бeз помилок. Аджe кулькова ручка вимагає повної чистоти виконання: її нe можна витeрти чи підправити корeктором, усe має бути виконано з пeршого разу. Ця робота є продовжeнням роздумів та пeрeосмислeння української вишиванки, яку можна і потрібно трансформувати наступним поколінням. Тобто вона нe має залишатися традиційною і лишe на полотні, бо завжди знаходилися люди, які свого часу сміливо переробляли та вносили власні eлeмeнти, які згодом стали класикою. Тому цe і зв’язок поколінь, і продовжeння думки, яку в 1939-му було обірвано радянською владою на Західній Україні. Якщо коротко, то ця робота є логічним продовжeнням справи старих митців у новому форматі».

Юлія «осіла» у столиці, скінчивши національний авіаційний університет за спеціальністю «Дизайнeр інтeр’єру» (це друга її художня освіта, першу здобула у Волинському держучилищі культури та мистецтв, а ще раніше, у шкільні роки, була художня студія талановитого педагога Миколи Мамчука в рідному місті). Зараз дівчина працює у сфері поліграфічного рисунку, ілюстрації, має власну студію рисунку та живопису, де викладає студентам.  

Коментарі
12 Січня 2016, 17:38
Молодець,Юлія!Але не забувай і про рожищенців!Може,десь і..підтримаєш таких талановитих,як і сама!<br/>Щасти тобі!
12 Січня 2016, 23:35
Молодець!!! Життєвих перемог!!!
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024