До Ворончина не доїхало 11 тонн гуманітарки

31 Липня 2017, 14:25
4637

Низка благодійних фондів на Волині стала фігурантом кримінальних проваджень щодо підробки документів і шахрайства із гуманітарною допомогою отриманою з країн Західної Європи. Серед них і молоді фонди і старожили.

Окремі отримують гуманітарну допомогу від фіктивних іноземних організацій. Правоохоронні органи підозрюють, що таким чином в Україну потрапляють комерційні вантажі під виглядом благодійної допомоги, - пише 4 Влада.

Про це йдеться в журналістському розслідуванні Євгенії Моторевської для програми «Слідство.інфо». «Четверта влада» взяла участь у цьому розслідуванні і підготувала детальну частину, яка не увійшла у  основну публікацію, стосовно «шахрайської гуманітарки» у Волинській області.

Волинь входить до п’ятірки областей, куди з-за кордону завозиться найбільше гуманітарної допомоги.

«Слідство.інфо» отримало інформацію, що ціла низка благодійних фондів, зареєстрованих на Волині, протягом останніх п’яти років отримавла десятки і навіть сотні гуманітарних вантажів. Здебільшого вага одного такого вантажу сягає 15-20 тонн.

Правоохоронці зараз розслідують два кримінальних провадження, у яких фігурує сім благодійних та три релігійні організації з Волині, щодо реалізації гуманітарної допомоги не за призначенням. 

То з якого боку вітер на «Західний вітер»?

Одне з проваджень відкрите проти благодійного фонду «Західний вітер», створеного в Луцьку у вересні 2015-го року. За майже півтора року діяльності цей фонд отримав 15 вантажів з гуманітарною допомогою, а це щонайменше 200 тонн вживаного одягу, взуття, синтепонових ковдр, м’яких іграшок і… штор. 

На початку 2017 року поліція відкрила провадження за статтею «шахрайство». Усі отримані фондом товари мали б зберігатися на території так званого митного складу до проведення необхідних перевірок.

В ході розслідування співробітники Управління захисту економіки у Волинській області встановили, що товар, який ввіз БФ «Західний вітер» під виглядом гуманітарної допомоги, реалізований невстановленим фізичним і юридичним особам та списаний по фіктивних звітних документах, хоча мав би зберігатися на складі до прийняття Міністерством соціальної політики України рішення про визнання його гуманітарною допомогою.


Слідчі допитали свідка, який нібито розповів про незаконну діяльність БФ «Західний вітер», що полягає у ввезенні на територію України нового товару під виглядом гуманітарної допомоги та про реалізацію її з порушенням законодавства.

Провівши обшук в одному зі складських приміщень благодійного фонду у місті Ківерці правоохоронці виявили 27 тонн речей, на які суд наклав арешт. Невдовзі у Мінсоцполітики призупинили розгляд звернень щодо визнання вантажів гуманітарною допомогою «Західного вітру» до завершення кримінального провадження. Склади, які фонд орендує у місцевої райспоживспілки, опечатані. 





Голова Ківерцівської райспоживспілки Валентина Корнейчук розповіла, що не знає чим займається фонд «Західний вітер».

– Вони справно сплачують оренду, заборгованості немає. Куди та допомога йде, я не знаю. Були правоохоронці, питайте їх, – різко відрізає голова райспоживспілки.

Офіційно ж зареєстрований благодійний фонд «Західний вітер» за адресою по вулиці Ковельській, 4 у Луцьку. Це – чотириповерховий багатоквартирний будинок. На першому поверсі розміщена аптека, продуктові магазини, магазин з одягом і редакція місцевої газети. Про благодійний фонд – жодної згадки.

За час діяльності фонд «Західний вітер» отримав щонайменше 5 вантажів від двох британських комерційних, а не благодійних організацій. Це «Help A Good Cause LLP» та «International Aid Logistics Limited». Фірми створені у січні та вересні 2014 року. Засновниками першої є дві інші фірми з офшорної Панами, а другу створив чоловік з українським ім’ям та британською пропискою – Андрій Левчук.

Обидві компанії мають ознаки фіктивності: відсутність сайтів, згадок стосовно благодійної діяльності, а адреса реєстрації є так званим місцем масової реєстрації. Тобто за такою ж адресою зареєстровані ще десятки компаній.

