Рожищенці розповіли чи можна заробити на «малиновому» бізнесі

07 Жовтня 2017, 13:45
9054

Продаж за кордон заморожених ягід з України зріс утричі. Значна частина їх – малина. Здавалося б, можна порадіти за наших людей, які заробили добру копійку. Адже не секрет, що останніми роками волиняни все частіше замість картоплі свої поля засаджують саме малиною.

Та господарів цьогоріч «малиновий» бізнес не радує, - пише Вісник&К.

Михайло Середа із села Рудка-Козинська Рожищенського району посадив малину на 40 сотках іще три роки тому. Купив кущі відбірних сортів, які рясно родять з кінця липня і аж до морозів. Перший сезон минув успішно: ягоду здавав по 1 євро 10 центів (приблизно 28 гривень) за кілограм, а за збір працівникам платив по три гривні. До того ж погодні умови були такими, що малина не потребувала поливу. Цього року ситуація помінялась: ягода стала дешева, витрати зросли.

– Нинішнього літа ціна за кіло малини не перевищувала 25 гривень, це коли я сам відвозив її до фірми-скупника. А коли здавати ягоду на місці, то вартість відразу падає на п’ять-сім гривень, – розказує молодий господар. – Виходить 18-20 гривень за кіло. Це при тому, що працівнику, який її збирає, треба заплатити сім гривень за кілограм. Але вкінець «добили» ціни восени. 10-12 гривень! Як на цьому можна щось заробити? Я розумію, якщо людина посадила декілька соток, вирощує ягоду для власних потреб і ще трохи здає, збирають її своєю родиною, то пару тисяч можна заробити на поточні потреби. Але робити на цьому якийсь серйозний бізнес за нинішніх умов неможливо.

Михайло Середа вирішив: як здавати ягоду за безцінь, краще її зовсім не збирати. Так і стоять у полі незібрані кущі, рясно засіяні малиною.

А Наталя і Сергій Глинюки з Кияжа цими днями малину все ж збирають і здають, хоча ціна їх також не влаштовує: самі зібрати ягоду на 17 сотках раду не дають, наймають людей, яким треба ж платити. В результаті їм залишаються «сльози».     

– 12 гривень за кілограм – дуже мало, але ж не залишати її на полі, – розмірковує Наталя Глинюк. – Тому вибираємо, щоб хоч якусь копійку заробити.

Молоді господарі говорять про одне: як би добре велось, якби ціна на ягоду була прогнозована і стабільна.

– До того моменту, поки фермери, одноосібники не об’єднаються в обслуговуючі кооперативи, асоціації тощо, ціна на будь-яку сільгосппродукцію прогнозованою не буде, – вважає заступник начальника департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Людмила Петриканин. – Ми людям про це говоримо, пояснюємо, але поки вони не дуже нас чують і один одному «перебивають» ціну. Якби дрібні господарі об’єд­налися, купили морозильні камери, мали би більші обсяги і, відповідно, більшу ціну.

Наразі на малині заробляють добре перекупники-експортери. За кордоном нашу продукцію купують із задоволенням. Другий сорт іде у Польщу на переробку на джеми, а перший – у Німеччину, Францію на полиці супермаркетів. Узимку лоток малини вагою 400 грамів вартує 2,5 євро. Тобто майже 80 гривень. Як кажуть, відчуйте різницю.

Коментарі
07 Жовтня 2017, 16:58
Бо люди у нас такі ... В Польщі коли фермерів не влаштовувала ціна на полуницю - всі об'єднались і вирішили не здавати і за тиждень виробники та перекупи вимушені були підняти ціну. Але це не про українців ...
07 Жовтня 2017, 17:41
ПІДТРИМУЮ ЦЕ НЕ ПРО НАС . Допоки ми неначнем думати головою а не сракою толку небуде
08 Жовтня 2017, 00:21
Ми теж вирощуємо малину. У минулому році приймали додатково , бо своєії не вистачало: по 44 грн! оптом. Бо така ціна була, зокрема тієї малини, яку вміють збирати і яка потім може стати екстрою(а це у тих, хто займається більше 15 років). Але, інша, навіть у минулому була по 18 грн і йде вона на грис і на соки. У нас на Волині немає таких потужного переробного обладнання, щоб можна було швидко, якісно перебрати та заморозити ягоди. Шукаємо інвесторів, подаємо гранти: але
08 Жовтня 2017, 00:33
Але на «малиновому» бізнесі можна заробляти всім і заробляється. Урожай збирають кілька місяців, і лише під кінець сезону ціна мокру ягоду стала зовсім низька. Та в цілому за сезон навіть з кількох сотих - це пристойна сума.
08 Жовтня 2017, 01:41
Малина це вже вчорашній день.Проконсультуйтесь у Марципуля Толіка,Лесика Богдана про завезення автомобілів за кордону в Україну.Можете спочатку бути просто перегонщиками з Франції чи Іспанії,потім розририте спілку і буде вам щастя.На "польських бляхах" менший заробіток,але теж краще "малинового" бізнесу.
08 Жовтня 2017, 06:58
Одні посадили 40 сотих другі 17 це все назвали бізнесом і напевно хочуть з цього бізнеса машину з хатою купити але їм спекулянти дають мало грошей . Вони тепер обєднаються в кооператив , якщо знайдуть ще декілька таких же ,площі кооператива сягнуть цілий гектар і начнуть диктувати свою ціну перекупникам .А ще заложать своє майно в банк куплять холодильник потім за нього пересваряться і коли колектори будуть з хатів виганяти начнуть кричати що в всьому винна влада .
08 Жовтня 2017, 17:19
Беріть приклад з Горохівчан.Там є асоціація
11 Жовтня 2017, 14:57
Потрібно створити кооператив, це можливість обєднати зусилля, отримати гранди і цивілізовано працювати. Влада району в цьому бездіяльна.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024