«Недільний день за своєю значимістю вище суботнього», - священик Дмитро Теравський

03 Жовтня 2017, 17:06
17434

Рубрика «Духовні бесіди» на Район.Рожище продовжує висвітлювати проблемні питання, пояснювати релігійні поняття, розповідати про свята та інше.

Мабуть, у кожного з нас є багато запитань до священиків, але далеко не завжди трапляється нагода знайти на них відповіді! Нині кожен з вас може запитати у священнослужителя все, що стосується релігії, свят, Біблії, Законів та іншого.

При формулюванні запитань просимо дотримуватися норм християнської етики.

Слід коротко та чітко сформувати своє питання та вказати його тематику – в такому разі ви отримаєте вичерпну та швидку відповідь. У випадку, якщо питання має великий обсяг або є дуже особистим – надсилайте повний текст на електронну пошту: [email protected] з поміткою «Духовні бесіди».

Дуже сподіваємось, що рубрика допоможе знайти відповіді на важливі для вас запитання, які виникають у кожного читача.

Читачка Район.Рожище просить пояснити їй, чому Церква святкує неділю, а не суботу. На це питання відповідає прес-секретар Рожищенського благочиння, священик Дмитрій Теравський.

****************************

У Старому Завіті є заповідь про шанування суботи. Чому ж християнська Церква її фактично скасувала, хоча заявляє про свою спадкоємність від релігії стародавнього Ізраїлю? Такі питання деколи виникають у тих, хто тільки починає знайомство з християнським віровченням.

У Біблії, в тій її частині, яка називається Старим Заповітом, дійсно є заповідь про те, що останній день тижня має бути присвячений Богові. Це четверта, одна з десяти знаменитих Заповідей Мойсея, які він отримав від Господа на горі Синай. Повністю вона звучить так:

«Пам'ятай день суботній, щоб освятити його. Шість днів працюй і роби всю працю свою, а день сьомий - субота для Господа, Бога твого: не роби в нім ніякої справи ні ти, ні син твій, ні дочка твоя, ні раб твій, ні рабиня твоя, і худоба твоя, і приходько, що в брамах твоїх. Бо в шість днів Господь створив небо і землю, море і все, що в них; а в день сьомий спочив. Тому поблагословив Господа день суботній і освятив його» (Книга Вихід, глава 20, вірші 8-11).

У Православній Церкві заповідь про суботу не забута. Переконатися в цьому допомагає саме суботнє богослужіння - більш урочисте в порівнянні з буденними службами. Однак в сприйнятті суботи відбулися серйозні зміни.

У ізраїльтян суботня заповідь пов'язана з безліччю правил, обмежень і заборон. У цей день не можна здійснювати практично ніяких дій. Православна Церква, по-перше, не прийняла всі ці заборони, а по-друге, у християн з'явилася неділя. Причому недільний день за своєю значимістю вище суботнього.

З усіх народів Стародавнього світу ізраїльтяни були єдиним народом, який отримав Одкровення і поклонявся Єдиному Богу. Але тим не менш під впливом навколишніх народів євреї постійно відступали від єдинобожжя. За 1500 років до Різдва Христового через пророка Мойсея ізраїльтяни отримують від Бога Закон.

Його мета - через систему заборон вберегти народ від язичницького впливу і підготувати до прийняття Спасителя. Саме тому з 613 заповідей більш, ніж половини, мають частку «не» і наказовий спосіб.

Серцевина Закону - десять заповідей. Вони були написані на двох скрижалях (кам'яних дошках). На одній - перші чотири заповіді, що говорять про безпосередні відносини людини з Богом. На другій - інші, присвячені відносинам між людьми. Встановлення про суботу (шаббат - спокій - євр.) завершувало першу скрижаль.

Її сенс у тому, щоб людина постійно пам'ятала про Бога, Його справи, про те, що Господь теж пам'ятає про людину. Раз в тиждень євреї відкладали в сторону свої звичайні життєві турботи і присвячували весь свій час Богу. Вони збиралися на богослужіння в синагоги, молилися, слухали і вивчали Святе Письмо.

Говорячи про суботній спокій, Бог постійно нагадує: «це для вас субота спочину, і смиряйте душі ваші ...» (Левіт, 23:32). Отже, спогад про Бога, радість про Його турботи, про те, що Він пам'ятає про тебе, але, одночасно, і смиренність - усвідомлення неможливості врятуватися від влади гріха своїми силами - лежать в основі старозавітної заповіді про суботу.