Привертає увагу і те, що за даними британського бізнес-реєстру, ще 5 липня минулого року компанія «Help A Good Cause LLP» припинила діяльність та видалена із бізнес-реєстру Великої Британії. Та фонд «Західний вітер» ще встиг торік отримати від неї кілька вантажів.

Схожа ситуація і з «International Aid Logistics Limited». Вона закрилася в січні 2017 року, але звернулася з цього приводу до відповідних органів ще в листопаді 2016 року. «Західний вітер» від цієї фірми отримав одразу кілька вантажів у червні 2016 року.

Із двох вантажів «International Aid Logistics Limited» майже 11 тонн гуманітарної допомоги мала б отримати громадська організація «Діброва» із села Ворончин Рожищенського району. Зважаючи, що тут проживає менше тисячі осіб, гуманітарки вистачило б аби одягнути все село.

Із листами щодо виділення благодійної допомоги до «Західного вітру» торік нібито звернулася голова цієї громадської організації Руслана Панасюк. Відповідні документи подали до Мінсоцполітики. Однак, журналістам Руслана Панасюк розповідає, що жодних листів «Західному вітру» на надсилала і взагалі вперше чує про цей фонд.

– Я взагалі його в очі не бачила. Ніякої допомоги нам не надавалося, – обурюється голова ГО «Діброва» у селі Ворончин Руслана Панасюк. – До мене приїжджали правоохоронці і я їм пояснила це також. Наша громадська організація взагалі створювалася в 2011 році, щоб зробити в селі дитячий садочок, але нічого не вдалося. Пізніше за програмою ПРООН отримали кошти на ремонт приміщення і облаштування ФАПу в сусідньому селі, а в грудні зробили вуличне освітлення.

Свої підписи в листах, поданих до Мінсоцполітики, Руслана Панасюк заперечує. Каже, що тільки після приїзду слідчих до неї телефонували і пропонували гуманітарку.

– Вже після того як правоохоронці приїжджали, то дзвонили до мене мабуть із того фонду і вже пропонували якусь допомогу, хотіли зустрітися, але я категорично відмовилася, – розповідає жінка і додає: – Якби ми стільки гуманітарки отримали, то на все село хватило би. Нічого такого не було і ми з ними навіть близько не знайомі.

Сільський голова Ворончина із 15-річним досвідом Микола Касянчук підтверджує слова Руслани Панасюк. 

– Ніхто нам гуманітарки не привозив і не пропонував. Десь минулого року ми збиралися в клубі з питань децентралізації і тоді хтось лише казав, що є такий то фонд і що він може привезти гуманітарку. Більше нічого не було, – розповідає посадовець. – Навесні телефонував хлопчина, коли ними почали цікавитися правоохоронці і казали, що хочуть приїхати щось привезти. Але тоді снігу навалило багато та й поліція вже ними цікавилася, то я сказав, щоб не їхали.

Микола Касянчук, сільський голова з чималим досвідом, каже, що остання гуманітарка в село приїжджала ще від Юлії Тимошенко з десяток років тому
Микола Касянчук, сільський голова з чималим досвідом, каже, що остання гуманітарка в село приїжджала ще від Юлії Тимошенко з десяток років тому

Крім громадської організації із Ворончина «Західний вітер» мав передати близько 27 тонн благодійної допомоги Ківерцівській районній громадській організації «Соняшник». Юридична адреса «Соняшника» – у квартирі голови цієї організації Оксани Ярецької в селі Прилуцьке неподалік обласного центру.

Жінка дізнавшись, що журналісти прийшли питати про гуманітарку від «Західного вітру» зачиняє двері.

– Хлопці, вам треба «Західний вітер»? Питайтеся в нього! Я більше вам нічого не скажу. До побачення, – коротко відрізає жінка і зачиняє двері. Через вікно додає: – Швиденько перебирайте ногами, бо собака зірветься.


Оксана Ярецька навідріз відмовляється говорити з журналістами. Обіцяє звертатися в поліцію, якщо ще щось питатимемо
Оксана Ярецька навідріз відмовляється говорити з журналістами. Обіцяє звертатися в поліцію, якщо ще щось питатимемо

Кілька наступних спроб поспілкуватися з головою ГО «Соняшник» Оксаною Ярецькою біля її квартири та телефоном теж не увінчалися успіхом: жінка навідріз відмовляється говорити про гуманітарку, натомість погрожує звернутися в поліцію через те, що їй ставлять питання журналісти.

