Назвали топ-3 екологічні проблеми в Україні

03 Травня 2021, 11:56
Забруднення повітря 4795
Забруднення повітря

Нестача питної води, забруднення повітря та відходи – ці проблеми є найбільш нагальними для українців згідно з результатами роботи Держекоінспекції та згідно з опитуванням Інституту Горшеніна та Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні.

Про це повідомив голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований, йдеться на Урядовому порталі. 

«Так, згідно з результатами опитування, в Україні серед екологічних проблем, якими найбільше переймаються респонденти – забруднення водойм та дефіцит питної води (51,0%), зростання кількості побутових та промислових відходів (45,9%) та забруднення атмосферного повітря (38,1%).

Ці дані корелюються і з результатами роботи Держекоінспекції. Зокрема, протягом минулого року ДЕІ провела найбільше перевірок у сфері поводження з відходами та в частині атмосферного повітря. А у сфері водних ресурсів інспекція за рік розрахувала понад 188 мільйонів гривень збитків за такі порушення, як скиди забруднюючих речовин у водойми, засмічення річок тощо», – зазначив Андрій Мальований.

Відповідальність за ці проблеми українці, відповідно до підсумків опитування, здебільшого покладають на місцеву владу. Про це заявили 63,7% відсотків респондентів.

«І справді, в багатьох питаннях місцева влада на сьогоднішній день діє неефективно. Наприклад, зараз 22% населення не мають доступу до системи централізованого вивозу сміття, яку мають організовувати органи місцевого самоврядування.

Крім того, Держекоінспекція неодноразово фіксувала кричущі випадки недотримання природоохоронного законодавства, які допускаються органами місцевої влади. Так, торік ДЕІ подала до суду на Львівську міську раду та Львівську обласні державну адміністрацію з вимогою усунути низку порушень у сфері поводження з відходами», – зауважив Андрій Мальований.

Він додав, що подібні випадки стаються, зокрема, тому, що в Україні досі існують штрафи, розміром 85 гривень.

«Такі мізерні суми не можуть сприяти тому, щоб посадові особи утримувались від порушень. Щоб ситуація змінилась і влада на місцях почала діяти ефективніше, необхідно збільшувати штрафні санкції за порушення природоохоронного законодавства», – підкреслив Андрій Мальований.

Посадовець також наголосив, що наразі весь світ приходить до розуміння важливості захисту довкілля. Зокрема, Європейський союз розпочав втілення амбітного Європейського зеленого курсу, який переставить всі галузі людської діяльності на рейки сталого розвитку.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024