Біблія не говорить, які саме справи заборонені, тому що сенс заповіді не негативний і формальний (не робити чого-небудь), а позитивний і духовний (пам'ятати про Бога і служити Йому). Проте людині завжди простіше виконати якісь формальні вимоги, ніж стежити за своїм внутрішнім духовним зростанням. Тому поступово суботу обросла величезною кількістю формальних додаткових заборон, які вводили вже самі фарисеї і книжники (релігійні вчителі Ізраїлю), які думали, що догоджають цим Богу.

У підсумку до часу Різдва Христового субота фактично стала днем байдикування. Наприклад, з'явився ліміт на відстань, яку людина могла пройти в суботу - переступивши поріг свого будинку, людина могла зробити не більше 2000 кроків. Не можна було розводити вогонь, щоб приготувати їжу, годувати тварин і так далі. Найменше порушення суботи вважалося великим гріхом і дуже суворо каралося.

На час земного служіння Ісуса Христа для більшості ізраїльтян найголовнішим в Заповіді про суботу стала її обрядова сторона. Одного разу Христос запитав релігійних вчителів народу: «Чи в суботу добро робити, чи зло?» (Мк. 3: 4). Відповіддю стало мовчання. Всім було очевидно, що зцілити людину від невиліковної хвороби - це добро, але сказати цього ніхто не міг, настільки зовнішні форми іудейського суботнього байдикування заступили суть цієї заповіді. Таке лицемірство, піднесення букви над суттю, Спаситель викривав до кінця земного служіння. Ось чому Церква відкинула буквальне, іудейське виконання заповіді про суботній спокій.

В Євангелії описано чимало випадків зіткнення релігійних вчителів Ізраїлю з Христом через те, що Господь порушував суботній спокій в його буквальному тлумаченні.

Перший випадок відбувається, коли Христос з учнями проходить ланами в суботу. Апостоли були голодні, зривали колоски, розтирали їх руками і їли зерна. Релігійні вчителі Ізраїлю звинуватили їх в порушенні суботи, прирівнюючи такі дії до молотіння, заборонене в цей день. У відповідь Христос говорить їм дуже важливі слова.

По-перше, Він - Господар суботи. Таким чином Ісус сповідує Своє Божество, тобто Він - Творець світу і Законодавець, який встановив Заповідь про спокій. Але Бог не може займатися свавіллям - встановлювати закони, а потім, коли Йому вигідно, їх скасовувати.

Тому Христос вимовляє: «Субота дана для людини, а не людина для суботи». Тобто Заповідь про суботу була встановлена для того, щоб люди пам'ятали про свого Творця, прославляли Його в своїх справах. Але не для того, щоб бути рабом цього дня, щоб з тремтінням у колінах думати, що Бог створив для того, щоб раз в тиждень сидіти удома і боятися поворухнути пальцем, інакше обрушиться гнів Божий.

Потім Євангеліє розповідає, як Христос в суботні дні зціляв невиліковно хворих. За це релігійні вчителі Ізраїлю хотіли вбити Ісуса. Адже порушувався Закон! Вони стверджували, що лікування в суботу допустимо тільки в разі смертельної небезпеки для пацієнта. Ніхто з тих, кого зціляв Ісус, під таке визначення не підходив. Ось, наприклад, як зреагував начальник синагоги, де Христос на його очах зцілив жінку:

«...старший синагоги, обурений, що Ісус уздоровив у суботу, сказав народові: Є шість днів, коли працювати належить; тоді і приходьте зцілюватися, а не в день суботній» (Лк. 13:14). Звідси видно, наскільки народні вожді були засліплені ненавистю до Ісуса - навіть зцілення невиліковно хворих ставилося йому в провину.

Проте суботні правила неухильно виконувалися учнями Христа, навіть коли вони переживали найстрашніший момент свого життя - смерть Учителя. З Євангелія ми знаємо, що Христа стратили напередодні іудейської Пасхи, яка в той рік потрапляла саме на суботу. Тому хоронили Його дуже спішно - наступав суботній спокій. І протягом всієї суботи люди, які найбільше любили Христа, не могли прийти до Його Гробу і чекали ранкової зорі «першого дня тижня», щоб прийти туди і за звичаєм помазати Його Тіло пахощами. Але коли, нарешті, вони прийшли, то виявили, що Він Воскрес ...

