Автори законопроекту пояснюють таке зростання насамперед збільшенням витрат на комунальні послуги, транспортні витрати, відрядження. Також більш ніж удвічі закладено грошей на виготовлення державних нагород (орденів і медалей), але в грошах це всього 27 млн грн.

НАРОД. Фінансування багатьох соціальних статей витрат також збільшилася, але не всіх. Найбільша відсоткова надбавка закладена в виплати до свята Перемоги ветеранам – зростання на 28%, або більш ніж на 300 млн грн.

Набагато менше зростуть видатки на безплатне лікування тяжких хворих, оздоровлення ветеранів, реабілітацію інвалідів. Найбільша прибавка – 10% (що насилу покриє інфляцію. – Авт.) – на лікування туберкульозу у дітей, в грошах це 40 млн грн.

А ось на лікування за кордоном витрати не зросли, як і на будівництво житла силовикам. Урізані на 2% виплати переміщеним особам з Криму і з Донбасу.

ЕКСПЕРТИ. Економісти кажуть, що бюджет не краще і не гірше, ніж торік, а наповнення окремих статей витрат залежить від того, наскільки те чи інше міністерство зуміло собі «виторгувати».

«Зростання виплат ветеранам пояснимо тим, що додалося багато нових учасників бойових дій за участь в них на Донбасі, – говорить президент Украналітцентру Олександр Охріменко. – А ось те, що зменшили витрати на і так мізерні виплати біженцям, говорить, що влада не прагне вирішувати проблеми цих людей.

Більшість соцстатей, як і раніше, недофінансовуються, оскільки дуже великі витрати на оборону (5% від ВВП. – Авт.). А також на дотацію «комуналки», субсидування оплати житлокомпослуг, тобто самі малозабезпечені побічно отримають зменшення витрат».

На думку експерта, запропонований Кабміном кошторис витрат не остаточний, депутати можуть збільшити витрати на медицину, соцвиплати і урізати витрати на органи влади і силові структури.