День Незалежності України: «Вичавити з себе раба» для нас, українців, рівнозначно звільнитися від «московської отрути»

24 Серпня 2017, 11:00
4598 Джерело: art-shop.com.ua

Цьогоріч, 24 серпня, Україна відзначає 26 річницю Незалежності Української держави, що постала як результат багатовікової самовідданої боротьби мільйонів кращих синів і дочок української землі.

Цей день запам’ятався українцям: була субота, 24 серпня 1991 рік…

Цього дня Верховна Рада ухвалила Акт про Незалежність України.

Що означає для нас, українців, ця дата 26-річчя Незалежності? Господь чверть століття тому дав нам можливість творчо перейти межу імперського поневолення і приступити до будівництва власними силами національної державності. Це сприймалося на початку 90-х, як чудо: здійснилася мрія багатьох поколінь, які у героїчній боротьбі поклали на вівтар свободи нашої нації свої життя.

24 серпня 26 років тому Україна торжествувала: тисячі людей обіймалися, плакали, співали, скликали мітинги. На одному з найбільших мітингів у Києві запам’ятався плакат, написаний від руки: «Матінко Україно, ми вільні!»… Відбулося найзаповітніше!

Чи думали ми у той день про грядущі випробування? Так, думали і говорили ті, хто боровся за незалежну Україну на два фронти, пройшли сталінські катівні і концтабори. Вони розуміли і сповіщали, що ось саме тепер починається найскладніше, бо будувати державу – справа надзвичайно тяжка і відповідальна. Вона потребує може більше відваги і сил, ніж збройна боротьба.

Про жертовність і гідність не говорилося тоді, як про речі самозрозумілі. Не було мови й про корупцію. Скажіть, будь ласка, хто тоді міг припустити, що знайдуться негідники, мерзотники, які обкрадатимуть свою рідну, омріяну державу та її народ. Всі ми вірили: мине десятиліття, Українською державою захоплюватиметься весь світ.

Проте століття поневолення для нашої нації далися взнаки. Для реального суверенітету потрібен був час, воля і кропітка праця духовного преображення, повернення до себе, до своїх національних джерел. На цьому шляху зустрілися з масою перешкод, які не так просто здолати. Головною з них залишається духовна окупація суспільної свідомості московством. Перед цією хронічною хворобою ми залишаємося безпорадними.

«Вичавити з себе раба» (А. Чехов) для нас, українців, рівнозначно звільнитися від «московської отрути» (Д. Донцов) в усьому: у мовленні, способі мислення і життя, в релігійності й системі державного управління. І це головна мета української визвольної стратегії, яка повинна починатися з низів: сіл, міст, районів, обласних центрів…

За 26 років Незалежності України виросло і змужніло молоде покоління рожищан. Які надбання ми можемо передати йому. Чимало змін прийшло в країні, деяк зміни відбулися у районному центрі.

На жаль, за 26 років районний центр втратив повноцінну «дієздатність»: чимало організацій і управлінь перетворилися у філії з статусом юридичної особи: управління по газопостачанню, Рожищенський РВ УМВС України розташовані в місті Ківерці; прокуратура в Маневичах; податкова інспекція, пошта – в місті Луцьк. Цей перечень можна продовжити…

А про промисловість, заводи, бодай не казати… Та й децентралізація влади в районі в штопорі. На сьогоднішній день як і в Україні, так і в районі не задовольняє нас кадрова політика, низька відповідальність службових осіб при виконанні функціональних обов’язків.

Іноді охоплює відчай, мимоволі спливають на думку поетичні рядки: «Пливе у сірій безвісті нудьга, пливе безнадія і стиха хлипає сум». Але не все пропало: приходимо в магазин і щоденно бачимо свіжий хліб завдяки самовідданим від діда-прадіда чесним, добросовісним хліборобам, промислові товари завдяки підприємцям.

Наступила 26 річниця…

Зустрічаємо День Незалежності, як і три роки тому, у великій скорботі. Майже кожного дня хоронимо найкращих, бо кулі вибирають саме їх. І сьогодні, на превеликий жаль і смуток, вибір у нас один: Україна або смерть. Бо хто тоді ми без власної держави – осміяний на роздоріжжю велетень.

Ми не зупинили диких наїзників, які грабували країну, глумилися над Україною та українцями і нарешті здали нас, зруйнувавши армію, ворогові. І для нас настав час розплати, бо врешті українці збагнули, що саме вони відповідальні за державу, а не  найняті ними чиновники.

Наші чоловіки стоять на чатах, на найвідповідальніших рубежах. Вони вартові Вітчизни та її Незалежності. Ми віримо і сподіваємося, що ми переможемо. А плата за справжню свободу завжди була високою.

Дорогі українці, Рожищенська районна громадська організація Союзу українок вітає всіх вас в Україні і за її межами із знаменною датою – двадцять шостою річницею Незалежності нашої Держави! Зичимо Вам міцного здоров’я, ідейної стійкості, одержимості, наснаги у нашій священній боротьбі!

Нехай у ці нелегкі часи усміхнеться нам доля! Піднесімо ж вище прапор нашої звитяги! Наша перемога – неминуча, як настання світлого дня після темної ночі!

Слава Україні! Героям Слава!

Марія Рейкіна, голова Рожищенської районної громадської організації Союзу українок

 

Коментарі
24 Серпня 2017, 22:29
бред...всюди шукають ворогів...
25 Серпня 2017, 02:10
Погоджуюсь з усім написаним.<br/>Глибока й мудра стаття освіченої й проникливої людини...
25 Серпня 2017, 15:43
Стаття осмислена і мудра. На жаль, не всі усвідомлюють написане........
26 Серпня 2017, 23:45
загинуло 10 000 людей на Донбасі,анексовано Крим, а якась падаль не бачить ворогів з боку рф??Піди в московський патріархат постав свічкуі заспівай(( Боже царя храни)).Шкода дуже шкода що по сьогодні не всі розуміють ціну нашої свободи.хто вони, якого вони роду Ви не Українець ви манкурт....Спасибі автору за чудову статтю..
Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024