Жива ароматна чи штучна завжди «свіжа»?

22 Грудня 2015, 10:00
3595

От і наблизилися зимові свята. Хоча природа не порадувала сніжком, проте усі чекають дива. Невід'ємний атрибут новорічних свят — ялинка. Якою вона має бути? Скільки нині коштує новорічна красуня та прикраси для неї? Район.Рожище поцікавився цими питаннями у містян.

Ірина, 32 роки: «В нашій сім’ї завжди була жива ялинка. Ми купуємо її на ринку. Сам процес вибирання чого тільки вартує! Просто не уявляю, як можна поставити в будинку штучну ялинку, можливо, з вигляду вона гарніша, пишніша, але ж «мертва», до того ж часто-густо виробники не дотримуються норм виготовлення і не рідкість, що саме вона стає причиною проблем зі здоров’ям. Новорічне ж свято має асоціюватися з незрівнянним ароматом хвої! Цьогоріч ми з чоловіком хочемо розпочати нову традицію та придбати ялинку в горщику. На свята вона радуватиме нас у приміщенні, а навесні висадимо зелену красуню біля будинку. Так можна вберегти ліси від вирубки та із задоволенням любуватися ялинкою багато років поспіль».

Лідія, 37 років: «У нас уже років 10 велика штучна ялинка. Мені завжди було шкода живих і я думала, що, можливо, хоч так я щось зроблю для збереження нашої природи. А для запаху можу виламати кілька невеличких гілочок і зробити новорічний букет.

Ірина, 41 рік: «Віддаю перевагу невеличкій і штучній ялиночці, хоча обов’язково у вазочці стоять гілочки живої хвої. Аромат від них чарівний, незрівнянний!  Вважаю, що наша природа і так потерпає від людського втручання, а вирубування дерев — одна з головних проблем.

Інна, 38 років: «Надаю перевагу штучній, бо, по-перше, мені дуже шкода: людей багато, а ялинок мало, по-друге,  штучна не сиплеться і не треба прибирати постійно, а по-третє, стоїть скільки хочеш!!!»

Наталія, 37 років: «На цей момент обираю штучну, хоча дуже люблю запах живої хвої. Але все завжди залежало від дітей: коли були менші, хотіли натуральну, лісову, і це вабило та створювало новорічний настрій».

Даша, 19 років: «Звісно, мені подобається жива, пахуча, вона розкішна перші дні, але потім втрачає свій вигляд. Штучна стоїть довго, не має сміття, не витрачаються щороку кошти, зручна у зберіганні. Тому все-таки штучна, у нас вдома стоїть метрова».

Олена, 36 років: «Уже декілька років ставлю штучну, бережу природу».

Таня, 18років:  «Надаю перевагу живій, вона додає святкового настрою, відчувається запах Нового року, приємніше дивитися, коли в твоєму будинку стоїть велика гарна жива ялинка, а не штучна».

Едуард,  42 роки: «У кожної ялинки свої плюси і мінуси.  Жива — пахне лісом, аромат не порівняти ні з чим, навіює спогади з дитинства. Штучна — нема сміття, не вирубуються ліси, не потрібно викидати і купувати щороку нову».

Інна, 39 років: «Штучна зручна, вистачає надовго та без шкоди довколишньому середовищу».

Оксана, 39 років: «Усе-таки надаю перевагу живій сосні — ну пахне вона мені! Та й традиція вже, якось так повелося».

Інна, 41 рік: «Менi бiльше подобається жива, але ставити будемо штучну. Живу шкода».

Юрій,  68 років: «Люблю аромат лісу, часто проводжу свій час саме там. Ягоди, грибочки, лікувальні трави... Все це природа! Тому люблю живе деревце. А ще кажуть у народі, що запах сосни відлякує недуги. Може, й правда».

Софія, 53 роки: «Тільки жива, невеличка, бо квартирка маленька, декілька іграшок і гірлянда, просто й зі смаком. Ялинка повинна бути натуральною, я маю на увазі прикраси, не треба засипати її іграшками, дощиком, вона і так гарна. Та й ціни на прикраси кусаються. Але у мене є свій запас іграшок, інколи докуплюю, ну,  якщо вже дуже сподобається.

Оксана, 35 років: «Квартира у мене невеличка, діток багато, тому, хоч би як кортіло живу ялинку, все ж ставлю штучну».

Як бачимо, більшість рожищан віддає перевагу штучній ялинці. А от скільки коштує цьогоріч вбрати новорічну красуню? Давайте порахуємо!

30-сантиметрову штучну ялинку можна придбати за  35-40 грн, півметрову — за 70-80 грн, 1 м — 160-175 грн. Ціна за 2-метрову красуню сягає 1500 грн. Якщо ж у вас не лишилося з минулих років ані іграшок, ані гірлянд й усе це потрібно купувати, то сума вийде чимала. Так, найдешевші іграшки, 4-5 см у діаметрі, коштують 1,5-3 грн, особливо підходять невеличкій ялиночці. 

Наприклад, на 30-сантиметрове штучне деревце разом з прикрасами (на фото) пішло 75 грн: власне ялинка — 35 грн, декілька блискучих кульок і маленька гірлянда. Більші кулі й іграшки іншої форми коштують від 5 до 50 грн, гірлянди — від 30 до 200 грн, прикраси — від 8 до 30 грн.

Якщо ж вам усе-таки закортіло живу красуню, то вартість її традиційно залежить від висоти, а сосна дорожча за ялину — в середньому від 50-60 грн.

Ну й, насамкінець, щоб вкластися в мінімальний бюджет і водночас зробити свою ялинку унікальною, її можна прикрасити цукерками, печивом різної форми та саморобними іграшками. Кордонів творчості немає. Головне — знайти те, що радувало б і зігрівало душу, особливо у таке свято, як Новий рік. Миру вам і гарно відсвяткувати!

Ірина ЮРЧУК

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024