Перша допомога при отруєнні грибами

25 Вересня 2017, 11:50
3667

Усі лікарі, при питанні що робити і як надавати першу допомогу при отруєнні грибами, відповіли: не їсти їх. І особливо не давати дітям! А якщо вже таке сталося – негайно викликати швидку допомогу. Чому? Читай далі про симптоми і профілактику, - пише «Шорт.Медіа».

ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ САМЕ НЕ МИНАЄ!

Приміром, при отруєнні блідою поганкою після нездужання хворому досить швидко стає легше. Хоча в цей час в організмі відбуваються безповортні процеси, які лікар може побачити з аналізу крові, а не тоді, коли вже відмовляють нирки і печінка… До речі, для встановлення точного діагнозу радять зберегти залишки недоїдених грибів чи навіть посуд, в якому готували страву.


СИМПТОМИ ОТРУЄННЯ  

Симптоми отруєння можуть з’явитися через добу і більше. Чим довше отрута буде в організмі, тим складнішими будуть наслідки. Важливо вчасно помітити такі симптоми: нудота, діарея, біль в животі, запаморочення, головний біль, спрага, слабкість. Можливі також галюцинації, збудження або навпаки загальмованість, втрата свідомості, падіння артеріального тиску, ускладнення дихання...


ДО ПРИЇЗДУ ЛІКАРЯ

Промити шлунок, дати активоване вугілля чи ентеросгель. Якщо у хворого симптоми обезводнення, низький тиск, судоми, втрата зору – ЦЕ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ. Тому до встановлення діагнозу при болях в животі лікарі радять дотримуватись простого правила –  тримати хворого без їжі, в холоді і спокої. І якомога швидше довезти до лікарні, особливо якщо мова про дитину.


ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄННЯ

НЕ ЇЖ ГРИБИ!;)

Або їжте лише добре знайомі і точно їстівні. Не збирайте гриби поряд з трасами і промисловими зонами, не купуйте гриби з рук. Їжте лише молоді гриби, добре очищайте їх перед приготуванням, не соліть і не маринуйте гриби в оцинкованому посуді, правильно готуйте (вимочування, виварювання…).


КАТЕГОРИЧНО НЕ МОЖНА ЇСТИ ГРИБИ

Дітям і вагітним жінкам.


 

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024