Архівні світлини: Родина першого єврейського мера Луцька проживала в Рожищі. Випуск 12

22 Жовтня 2017, 13:00
4727

Район.Рожище продовжує рубрику «Архівні світлини: РЕТРО-РОЖИЩЕ».

Ця рубрика започаткована для того, аби допомогти кожному відчути дихання далеких часів, зрозуміти логіку подій, перейнятися думками і сподіваннями своїх попередників, відкрити нові грані їхнього життя, побачити життя нашого району, його розвиток, або просто пригадати, свою молодість, чи дитинство.

Сто років тому мером Луцька був Абрам Варковицький, про особистість якого маємо мало відомостей.

В архіві єрусалимського меморіалу «Яд Вашем», присвяченого жертвам Голокосту, зберігаються світлини родини Варковицьких, які передала Фріда Плебан-Варковицька, - йдеться на сайті Хроніки Любарта.

Колекція світлин не має детального опису, проте усі вони підписані, як ті, що були зроблені в Луцьку та Рожищах. Також вказано, що на фото родина Варковицьких, можливо найстарший чоловік на фото і є Абрам Варковицький.


Крім того, на сайті, присвяченому єврейській історії містечка Рожище на Волині, були опубліковані спогади Фріди Плебан-Варковицької про перебування її родини в Рожищах та Луцьку в першій половині ХХ століття.


Фріда Варковицька (Плебан) народилась в містечку Рожище на Волині в 1928 році. До Другої світової війни її сім’я була щасливою родиною, яка проживала на головній вулиці Рожищ. Батько Самуїл Варковицький мав власний банк, а матір працювала акушеркою.

1

Фріда проживала в Рожищах до семи років, навчалась там в єврейській школі. Спогади про Рожище лише добрі. Коли їй виповнилось сім років, сім’я переїхала до міста Луцька. Родина не була надто релігійна, проте усі свята відзначались за давніми звичаями. У батьківському домі говорили на ідиш та польській мові.


2

Наводимо кілька цитат з її оповіді:

  • Батько Самуїл був талановитим, вмів гарно малювати, знав багато іноземних мов. Мати навчалась на акушерку в Варшаві.
  • В 1935 році в Польщу прийшла економічна криза, це справило свій негативний вплив на банківську систему, зокрема, на банк Варковичів, який згодом збанкрутів. Батько важко переживав поразку і захворів. Батька поклали в лікарню до Львова, де з ним постійно була матір, а ми із сестрою проживали з батьками батька в місті Луцьку. В Рожище ми вже більше не повернулися.
  • На щастя, батько завдяки турботі матері виздоровів. Після повернення до Луцька, він почав працювати бухгалтером на луцькій взуттєвій фабриці Blumenkrantz. Матір далі працювала акушеркою.
  • На той час в Луцьку проживало двадцять тисяч євреїв, була дуже розвинена єврейська культура. Ми з сестрою Любою навчались в польській школі в Луцьку.
  • Пам’ятаю випадок із польської школи. Одного разу всі діти встали і молились, але ми з сестрою не знали молитви і просто стояли та мовчали.
  • Свою родину я не уявляла без бабусі та дідуся. Пам’ятатиму, як вони йшли додому завжди разом.
  • До приходу німців у Луцьк ми не знали, що таке антисемітизм. Серед моїх друзів було багато українців та поляків. Я розуміла добре українську та російську мови. Пам’ятаю, вперше я відчула антисемітизм, коли побачила на стіні одного із будинків напис «Геть євреїв».
  • У вересні 1939 року німці вторглись в Польщу. В рамках пакту Молотова-Ріббентропа Луцьк був переданий російській владі. В місті була велика тривога про те, що можуть прийти німці, лише тоді вперше я дізналась про існування «Mein Kampf», про який до того нічого не було відомо.

Також, перегляньте попередні випуски РЕТРО-РОЖИЩЕ: Архівні світлини: РЕТРО-РОЖИЩЕ. Випуск 1Архівні світлини: РЕТРО-РОЖИЩЕ. Випуск 2. та Архівні світлини: РЕТРО-РОЖИЩЕ. Випуск 3.Архівні світлини: РЕТРО-РОЖИЩЕ. Випуск 4Архівні світлини: РЕТРО-РОЖИЩЕ. Випуск 5Архівні світлини: РЕТРО-РОЖИЩЕ. Випуск 6Архівні світлини: РЕТРО-РОЖИЩЕ. Випуск 7Архівні світлини: РЕТРО-РОЖИЩЕ Випуск 8Архівні світлини: РЕТРО-РОЖИЩЕ. Випуск 9, Архівні світлини: РЕТРО-РОЖИЩЕ. Прогулянки Стиром, 1936-й рік. Випуск 10Архівні світлини: РЕТРО-РОЖИЩЕ. Учні з села Чебені 80 років тому. Випуск 11 то неодмінно радимо це зробити! 

Коментарі
22 Жовтня 2017, 16:56
Браво! Знахідка відмінна.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39