Європейські стандарти і зручність для відвідувачів: як працює ЦНАП у Копачівці

30 Липня 2021, 09:20
ЦНАП у Копачівці 1804
ЦНАП у Копачівці

Децентралізація – це не лише об’єднання громад, але і підвищення якості надання адміністративних послуг на місцях. Саме з цією метою у громадах відкривають центри надання адміністративних послуг (ЦНАП). 

Сучасний центр запрацював і в Копачівці. Він розташований у колишньому приміщенні пришкільного інтернату. Про це йдеться на фейсбук-сторінці редакції газети «Наш край».

Відкриттю передувала клопітка підготовча робота, адже заявка на створення Копачівського ЦНАПу була обрана в результаті відкритого конкурсу в рамках Програми «U-LEAD з Європою». Це міжнародна програма, яка фінансується Європейським Союзом та його державами-членами: Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. Українські та шведські експерти цієї програми стали надійними партнерами Копачівської громади зі створення ЦНАПу. 

Чим вигідне створення такого центру громаді – секретар Копачівської сільської ради Тетяна Кравчук звертає увагу на переваги роботи ЦНАПу. 

«Один із пріоритетів – наблизити надання послуг до населення і зробити їх якісними. Адже жителю сільської об’єднаної громади вже не доведеться їхати за кілометри у районний центр, щоб отримати потрібну послугу. Тепер можна оформити всі муніципальні послуги на місці, у селі. Це реалізація принципу доступності. Коли людина витрачає мінімум часу і ресурсів на доїзд, на комунікацію з чиновниками, на біганину, збір документів, з’ясовування процедури. Це і принцип прозорості, адже людина піде до конкретного віконечка чи столу, подасть відповідні документи. Якщо є зауваження до документів, то працівник робить усе, щоб усунути неточності якомога швидше. В центрі надання адміністративних послуг надається 167 найнеобхідніших для мешканців громади послуг», – зауважує жінка.

Крім того, в рамках програми «U-LEAD з Європою» облагородили приміщення, створили тут усі необхідні умови, працівники ЦНАПу та Копачівської сільської ради пройшли спеціалізований навчальний тренінг.

«Основні завдання нашого центру – поліпшити якість надання адмінпослуг. Приміщення ЦНАПу пристосовані для маломобільних груп населення та дітей, тут є кімната, де мама може при потребі перепеленати дитину, погодувати її. Створено гарні умови і для працівників. Графік роботи розроблений так, що раз у тиждень люди мають змогу відвідати ЦНАП у свій позаробочий час, тобто подовжено його роботу до 20-ої години. ЦНАП працює без перерви на обід. Наявне віддалене робоче місце в селі Березолуки, там сільська староста Лілія Коцюбайло з 9 до 13 години приймає відвідувачів, яким може надати 127 послуг. Крім того, усі п’ять сільських старост наділені функціями адміністратора», – розповідає далі Тетяна Кравчук.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024