Сусіди громадської активістки розповіли, що жінка дійсно займається гуманітаркою, але від кого вона її отримує і куди спрямовує не знають.

– Гуманітарку привозить жовтий і синій бус. В школі у нас є завуч, вона була в цій громадській організації, то вона мені розказувала, що Ярецька ці гроші прогулює, їздить на Світязь, постійно на таксі. Гроші, які перераховують для дітей, вона не віддає. Вона ту гуманітарку сортує, перебирає, палить великими кучами. Не знаю для чого. Певно вона там зберігає її в такому місці, що вона псується, мокне, їй легше її в мішок і спалити, – розповідає сусідка Оксани Ярецької по вулиці.

В мережі є кілька згадок про ГО «Соняшник» та Оксану Ярецьку. Зокрема, як організація допомагає дітям, багатодітним сім’ям, неповносправним дітям, військовим. Чому ж голова організації так не хоче говорити про співпрацю із «Західним вітром» – не зрозуміло.

Голова благодійного фонду «Західний вітер», який також входить до громадської ради при волинській податковій та очолює регіональне відділення Асоціації міст України Богдан Самойленко також не може пояснити співпрацю його фонду із громадськими організаціями «Діброва» та «Соняшник».

– Вантаж, який на них мав прийти і що я мав надати їм у вигляді гуманітарної допомоги до цього часу не визнано Мінсоцполітики гуманітарним вантажем. Не моя в тому вина. Я від цих організацій отримав звернення, але не надав по причині невизнання Мінсоцполітики, – пояснює голова БФ «Західний вітер» Богдан Самойленко.

– Тобто це голова організації «Діброва» до вас зверталася? – цікавимось.

– Так, абсолютно вірно.

– Ми говорили з керівником цієї організації і вона каже, що ніякого листа вам не надсилала.

– Ви лист на моє ім’я від них бачили? Як він в мене міг з’явитися з оригінальним підписом?

– Це ми у вас хотіли запитати. Голова організації каже, що ніякого такого листа не готувала і не підписувала. То хто все таки лукавить?

– Ви журналісти, ви й розбирайтеся хто лукавить.

– З ГО «Соняшник» ви теж співпрацюєте?

– Так. Дуже плідна співпраця, можемо поїхати по тих родинах, яким надавалася допомога. До мене постійно звертаються, я дуже багато допомоги надаю, реагую на потреби.

– А з якими ще організаціями ви так співпрацюєте на Волині?

– Зараз не можу сказати, бо не маю перед собою документів. До мене звертаються – я реагую. Людина з вулиці може звернутися до мене і я допомагаю. Я допомагаю всім, хто звертаються, не обов’язково громадські організації, навіть просто фізичні особи, – каже чоловік.

«Якщо я бачу, що діти в піску граються брудні, без чобіт, я знайду чобітки і принесу цій дитині», – каже Богдан Самойленко, проте його фонд підозрюють в махінаціях з гуманітаркою
«Якщо я бачу, що діти в піску граються брудні, без чобіт, я знайду чобітки і принесу цій дитині», – каже Богдан Самойленко, проте його фонд підозрюють в махінаціях з гуманітаркою

На всі питання, щодо кримінального провадження проти «Західного вітру», Богдан Самойленко радить, шукати відповідей у компетентних органів, вони і мають розібратися в ситуації.

– Я завжди ставив собі за мету надати людям допомогу, а не проілюструвати в цифрах скільки і кому чого надав, – переконує Богдан Самойленко на питання стосовно статистики наданої благодійної допомоги. Чоловік додає, що у будинку на Ковельській, 4 фонд лише зареєстрований, але офісу там немає, бо він мовляв «не потрібен». – Я реагую на телефонні дзвінки, – додає керівник фонду.

Слідчий Луцького відділу поліції Антон Демидюк та прокурор Юрій Сушик відмовляються будь-яким чином спілкуватися і приховують суспільно-важливу інформацію про кримінальне провадження, посилаючись на таємницю слідства.