Тому саме цей день, перший день іудейського тижня, вони назвали сьомим, Днем Господнім, а пізніше - неділею. Таким чином, для християн днем пам'яті про Бога стала неділя. Це не було порушенням старозавітньої заповіді, навпаки, це означає її остаточне виконання.

У Старому Завіті в суботу людина згадувала, що Бог її не забув, що Він прийде і врятує від гріха і смерті Свій народ. У Новому Завіті людина згадує саме в неділю, що Бог уже прийшов і вже врятував нас, воскреснувши з мертвих. Всі «суботні» очікування справдилися. Який сенс тепер дотримуватися суботу? Це було б рівно те, що зробили з четвертою заповіддю фарисеї. Сенс цієї заповіді повністю реалізувався в шануванні неділі. Тобто неділя своєю суттю замінила суботу.

Виникає питання: чи можна християнам працювати у неділю? Якщо є така можливість - краще залишити в цей день свої звичайні справи і роботу. Причому оскільки церковний день починається з вечірнього богослужіння, як і в старому Завіті, то і суботній вечір повинен бути присвячений Богові.

Недарма традиція зробила обидва дні вихідними. Присвятити день Богу - означає піти на богослужіння, всією сім'єю почитати вдома Святе Письмо, допомогти нужденним людям.

Головне - не неробство, а молитва і добрі справи.

У наш час багато хто змушений працювати без вихідних, але Православна Церква не схвалює роботу в суботу та неділю лише в тому випадку, коли людина не пам'ятає про Бога, а займається виключно своїми справами, навіть якщо вони дуже важливі, потрібні й добрі.

Господь чекає від людини єдиної жертви - люблячого серця, а заповідь про день, присвяченому Богу - це засіб, який допомагає серцю не згаснути.

Також читайте, Духовний сенс свята ВознесінняДень Святої Трійці – свято народження Церкви Христової, Петрівський піст: час втихомирити серце, аби наблизитися до Бога та почути Його голос​, Що святкуємо 7 липня і як Івана Купала поєднане з святом Різдва Івана Предтечі​, Петро і Павло – два стовпи віри, День хрещення Київської Русі – УкраїниЯблучний Спас 2017: що потрібно знати про свято​, Успіння Пресвятої Богородиці: що треба знати про це святоДень посту і молитви: Усікновення глави Іоанна ПредтечіПравославні українці святкують Різдво Пресвятої Богородиці та Чому хрещення відбувається у дитячому віці, а не в дорослому?

Коментарі
03 Жовтня 2017, 23:26
ПРИЧОМУ ТУТ СУБОТА?
03 Жовтня 2017, 23:27
до чого ти це написав?
03 Жовтня 2017, 23:49
Неділя за значимістю другий день після паски..Адже Господь в цей день Воскрес із мертвих..І Неділя є великим святом..І за новим завітом ми святкуємо не суботу а Неділю.Святкування неділі від самого початку було радісним, бо кожна неділя пригадувала першим християнам радісну подію Христового Воскресення. З тієї причини в неділю не було ні посту, ні коліно­преклонень. Християнське святкування неділі характеризується двома рисами: участю у святій Літургії і утриманням від тяжкої фізичної праці.Для <br/> євреїв субота була святим і останнім днем тижня, що був символом Божого відпочинку після створення світу. Перший день тижня став для християн святим, бо він був символом нового створення, що почалось у Христовому Воскресенні.
04 Жовтня 2017, 12:29
Молодець! Всім 4, тобі 5.
05 Жовтня 2017, 11:46
Ти є чм.. і твої коментарі будуть видалені. Піди до Теравського і посповідайся, бо таким д..б..лам, як ти треба добре переглянути своє життя
28 Грудня 2017, 22:57
Дивуюся тупим людям .Бог дав суботу,церква підмінили суботу на неділя.Якщо читати біблію(,якщо ви її дійсно читаєте)чи знайдете ви десь натяк на святкування іншого дня крім суботи ,НІ .Хто важливіше,Бог чи церква?Субота дана Богом,люди просто задумайтесь ,Бог дав суботу для відпочинку,але люди хочуть робити що вони бажають і тупо слухають попів і ідуть за ними на вірну погибель .Туди й вам дорога.
29 Грудня 2017, 04:22
Злоба у кожному реченні...
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024