«Луцьктепло» затягує процес погашення боргу за розподіл газу в розмірі 33 мільйони гривень

23 Вересня 2021, 17:17
Боргуввання за газ Реклама 1032
Боргуввання за газ

20 вересня цього року компанія «Волиньгаз» виставила офіційний рахунок «Луцьктепло» на оплату послуги за розподіл газу в розмірі  33,2 мільйона гривень.

Втім, єдиний і найбільший виробник тепла для потреб лучан займається маніпуляційними повідомлення в ЗМІ, натомість не поспішає оплачувати вересневий платіж згідно з умовами укладеного між компаніями договору. Про це повідомляє пресслужба АТ «Волиньгаз».

Найбільші тепловики в містах Ковелі, Володимирі-Волинському та Нововолинську мають навіть попередні оплати за послугу розподілу газу, то єдине на Волині теплокомуненерго, яке вже тривалий час має борг і  збільшує його – це «Луцьктепло». Підприємство комунальне, його засновником є Луцька міська рада.

«Це кризова ситуація, яка ставить під загорозу початок опалювального сезону в Луцьку. Тому що з такими боргами  він у Луцьку просто не розпочнеться – в домівках містян не буде тепла та гарячої води. Ми інформуємо мешканців міста про реальний стан справ. Варто наголосити, що підприємство є комунальною власністю Луцької міської ради. Саме тому орган місцевого самоврядування має безліч фінансових варіантів погашення боргу «Луцьктепло» в розмірі понад  33 мільйони гривень. Гадаю, що саме зараз, із першим холодом, таки варто зосередити увагу на цій темі, адже вона важлива для всіх. А не з настанням холодів думати про облаштування скверів, парків чи інших питань», - заявляє директор комерційний Андрій Карпомиз.

Відповідно до Кодексу газорозподільних систем 13 вересня ДКП «Луцьктепло» подало заявку на збільшення величини річної замовленої потужності з  55 до 62 мільйони м 3. Це означає, що буде збільшення вартості послуги з розподілу природного газу із 8,6 тисячі гривень до 9,7 тисячі гривень на місяць.

Згідно з Кодексом газорозподільних систем,  Оператор ГРМ («Волиньгаз») у вересні 2021 року здійснив перерахунок розподілу природного газу ДКП «Луцьктепло» за весь календарний рік, що відповідає сумі оплати за вересень 18,5 мільйонів гривень.

 Враховуючи борг попередніх періодів  14,8 мільйона гривень і коригування річної замовленої потужності у вересні, станом на 20 вересня борг комунального підприємства «Луцьктепло» вже сягнув до позначки  33,2 мільйона гривень. Окрім цього, боржник досі не виконав рішення суду, яке набрало законної сили в частині погашення штрафних санкцій в розмірі 287 тисяч гривень, повернення сплаченого АТ «Волиньгаз» судового збору в сумі 252 тисяч гривень, які виникли внаслідок невиконання договору за попередні періоди.

Читайте також: «Луцьктепло» боргує понад 30 мільйонів гривень «Волиньгазу»: лучани можуть залишитись без тепла

«Існування боргу «Луцьктепло» ставить під загрозу безперебійне газопостачання в опалювальний сезон не лише мешканцям Луцька, а й всієї Волині.  Оскільки відсутність цих коштів не дає нам можливості закупити відповідне обладнання та в достатньому обсязі паливно-мастильні матеріали, замінювати та обслуговувати газові мережі, а також виплачувати зарплатну працівникам. Незадовільний стан розрахунків теплопостачального підприємства Луцька блокує  діяльність АТ «Волиньгаз». Не дозволяє нам проводити планові роботи з модернізації газових мереж, а це ж безпека людей. Ці важливі заходи спрямовані на забезпечення стабільного газопостачання впродовж опалювального періоду», - наголошує директор комерційний АТ «Волиньгаз» Андрій Карпомиз.

З метою вчасного початку опалювального сезону в Луцьку та його сталого проходження і недопущення виникнення надзвичайних ситуацій, «Волиньгаз»  вимагає якнайшвидшого врегулювання питання погашення заборгованості ДКП «Луцьктепло» згідно з умовами договору розподілу природного газу.

Читайте також: Опалювальний сезон на Волині під загрозою

Довідково: Щорічно АТ «Волиньгаз» доставляє для  250 тис своїх клієнтів і декількох тисяч підприємств понад 400 млн кубометрів газу. Загальна протяжність газопроводів, що обслуговує компанія, становить біля 8 тис км.

 

 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024