Щодо співпраці із сумнівними британськими компаніями Богдан Самойленко також не багатослівний. Чоловік каже, що співпрацює з багатьма іноземними організаціями, однак, не пам’ятає їхніх назв без документів.

– Всі документи вилучені. Якщо ви не були в Британії і не спілкувалися з керівництвом цих організацій, то мені тут немає чого коментувати. І взагалі це конфіденційна інформація з ким я співпрацюю, тому що ви завтра теж захочете поїхати і щось від когось отримати, – мовить Богдан Самойленко. 

Фігуранти кримінального провадження нічого не знають про розслідування

Друге кримінальне провадження відкрите проти всеукраїнського благодійного фонду «Добродій». Його провадить Київська місцева прокуратура. Тут фігурує десяток благодійних фондів та організацій, більшість з яких – волинські.

Провадження відкрили за матеріалами Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки Служби безпеки України. В них йдеться, що певні особи організували схему ввезення та нецільового використання гуманітарної допомоги через низку зареєстрованих благодійних організацій.

«За наявними даними, у такий спосіб, щомісячно, ввозиться близько 70 тонн товарів та предметів домашнього вжитку, які розпродаються за готівку та в подальшому привласнюються учасниками протиправної оборудки, чим завдається матеріальна шкода державі та фактичним набувачам гуманітарної допомоги на загальну суму близько 10 мільйонів гривень», – йдеться в ухвалі суду про проведення обшуків.

В ході розслідування правоохоронці нібито встановили, що двоє громадян, маючи корупційні зв`язки в спеціально уповноважених державних органах з питань гуманітарної допомоги, з метою налагодження вказаної схеми, зареєстрували ряд підконтрольних юридичних осіб отримувачів гуманітарної допомоги.

Серед них зокрема Волинська обласна організація «Ми і віра», Волинська обласна благодійна організація «Милосердя», Волинський обласний благодійний фонд «Мрія», Братство при Соборі (Центрі) церков України християн віри євангельської «Відкрита Біблія», Незалежна Христова Церква, Волинський обласний благодійний фонд «Добродій», Духовне управління Християнських Церков «Царство Боже» в Україні, Всеукраїнський благодійний фонд «Ханнун», Волинський обласний благодійний фонд «Плече».

Значна частина вказаних організацій юридично зареєстровані за адресами проживання їхніх керівників.

Наприклад, благодійна організація «Милосердя» зареєстрована в квартирі її керівника Олександра Антонюка в луцькій дев’ятиповерхівці на проспекті Відродження. Самого чоловіка застати вдома не вдалося, натомість сусіди розповіли, що він інколи їздить на заробітки до Польщі і торгує гуманітаркою.

– Вони як віруючі беруть десь там гуманітарку і продають її, таким бусом приїжджають. Вони так по базарах їздять, а колись був в них десь там магазин, – кажуть сусіди Олександра Антонюка по будинку.

В одній з квартир цієї багатоповерхівки зареєстрований фонд, який отримав щонайменше 20 вантажів гуманітарки в останні роки
В одній з квартир цієї багатоповерхівки зареєстрований фонд, який отримав щонайменше 20 вантажів гуманітарки в останні роки

Не вдалося знайти за місцем реєстрації на вулиці Трункіна, 12 у Луцьку і благодійну організацію «Ми і віра». Поблизу складських приміщень стояв автомобіль керівника організації Григорія Мудрицького, однак його самого застати не вдалося. Телефоном чоловік розповів, що фонд уже припинив діяльність.

– Ми працювали з Німеччиною. Ми самі завозили допомогу, роздавали. Наразі вже закрилися, місяць тому, рік як не завозимо гуманітарку. Фонд працював з 2010 року, – розповів Григорій Мудрицький.

Машина керівника організації Григорія Мудрицького на місці, а самої організації вже немає
Машина керівника організації Григорія Мудрицького на місці, а самої організації вже немає

Про кримінальне провадження чоловік нічого не знає, правоохоронці до нього не зверталися. Про результати роботи за майже сім років Григорій Мудрицький нічого не каже, бо мовляв, що говорити, якщо вже закрилися.

Голова Волинського обласного благодійного фонду «Добродій» Роман Смаль також каже, що вперше чує про кримінальне провадження. Вважає, що його фонд туди вписали помилково.

