У деяких рожищенських криницях вода з нітратами

12 Серпня 2017, 13:42
2049

Проблем з питною водою в районі не має, але є в районі господарства, де вода не відповідає нормам.

Відтак, за 7 місяців 2017 року провели 111 проб питної води у різних населених пунктах району, де 48 проб, а це 43% не відповідали нормам, про це під час апаратної наради про це повідомив Микола Демидюк, завідувач Рожищенського відділу державної установи «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України».

«Часто води забруднені нітратами в криницях господарств, де проживають діти віком до 3 років. Перевищено допустимі норми нітратів у деяких господарствах сіл Луків, Уляники, Трилісці, Малинівка, Вітоніж, Квітневе та Літогоще. », - резюмував Микола Демидюк.

Загалом, у цих селах було відібрано 53 проби води, з них 34 проби показало завищений вміст нітратів. Зі слів медика, часто причиною такого забруднення може бути несвоєчасна чистка колодязів. Крім того, підземні води мають здатність самоочищатися. Вчасно проведене очищення та природний фактор зумовлюють те, що вже через деякий час вміст нітратів зменшується і вода стає придатною для вживання.

Що стосується мікробіологічних показників проб води, то ситуація більш-менш нормальна. З 72 відібраних проб, лише у 4 пробах вода не відповідала санітарним нормам.

Микола Демидюк зазначив, що всі голови сільських рад інформуються про результати лабораторних досліджень, їм надаються рекомендації. Однак, представники органів місцевого самоврядування не поспішають заключати договори на проведення лабораторних досліджень на якість питної води. Із 6 водопроводів, які є в районі, дослідження води проводить лише 3 підприємства: КП «Дубищенське ЖКГ», ПЖКГ м. Рожище та Кременецька сільська рада. 

Коментарі
12 Серпня 2017, 21:23
оце питання вирішують
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024