Болти DIN 933 – кріпильні вироби з високим класом міцності

19 Квітня 2021, 17:17
1526

Серед усього різноманіття болтів, які сьогодні випускають виробники, кріплення, що відповідає стандарту DIN 933, вважається найбільш універсальним і популярним. Це циліндричний стрижень з шестигранною головкою та повною різьбою.

Якщо ви професійно займаєтеся будівництвом або плануєте ремонт вдома, вам точно знадобиться болт DIN 933. Він легко скріплює металеві та дерев’яні елементи конструкцій. Але цим сфера застосування не обмежується.

Подібні кріплення успішно використовують у важкому машинобудівництві, під час монтажних робіт на промислових та житлових об’єктах тощо. Причини високої затребуваності ховаються в унікальних особливостях болта, про які ми сьогодні і поговоримо.

Унікальні особливості болтів DIN 933 з шестигранною головкою

Міжнародний стандарт DIN 933 відповідає також вимогам ISO 4017, ГОСТ 7798, ГОСТ 7805. Усі ці нормативи описують класичний болт з шестигранною головкою та довжиною від 5 до 340 мм. Ключові відмінності даного кріплення від інших полягають у високому класі міцності та повній різьбі (від М3 до М64).

На вітчизняному ринку присутні болти DIN 933 з різним типом покриття – цей момент визначає особливості застосування кріплення. Подібні металеві вироби, у залежності від матеріалів виготовлення, можуть використовуватися на промислових об’єктах, у нагрівальному обладнанні, на будівлях медичного призначення тощо.

Способи використання болтів DIN 933 та сфери застосування

Як ми вже визначилися, болт DIN 933 є одним з найуніверсальніших типів кріплення. Шестигранна головка забезпечує високу надійність з’єднання, а для фіксації виробу можна застосовувати будь-який ключ відповідної форми. Болт обов’язково потребує на гайку DIN 934 або іншого стандарту. У деяких умовах рекомендовано також додати пласку шайбу DIN 125 — вона збільшить площу робочої поверхні та завадить мимовільному викручуванню.

Сфери застосування болта DIN 933 напряму залежать від матеріалів його виготовлення. Розглянемо основні:

  • з цинковим покриттям — будівельно-монтажні роботи, промислове виробництво;
  • з гальванічним покриттям — нагрівальне обладнання (мідь), об’єкти з підвищеним декоративним сенсом (хром), сантехнічні та електротехнічні прилади (латунь), місця поблизу водойм (кадмій);
  • нержавійка — умови з підвищеним рівнем кислотності;
  • високоміцна сталь — висотні будівлі, дорожні конструкції, метро, мости тощо.

У переважній більшості випадків (до 90%) за допомогою болтів DIN 933 з’єднують металеві частини конструкцій побутового та промислового значення. На дерево відводиться до 8%, і ще 2% — пластикові та цементно-бетонні елементи. Болт DIN 933 — це дуже надійний кріпильний виріб, здатний витримувати навантаження до 60 кг на 1 кв. мм поверхні. Незважаючи на доволі солідний вік, він не втрачає своєї актуальності і сьогодні, у ХХІ столітті.

25/04/2024 Середа
24.04.2024