Перша допомога при отруєнні грибами
Усі лікарі, при питанні що робити і як надавати першу допомогу при отруєнні грибами, відповіли: не їсти їх. І особливо не давати дітям! А якщо вже таке сталося – негайно викликати швидку допомогу. Чому? Читай далі про симптоми і профілактику, - пише «Шорт.Медіа».
ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ САМЕ НЕ МИНАЄ!
Приміром, при отруєнні блідою поганкою після нездужання хворому досить швидко стає легше. Хоча в цей час в організмі відбуваються безповортні процеси, які лікар може побачити з аналізу крові, а не тоді, коли вже відмовляють нирки і печінка… До речі, для встановлення точного діагнозу радять зберегти залишки недоїдених грибів чи навіть посуд, в якому готували страву.
СИМПТОМИ ОТРУЄННЯ
Симптоми отруєння можуть з’явитися через добу і більше. Чим довше отрута буде в організмі, тим складнішими будуть наслідки. Важливо вчасно помітити такі симптоми: нудота, діарея, біль в животі, запаморочення, головний біль, спрага, слабкість. Можливі також галюцинації, збудження або навпаки загальмованість, втрата свідомості, падіння артеріального тиску, ускладнення дихання...
ДО ПРИЇЗДУ ЛІКАРЯ
Промити шлунок, дати активоване вугілля чи ентеросгель. Якщо у хворого симптоми обезводнення, низький тиск, судоми, втрата зору – ЦЕ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ. Тому до встановлення діагнозу при болях в животі лікарі радять дотримуватись простого правила – тримати хворого без їжі, в холоді і спокої. І якомога швидше довезти до лікарні, особливо якщо мова про дитину.
ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄННЯ
НЕ ЇЖ ГРИБИ!;)
Або їжте лише добре знайомі і точно їстівні. Не збирайте гриби поряд з трасами і промисловими зонами, не купуйте гриби з рук. Їжте лише молоді гриби, добре очищайте їх перед приготуванням, не соліть і не маринуйте гриби в оцинкованому посуді, правильно готуйте (вимочування, виварювання…).
КАТЕГОРИЧНО НЕ МОЖНА ЇСТИ ГРИБИ
Дітям і вагітним жінкам.