Осінні хвороби у дітей: як уникнути

09 Вересня 2017, 13:20
5675

Восени починається «гаряча пора» для всіх мам. Попри весело проведене літо, укріплений імунітет і масу позитивних емоцій, атака осінніх холодів практично завжди знаменується дитячими захворюваннями.

Пише сайт Нова доба.

Зміна режиму дня, розумові навантаження, перебування у колективі – усе це ослаблює імунітет дитини і робить її вразливою до різних недуг. Давайте розглянемо «п’ятірку» найпоширеніших осінніх проблем та профілактичні заходи щодо них.

Загострення хронічних захворювань
Сьогодні навіть у зовсім маленьких дітей можуть бути хронічні захворювання, які доводиться лікувати по кілька разів на рік. До них належать хронічний бронхіт, тонзиліт, пієлонефрит, фарингіт, синусит, атопічний дерматит і багато інших.

Саме в осінній період усі ці захворювання можуть набувати гострої форми, оскільки відбувається перебудова організму і погіршуються захисні властивості імунної системи. Додамо до цього холодну погоду, вогкість і брак вітаміну D.

Профілактика:

 своєчасно проходити огляд у лікарів. Приймати препарати, що запобігають загостренню хронічної патології;
 після того, як гостра фаза захворювання усунена, не припиняти лікування, яке призначив лікар. Як правило, хронічні процеси, які наступають відразу за гострою фазою, лікуються набагато довше;
 вживати більше вітамінів природного походження, тобто зміцнювати імунітет фруктами і овочами;
 приймати біфідобактерії, які покращують роботу кишечника, а отже, зміцнюють імунітет.

ГРВІ та ГРЗ
Без сумніву, вірусні захворювання верхніх дихальних шляхів – це найпоширеніше захворювання у дітей восени. Складно уникнути чергового вірусу, якщо дитина щодня перебуває у колективі. 

Профілактика:

 вести активний і здоровий спосіб життя всією родиною. Обов’язково загартовуватися, гуляти на свіжому повітрі щодня;

 добре харчуватися, тобто раціонально. Щоденне меню повинно включати в себе вітаміни натурального походження. Їсти менше солодощів. Пити більше чистої води. Уживати натуральні фітонциди – цибулю і часник;

 уникати фізичних і емоційних перевантажень, особливо школярам. Батьки повинні максимально полегшувати життя дітям, які тільки пішли в школу, і забезпечити їм гармонійне поєднання розумових і фізичних навантажень, щоб уникнути перевтоми;

 дотримуватися гігієни, користуватися носовими хусточками, частіше мити руки.

Тонзиліт або ангіна
Збудниками цього захворювання є бактерії, які при недостатньому лікуванні можуть провокувати хронічний перебіг захворювання. Ангіна або тонзиліт у хронічній формі досить небезпечні, оскільки можуть давати ускладнення на серце, нирки і суглоби. Восени особливо легко захворіти цими недугами, тим більше, що вони можуть бути спричинені ГРЗ або ГРВІ.

Профілактика:

 звернутися до ЛОРа, можливо ангіна – це результат хронічного запалення мигдалин;

 полоскати горло травами і сольовим розчином. Хороший засіб для полоскання: на склянку теплої води додати ложку соди і ложку солі, а також сім крапель йоду;

 щоб запобігти запаленню мигдалин, потрібно відмовитися від вживання їжі, яка їх засмічує. Наприклад, горішки, насіння або фрукти з дрібними насіннячками (ківі).

Інфекції нижніх дихальних шляхів – пневмонія, бронхіт
На перший погляд, захворіти такими серйозними хворобами непросто, адже бактерія повинна подолати слизову і «дібратися» до нижніх дихальних шляхів. Але саме восени, діти найчастіше хворіють на ці небезпечні захворювання, адже починається опалювальний сезон і у всіх приміщеннях вологість дуже низька, у результаті слизова носа і рота пересихає і знищується природний захисний бар’єр. Результат – бронхіт чи пневмонія.

Профілактика:

 купити зволожувач повітря і дотримуватися вологості 45–55 %;

 зволожувати ніс дитини спреями з морською водою;

 провітрювати приміщення;

 робити флюорографію;

 якщо у дитини тривалий кашель, обов’язково звернутися до лікаря.

Розлади кишечника – закреп, діарея, метеоризм
Зазвичай, діти восени менше їдять клітковину, менше рухаються, та й у цілому відчувають багато стресу. Звідси погіршення роботи кишечника.

Профілактика:

 дотримуватися правил гігієни;

 раціонально харчуватися;

 ввести в раціон дитини більше кисломолочних продуктів або давати йогурт у капсулах;

 правильно термічно обробляти їжу, особливо рибу і м’ясо;

 ретельно мити фрукти кип’яченою водою

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024