Рожищенському фермеру погрожують

12 Вересня 2017, 20:16
5024

Депутат районної ради, фермер з Рудки-Козинської Рожищенського району Микола Семенюк заявив про погрози від трьох невідомих.

За словами депутата, у суботу, 9 вересня, до його домівки приїхало троє невідомих людей. Вдома господаря не застали, проте перестріли згодом під лісом.

«Будеш далі писати свої заяви, то буде фізична розправа». Такі були їхні слова», - каже Микола.

Погрожували йому через численні звернення до правоохоронних органів і Держекоінспекції щодо спалювання невідомими особами соломи на сотнях гектарів полів СВК «Зоря».

«Дзвінки до пожежників я здійснював неодноразово. Зокрема, 24 серпня, саме в цей день пожежники не приїхали, мотивуючи тим, що «йде контрольоване спалення соломи». 

А 28 серпня і 1 вересня, пожежники виїхали лише після того, як я додатково повідомив поліцію. На місце події прибули і пожежники, і правоохоронці. Останні склали протоколи, але, на жаль, подальша їх доля мені не відома, тому що спалювання соломи проводиться і надалі.

Знаючи, що мене попередили невідомі мені люди, голова СВК Микола, вже осмілів і знаючи, що я «попереджений» і не буду телефонувати пожежникам та правоохоронцям, особисто їздив службовою машиною та підпалював солому в неділю, 10 вересня, тобто наступного дня. Спочатку я просто спостерігав, але згодом не втерпів та поїхав до місця паління соломи, туди, де стояв автомобіль ВАЗ голови СВК «Зоря». 

Коли я під’їхав, Микола переїхав в інше місце. Але недалеко від місця паління я зустрів місцеву жительку, яка погодилася підтвердити, що солому палив особисто голова СВК», - розповідає Микола Семенюк.

Микола каже, що повідомив про погрози поліцію. Зокрема, написав заяву від свого імені на ім'я начальник ГУНП у Волинській області, генерал поліції третього рангу Петра Шпиги та направив туди ж депутатське звернення. 

Також передав особисто в руки депутатський запит начальнику Управління ДСНС України у Волинській області Володимиру Грушовінчуку. Крім того, зустрівся з начальником управління агропромислового розвитку Волинської ОДА Юрієм Горбенком, який призначив комісію та скерував її на місце події, де саме знову була підпалена солома.

«Зауважу, є категорична заборона на спалювання післяжнивних решток. Екологічна служба завжди має можливість оштрафувати селянина, коли він спалює на своєму городі, а тут спалюється безкарно сотні гектарів соломи. Як після такої безкарності з того селянина можна щось вимагати? Такими діями ми спалюємо своє майбутнє, знищуємо родючий шар ґрунту, наносимо значну шкоду навколишньому середовищу, здоров’ю громадян.  

Ми всі говоримо, що екологія винна у всіх хворобах. І до кого не звертаєшся з розмовою про шкідливість спалювання соломи і майже всі говорять «це не наша справа», а згодом поза кутках говорять «це все Київ винуватий і фермер, що «хоче розвалити колгосп». 

А в даному випадку, не зрозуміло, чому ніхто не зважає на завдані економічні збитки господарству. Адже цю солому можна було зібрати та продати, покупців вистачає», - підсумовує депутат районної ради.

Від диму страждають сільські мешканці, які хворіють на бронхіальну астму та алергіки. А фермери знають, що після спалювання решток врожаю, ґрунт втрачає родючість. У випадку з СВК «Зоря» йдеться про втрату якості ґрунту на орендованих землях.

Згаданий випадок розглянуть завтра під час засідання постійної комісії Рожищенської районної ради з питань сільського господарства, що заплановане на 10-ту ранку. Депутати  вивчать ситуацію і дадуть належну оцінку діям правоохоронців і пожежників.

Згідно українського законодавства, якщо спалювання решток врожаю, або посуші, спричинило загорання лісу чи торфовищ, то винуватців  можна притягнути до кримінальної відповідальності.

Нагадаємо, минулого року саме в Рудці-Козинській відбулося масове загорання торфовищ. На ліквідацію пожежі тоді витратили чималу суму з районного бюджету.

Коментарі
14 Вересня 2017, 22:03
щоб зібрати солому потрібно витратити дизпаливо, яке при спалюванні видасть у повітря багато гидоти,апотімцюж солому спалять в котельнях або викинутьна гній де виділиться метан-дуже корисний для фермера недоумка,а іще поздихають його американські червяки і т.д.
15 Вересня 2017, 02:47
Може краще взагалі не сіяти не садити ,а може взагалі не збирати,не витрачати дизпалива,а насадити бананів та лазити по них ,як мавпи,добуваючи собі їжу
19 Вересня 2017, 22:47
найшлась людина яка хоче навести порядок,якому не пофіг на інших людей,і який не переживає за свою тільки,вибачте на слові ,сраку!!!так нє,вже мішає комусь робити махінаціі!побільше би таких людей як цей фермер.а владі би звернути увагу на погрози,це вже кримінал,а потім дивуються як так,що в тихому невеличкому селі на окраїні хати ріжуть безжалісно людей!!!
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024