«Операція «Burza», або Ми їх спільно винищимо»: сувора правда про «Волинську трагедію»

22 Вересня 2017, 15:00
2624

«Операція «Burza», або Ми їх спільно винищимо» - так називається роман  видатного письменника-волинянина Йосипа Струцюка.

Ця книга  побачила  світ у київському видавництві  «Український пріоритет», – повідомляє «Волинська правда».

Це художньо-документальне  прозове полотні відомого майстра слова, заслуженого діяча мистецтв України, Почесного громадянина  Луцька, – не тільки  сувора правда про «Волинську трагедію».  

Йосип Струцюк осмислює причини та наслідки українсько-польського протистояння у ХХ сторіччі. Він показує справжнє обличчя польського шовінізму,  який в українофобському  пориві єднається з російсько-більшовицьким імперіалізмом. Письменник акцентує увагу недопустимості історичної сліпоти у сучасному суспільстві.


Як наголошує доктор історичних наук Юрій Крамар, завідувач кафедри всесвітньої історії Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, у своєму романі:

«Йосип Струцюк ставить під сумнів ще один методологічний підхід польської історіографії про те, що польсько-український конфлікт мав місце лише в 1943 р. і лише на Волині. Звужена часова й просторова перспектива вириває окремі події із загального контексту, не сприяє розумінню його суті.

Автор показує, що початком війни стали акції польських націоналістичних боївок на Холмщині у 1941-1942 рр., які згодом перекинулися на Волинь». На його переконання, «нова книга Й. Струцюка заповнить чимало прогалин в складних взаємостосунках поляків і українців у ХХ ст., розвінчуючи міфи (по обидві сторони), які шкодили й шкодять порозумінню наших народів».

Високо оцінили  роман Йосипа Струцюка «Операція  «Burza», або Ми їх спільно винищимо» і відомі сучасні українські  письменники, зокрема – Володимир Шовкошитний.  Очікується, що незабаром презентація цієї книги (за участі автора і видавців)  відбудеться у Луцьку, про що завчасно  повідомить «ВП».

Нагадаємо, Йосип Струцюк народився 17 липня 1934 року в українському селі Стрільці на Холмщині.

1 листопада 1944 року разом із батьками депортований у село Новослобідка Верхнє-Хортицького району Запорізької області.

У червні 1946 року, рятуючись від голоду, разом із батьками переїхав на Волинь у село Глинище (нині УжоваРожищенського району. Навчався у Глинищенській початковій, Копачівській семирічній школах. Працюючи в тракторній бригаді, відвідував Рожищенську вечірню середню школу робітничої молоді. У 1958 році закінчив Луцький державний педагогічний інститут імені Лесі Українки, після чого вчителював у середній школі в Білостоці, що поблизу Торчина, був науковим співробітником Колодяжненського музею-садиби Лесі Українки та Волинського краєзнавчого музею. Працював у місцевих газетах. Обіймав посаду старшого редактора Волинського обласного Будинку народної творчості, режисера народної самодіяльної кіностудії «Джерела» Ківерцівського РБК, очолював обласну молодіжну літературну студію «Лесин кадуб»[1].

Коментарі
22 Вересня 2017, 23:22
зараз цих дослідників історії розвелося як собак..і всі тлумачать на свій лад...ще е живі свідки тих подій...а не бандера з шухевичом дали наказ винищити поляків????..чого правди не говорите????
22 Вересня 2017, 23:59
Таких "письменників"дуже любить влада......Ці кишенькові писаки хіба що молоді можуть на вуха лапши навішати,старші люди знають правду як бандерівці нищили і поляків і українців не шкодуючи навіть дітей.Історію не змінити........
23 Вересня 2017, 00:10
Клячківський -псевдо Клим САВУР , уродженець Збаража (галичанин ) винен в цих жорстоких акціях . Це він так "прославив" нашу Волинь .==Читайте книгу В"ятровича " За лаштунками "ВОЛИНІ - 43 ".Невідома польсько-украінська війна " і все стане ясно . ===А наші чудаки його іменем ще й вулицю назвали в Луцьку .
23 Вересня 2017, 02:55
Як на мене , то за трьома вище розміщеними дописами ховається одна особа - Колесніков з ПР. Памятаєте такого ,що просив поляків події в Україні в 1943-44рр. визнати геноцидом. Якому , як і цим його місцевим "колегам" чим гірше для України тим "краще"для них. Хто б що не говорив , але це була війна між поляками і українцями , на УКРАЇНСЬКІЙ землі . Декілька століть спроб окатоличити , ополячити українців вилились в такий супротив . Пацифікації 30-х , концлагер Береза Картузька додали ненависті не тільки націоналістам а і комуністам до поляків . Хто більше правий говорити важко і не потрібно , адже смерть навіть однієї людини це трагедія. Пройшли роки і вихід один взаємне прощення гріхів і примирення наших народів.. А факти дійсно страшні ...... От хоча б село Вічині , в якому не загинула жодна особа польської національності . А 01. 11. 1943р. в с.Вічині бандитами з пляцувки в с.Копачівки було заколото штиками ,розстріляно 28 українців від 14ти до 70-ти років. Така страшна правда.....
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39