Христос народився!

06 Січня 2016, 17:00
2745

Дорогі рожищани та мешканці району!

Наближається Святвечір — коли за столом збираються великою українською родиною, щоб вшанувати народження маленького Ісусика.

За традицією, на Святу Вечерю має бути «багатий стіл» — 12 пісних страв: кутя, узвар, горох, капусник, рибні страви, голубці, борщ, вареники, млинці, каша, пиріжки, гриби. Після вечері, яка тривала декілька (3-4) годин, кутю і деякі інші страви не прибирали зі столу, а залишали для духів, які сідатимуть за Святу Вечерю удруге. Для них також ставили склянку води і чистий рушник.

Після вечері українці починали співати колядки, які ще з дохристиянських часів присвячувалися створенню Світу, богові-сонцю, врожайності та приплоду домашньої живності. Ворожили по стеблинках, які витягували з-під скатірки на столі. Потім батьки обдаровували дітей, гостей і один одного грошима і подарунками, що символізували достаток і багатство в майбутньому.

Тож редакція Район.Рожище бажає вам миру, злагоди, душевного багатства та благополуччя! Помолімося у цей вечір за тих, хто захищає нас на Сході від агресора. І нехай Господь оберігає ваші родини та нашу неньку-Україну від злих людей та поганих думок!

ХРИСТОС НАРОДИВСЯ!

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50