Хто збудував Луцьк? 7 великих архітекторів. ПІДСУМКИ

05 Жовтня 2021, 14:02
«Хто збудував Луцьк? 7 великих архітекторів» – це 7 відеоісторій про архітекторів Реклама 1085
«Хто збудував Луцьк? 7 великих архітекторів» – це 7 відеоісторій про архітекторів

«Хто збудував Луцьк? 7 великих архітекторів» – це 7 відеоісторій про архітекторів, за проєктами яких збудували визначні історичні будівлі Луцька. Костел Петра і Павла у Старому місті, центральний Свято-Троїцький собор, Палац культури, головний корпус Волинського національного університету, найдовший будинок у світі - кожна із цих будівель почалась із людини, яка їх вигадала. І наші відеоісторії – саме про цих людей.

Проект реалізувала Будівельна компанія «Інвестор» спільно із Луцькою міською радою та Волинським національним університетом ім. Лесі Українки.

1. ДЖАКОМО БРІАНО - архітектор, який збудував одну із найвеличніших будівель Луцька - Собор святих Петра і Павла у Старому місті поруч із замком Любарта. Як цей досить юний італієць потрапив у Луцьк, чому йому довірили таке відповідальне будівництво та кілька зовсім нових фактів про костел - дивіться у відео.

2. ПАВЛО ГІЖИЦЬКИЙ - архітектор, який наприкінці 18 століття спроектував луцький Свято-Троїцький собор, що в центрі міста. Тоді це був єзуїтський костел, тепер – кафедральний собор православної церкви і пам’ятка архітектури національного значення. Монастир поруч звели у формі підкови, а сам храм спершу задумувався у формі троянди. Більше цікавого про собор та архітектора - у відео.

3. СЕРГІЙ ТИМОШЕНКО - один із архітекторів, які залишили особливий слід в архітектурі Луцька. Він - співтворець українського модерну, проте на Волині в своїх роботах практикував модернізм. 

Сьогодні в Луцьку збережені 14 будівель, які проектував Сергій Тимошенко, та одна (Ярощука, 16), власником якої він був. Детальніше про цього видатного архітектора та його луцькі роботи - у відео.

4. КАЗИМИР ШКОЛЬНИЦЬКИЙ - архітектор, якого можна назвати рекордсменом за кількістю спроектованих та збудованих будинків. Наразі досліджена його участь у 45 проектах протягом 1925-1939 років, проте без сумніву - це не вся його спадщина. 

Серед будівель, які він створив - перше приміщення волинського музею на вулиці Крилова, де зараз житловий будинок, маєток родини заможного кондитера Чезаре Розаліні та нинішнє приміщення міського управління освіти та вулиці Шевченка. Розповідь про Казимира Школьницького та його спадщину - у відео.

5. ФРАНЦІШЕК КОКЕШ - архітектор, який активно проектував і будував у Луцьку житлові будинки та громадські споруди від початку 1920-х років. У своїх роботах схилявся до модернізму.

Серед найпомітніших у Луцьку будівель за проектом Кокеша збудоване приміщення, де зараз розташоване управління поліції на вулиці Винниченка (до речі, тут від початку теж розташовувалась поліційна управа, тож будівля зберегла своє історичне призначення). Більше про цього архітектора дізнавайтесь із відео.

6. ЮРІЙ БОРОДІН - в 50-х був головним архітектором Луцька, творив у популярному на той час стилі "сталінського ампіру" і спроектував один із найпомітніших будинків в місті. На той час це було приміщення обкому комуністичної партії, а зараз - головний корпус Волинського національного університету на проспекті Волі. Більше про цього архітектора дізнавайтесь із відео.

7. РОСТИСЛАВ МЕТЕЛЬНИЦЬКИЙ - майже наш сучасник. Він жив та творив гарну архітектуру у Луцьку починаючи із 1950-тих, а завершив свій шлях у 2007 році.

Серед його робіт - майдан навпроти головного корпусу ВНУ зі спуском до парку на проспекті Волі, будівля кінотеарту “Промінь”, школа №8 біля Старого ринку, мікрорайон Гнідава та багато інших об'єктів. Детальніше про цього архітектора - у відео.

 

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024