За лаштунками професії: робоче місце рятівників 3-ої ДПРЧ міста Рожище

17 Вересня 2017, 11:33
6554

Захищати Батьківщину та її громадян від пожеж і надзвичайних подій завжди було благородною справою. Щороку вмілі та професійні дії рятувальників визволяють з біди тисячі людей, рятують найцінніше, що є у нас – життя.

Безмежна вдячність людей – це найвища оцінка благородної праці рятівника.

Незважаючи на важкі часи, що переживає Україна сьогодні, колектив 3-ої ДПРЧ міста Рожище продовжує виконувати поставлені перед ними завдання, спрямовані на захист рожищенців від стихійного лиха та надзвичайних ситуацій. Адже люди, які вибирають професію рятівника, відзначаються особливими рисами характеру: самовідданістю, мужністю, сміливістю, силою волі та дисциплінованістю.

Надійним щитом для рожищенців у нашому місті є 28 рятувальників. Щодня на сторожі стоять п'ять працівників.

«Запобігти! Врятувати! Допомогти!» – ці три, на перший погляд, прості слова є незмінним кредом для рожищенських рятівників та девізом служби, які засвідчує гуманність та жертовність цієї професії.


Напередодні до працівників 3-ої ДПРЧ навідалися представники влади - Рожищенський міський голова В'ячеслав Поліщук та керуючий справами районної ради Анатолій Матвійчук. Окрім вітань керівники вручили Грамоти від міської ради рятувальникам Максиму Жолначу, Олександру Линнику, Сергію Хижуну та водію Володимиру Дейні та райради –  начальнику 3-ої ДПРЧ Рожища Володимиру Бродосюку та командиру відділення 3-ої ДПРЧ Олександру Глушку за сумлінну працю, високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у справу захисту населення від надзвичайних ситуацій та з нагоди Дня рятівника.

1

У святкові дні та робочі дні, ці сміливі люди стоять на сторожі нашого з вами спокою. Та чи задумувались ви колись, що саме вам відомо про представників цієї мужньої професії? Для більшості з нас – це люди, які гасять пожежі, рятують потопаючих, допомагають при будь-яких форс-мажорах.

1

Але це далеко не увесь спектр завдань, які виконують ці сміливі люди. Та мало хто про це замислюється. Можливо, тому у нас в країні рятувальна служба та її потенціал  і досі залишаються  недооціненими, бо їхня зарплатня, насправді, мізер, порівняно з врятованими життями.

1

Робота рятувальників починається із надходження повідомлень, які фіксує спеціально створений для цього оперативно-координаційний центр. Від початку надходження повідомлення стартує так званий процес розвідки, який включає визначення місця виникнення події (адреса), номер телефону заявника, та інше. Тобто, диспетчер має дізнатися якомога більше інформації, для того, щоб оперативно та кваліфіковано надати допомогу.

1

Отримавши повідомлення, кожна посадова особа оперативно-координаційного центру починає виконувати свої посадові обов’язки – лунає сигнал «тривоги» для підрозділу, який залучається до місця виклику, оповіщаються інші служби взаємодії, які необхідно залучити за вказаною адресою, підтримується радіозв’язок з караулом, котрий виїхав за викликом.

1

1

Дивлячись на те, що трапилось, до місця події направляється спеціальна техніка для надання допомоги.






1

1

Що стосується самих пожежників, то в їх роботі є також багато нюансів, про які нам невідомо.

1

Наприклад, особовий склад підрозділу поділяється на чотири караули. До складу караулу входять 5 осіб: водій, начальник караулу, командир відділення, старший пожежний і пожежні. Найменший склад караулу має бути не менше 4 чоловік - тому, що дуже часто виникають пожежі із великим задимленням, коли в роботу йдуть «ланки» - яка повинна складатися не менше трьох осіб, які з’єднані між собою гнучким тросом, щоб триматися разом у задимленому середовищі та уникнути розділення ланки. 

Навчальна вишка, де рятівники відпрацьовують свої навики
Навчальна вишка, де рятівники відпрацьовують свої навики


Професія доволі нелегка і потребує відповідної фізичної, психологічної, розумової підготовки тому, що відлік іде навіть не на хвилини, а на секунди. І від цього залежать людські життя.





Та для мінімізації негативних наслідків дуже важливе значення має і роз’яснювальна робота. Управління ДСНС проводить різноманітні заходи виховання культури безпеки серед різних верств населення, починаючи з дитячих садочків. 

Рятувальники постійно навчаються
Рятувальники постійно навчаються




Вже не говоримо про те, що вони їдуть туди, де знаходять снаряди та інші небезпечні боєприпаси часів війни...

Насправді – це професіонали, які діють в абсолютно різних сферах нашого буденного життя, роблячи його більш безпечним і спокійним кожного дня. Просто зазвичай ми цього не помічаємо, або не хочемо помічати. А між тим, ці сміливі люди дуже часто ризикують власним життям заради нас і роблять все, щоб зробити світ кращим. 


Користуючись нагодою начальник 3-ої ДПРЧ Рожища Володимир Бродосюк та Рожищенський міський голова В'ячеслав Поліщук обговорюють робочі питання
Користуючись нагодою начальник 3-ої ДПРЧ Рожища Володимир Бродосюк та Рожищенський міський голова В'ячеслав Поліщук обговорюють робочі питання

Хочеться побажати рятувальникам міцного здоров'я, наснаги та терпіння у нелегкій праці. Менше надзвичайних ситуацій, а побільше сонячних днів. А в час, коли ви бережете людські життя, нехай Вас оберігає Господь Бог і обдаровує Своїми щедротами.

1

 

Коментарі
18 Вересня 2017, 02:53
Молодці!
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024