Боєць з Духчого, якого без його відома записали в контрактники, судиться проти ЗСУ

24 Грудня 2015, 23:00
2193

Волинський боєць Олександр Ковальчук, уродженець Духчого, наважився викрити оборудку з контрактною службою і 28 грудня відстоюватиме своє право на демобілізацію у суді. Коли служба 21-літнього атовця на Сході добігла кінця, Сашка без його відома записали в контрактники. Через цей обман рожищенець не може демобілізуватися, пишуть «Волинські новини».

Хлопець, який з дитинства мріяв стати військовим, у травні минулого року сам прийшов до військкомату і потрапив до новоствореного батальйону тероборони «Волинь». Тоді, будучи ще наївним і не зовсім усвідомлюючи, що на нього чекає, сам просився у командира, щоб записали його у контрактники. Та той не поспішав: мовляв, наберися досвіду, тоді й погодимо контракт. У складі тербату Сашко два місяці охороняв кордон України на Чернігівщині, де зростала активність військ РФ. А в кінці вересня БТО «Волинь» уже був на передовій у зоні АТО під Дебальцевим. За три місяці в окопах під обстрілами, кожного дня несучи службу в бойовому наряді, Олександр Ковальчук побачив, що таке війна…

Далі були довгоочікувана ротація і незрозуміле солдатам переформування батальйону в перший окремий мотопіхотний в складі 14 ОМБР зі зміною керівництва. В квітні новоутворений батальйон на чолі з горе-командиром підполковником Олександром Охримчуком вирушив у зону АТО. Вже дослужившись до старшого розвідника, під час бойового завдання поблизу селища Красний Партизан на Донеччині 18 травня цього року Сашко одержав осколкове поранення.

Ще до того взнав, що рахується контрактником. «Не те що не підписував, в очі не бачив того контракту», − каже Олександр. На той час думку про армію кардинально поміняв, хотів просто демобілізуватися і вернутися додому.

Почався довгий і важкий період лікарень та військових шпиталів. Спершу Дзержинська ЦРЛ, потім Військово-медичний клінічний центр Північного регіону в Харкові, де лікарям вдалося дістати лише один з трьох осколків, Луцький військовий шпиталь, ВМКЦ Західного регіону у Львові. Коли у вересні вже втретє лежав у «рідному» Луцькому шпиталі, ВЛК бійця з двома шматками металу в нозі визнала придатним до військової служби!

Сашко, вражений таким рішенням військових медиків, звернувся до цивільних – в обласне бюро медико-соціальної експертизи. І вже МСЕК поставила правдивий діагноз – 60% втрати працездатності, Олександр отримав ІІІ групу інвалідності. Зараз хлопець проходить лікування в обласному госпіталі ветеранів війни. А тим часом у військовій частині його оголосили в розшук за «самоволку»…

Ще у вересні Сашко кинув виклик системі і подав до ГПУ заяву, в якій просив провести розслідування щодо підробки строкового контракту службовими особами ЗСУ. Але відповіді так і не надійшло… Не відреагували і органи влади. В аналогічній із Сашковою ситуації опинилися ще близько десяти товаришів по батальйону, від імені яких чиясь рука поставила підписи на контрактах.

В листопаді про нього на цілу країну розповіли журналісти ТСН – у сюжеті зіставляли справжній підпис і «липовий» на угоді.

Мрія юнака бути військовим розбилася на друзки, бо побачив ставлення до простих солдатів як у лавах Збройних сил, так і у військових шпиталях: мають їх за гарматне м’ясо. Тому й бажання служити зникло. До того ж у кінцівці лишилося ще два осколки, видалити які можливо тільки за кордоном.

Усіх небайдужих до долі захисників нашої країни просять прийти 28 грудня о 14:10 до Волинського окружного адміністративного суду (Луцьк, вул. Словацького, 3) і підтримати Олександра Ковальчука.

Коментарі
25 Грудня 2015, 03:57
карочє, відключаєм Фейсбук і його сторінку Самооборона Рожище і сайт Район Рожище здох...
25 Грудня 2015, 08:50
Ти хворий?
25 Грудня 2015, 10:09
НІ в нього в голові вава!
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024