– Нічого не чув про жодне кримінальне провадження. Ми працюємо з 2010 року, передаємо допомогу тільки громадським організаціям, сільським радам, різним медичним установам. Ми передаємо допомогу тільки в речовій формі: меблі, одяг, ковдри, взуття, устаткування, – розповідає Роман Смаль. – В останні роки роздали досить мало, бо Мінсоцполітики не дає працювати. В середньому 100-150 тонн в рік ми роздаємо, але по різному буває.

Фонд «Добродій» протягом останніх двох років отримав щонайменше 9 вантажів від британської комерційної компанії «Solla Trans LLP». Створена компанія у червні 2015-го року тими ж панамськими офшорними компаніями, що створювали «Help A Good Cause LLP», яка надсилала вантажі фонду «Західний вітер». Через рік і кілька місяців, наприкінці 2016 року компанія припинила діяльність.

– Ми співпрацювали з ними не довго, нам не сподобалася якість вантажу і ми відмовилися. Вони передавали одяг, взуття, речі домашнього вжитку. Це все вживані речі, – розповідає голова фонду «Добродій» Роман Смаль.

Також чоловік дивується, що компанія має ознаки фіктивності.

– Машина приїжджає, документи приїжджають, де ж тут фіктивність? Я особисто розмовляв з водіями, які прямо з Британії везли вантажі. В чому фіктивність? – дивується Роман Смаль. – Переписку ми ведемо, спілкуємося. Нам порадили інші донори і ми так вийшли на цього донора. Поспілкувалися, дали пробний вантаж, приїхав ніби нормально. Роздали його і почали так співпрацювати. Мені дають вантаж, він приїжджає за рахунок постачальника і я ж не буду питати його де взялися ці речі. 

Одного з керівників релігійної організації піймали на підробці митних декларацій

Шість благодійних та релігійних організацій, які фігурують в провадженні, тим чи іншим чином пов’язані з пастором церкви «Царство Боже» в Україні Олександром Рудинцем. Ці організації за останні роки отримали шалені як для українських волонтерських рухів об’єми вантажів.

Протягом останніх років, згаданий вище фонд «Милосердя», до створення якого долучався Олександр Рудинець, отримав 20 вантажів гуманітарної допомоги, Волинський обласний благодійний фонд «Плече», який очолює брат Олександра Рудинця Анатолій – 196 вантажів. Близько двох десятків із них від згаданих вище сумнівних компаній «Solla Trans LLP» та «International Aid Logistics Limited».

Ще 86 та 66 вантажів відповідно отримали Незалежна Христова Церква та церква «Царство Боже», які очолює Олександр Рудинець. Остання організація у Луцьку відома тим, що уже тривалий час будує церковне приміщення на вулиці Конякіна, 39а. Тут таки розміщений пункт видачі гуманітарної допомоги. Його співробітниця розповідає, що видає вживані речі, серед яких переважно одяг, усім хто його потребує.



Церква «Царство Боже» в Луцьку та пункт видачі гуманітарної допомоги на її території
Церква «Царство Боже» в Луцьку та пункт видачі гуманітарної допомоги на її території

Пастор «Царства Божого» Олександр Рудинець пояснив, що всі ресурси церква залучає власними силами і коштом, а розповсюджувати має не так, як хочуть донори чи церква, а як накаже держава.

– А вона не дала за 25 років діяльності жодного шеляга. Але тисячі людей, кому ми послужили не надякуються. Вже рік Незалежна Христова Церква і «Царство Боже» не працюють на цій царині. З багатьох причин. Два з половиною роки я сам і волонтери возили вантажі на прифронтові території. Останній раз я був з допомогою у березні, – розповідає пастор «Царства Божого» Олександр Рудинець.

Чоловік розповідає, що благодійні і релігійні організації в Україні часто є лише отримувачами гуманітарної допомоги, а кому її роздавати диктують державні структури.

– Наша квота для власних пунктів десь у межах 15 відсотків вантажів, – мовить Олександр Рудинець. – Це все мої ресурси, не державні. Але поважаючи закони держави ми люб’язно погоджуємось роздавати тим, кого вони пропонують. Бюджет не дав ні копійки за всю історію нашого служіння.

Родині Рудинців належать дві комерційні компанії: ТОВ «Ярема» і ТОВ «Наживо». Зі слів пастора, компанії вже роками не працюють, проте юридично їх діяльність не припинена. Так співпало, що перша нібито займалася продажем вживаного одягу та взуття, а друга – виробництвом і торгівлею продуктами.

Пастор Олександр Рудинець каже, що «Ярема» не працює вже 15 років. Створювалася для ведення бізнесу, однак, «не пішло». Друга зупинилася у кризу 2008 року.

– Закрити фірму не просто. Були думки перепрофілювати її на будівельну, але з ліцензіями не просто. Зараз справді вона «лежить», – зазначає Рудинець.

Олександр Рудинець запевняє, що підозру в кримінальному провадженні служителям церкви ніхто не оголошував
Олександр Рудинець запевняє, що підозру в кримінальному провадженні служителям церкви ніхто не оголошував

– Якийсь знавець потулив докупи все, що міг. А оскільки ми на лобному місці, на виду, то призначили мене головою коза ностри. Після низки слідчих і судових дій все стало на місця. Нам ніхто підозр не оголошував. Кримінальне провадження це ніщо, доки не знайдено причин для підозри. У мене і моїх організацій їх не знайшли, – зазначає пастор.

Однак, нещодавно правоохоронці таки довели факт підробки митних декларацій заступником голови Незалежної Христової Церкви Олександром Потапцем. Комерційний вантаж із Європи в Україну намагалися завезти під виглядом гуманітарної допомоги.

На початку травня цього року Луцький міськрайонний суд визнав винним Олександра Потапця у службовому підробленні.

Як йдеться в ухвалі суду, Олександр Потапець вніс до двох митних декларацій завідомо неправдиві відомості. В Україну заїхала фура з речами комерційного призначення, які не могли мати статусу гуманітарної допомоги. Усвідомлюючи це чоловік таки вказав у митних документах, що це саме гуманітарна допомога і подав їх через митного брокера на митницю. Такі дії заступника голови Незалежної Христової Церкви завдали 170 тисяч 647 гривень збитку держбюджету.

Оскільки Потапець визнав свою провину, покаявся і добровільно відшкодував завдану шкоду, суд вирішив визнати його винним, але звільнити від відповідальності. Прокурор проти цього не заперечив.

– Ну і Богу дякувати, що йому не вдалося щось там лихе, – коментує такі дії співробітника голова Незалежної Христової Церкви Олександр Рудинець. – Ви дослідіть, хто отримує щотижня визнання у Мінсоцполітики. Оце і є ділки. Але всі вони під якимись політсилами недоторкані. А люди бачать і чекають жертву. Ну, то на беззахисну церкву легше наїхати і зробити шум, на який і Ви повелися. Ми будуємо Храм і жодної помочі від держави не маємо. Всі речі, які я привожу в Україну є плодом моїх зусиль і витрат. То кого вам так шкода, що я об’їдаю? Чи мій Потапець? Бюджет обікрав чи людей? Вони довели до жебрацтва люд України. Ми намагаємось хоч трохи допомогти, – додає чоловік на питання чи не були подібні дії Потапця системними. 

Чому схема з гуманітаркою так вигідна в Україні?

За українським законодавством статус гуманітарної допомоги для речей гарантує організації, яка його отримує, такий собі «all inclusiv».

– Гуманітарний вантаж означає, що не сплачується при розмитненні 20% від вартості ПДВ. Не сплачується мито. Не сплачуються кошти за розмитнення, за послуги брокерів, там спрощена процедура розмитнення. Спрощена процедура на реєстрацію складів для тимчасового митного контролю, – пояснює переваги статусу гуманітарної допомоги співкоординаторка київського волонтерського центру «Фролівська 9/11» Оксана Сухорукова у коментарі програмі «Слідство.інфо».

Популярною для ввезення без оподаткування різних товарів є схема, коли вантаж їде по Європі в статусі комерційного, а на кордоні з Україною стає гуманітарною допомогою. За такою схемою, наприклад, як з’ясували правоохоронці, в Україну потрапляв вантаж «Волонтерського руху України».

Усі такі махінації не можуть відбуватися без згоди посадових осіб митниці та Мінсоцполітики.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024