Мастильні станції: види, особливості, як використовуються

30 Березня 2021, 16:40
2309

Ці мастильні системи забезпечують доставку мастильного матеріалу до поверхонь, що труться, і повертають їх назад в мастильний бак, якщо потрібно. Спрощено кажучи, вони складаються з 2-х частин: силова і керуюча, хоча не завжди можна виділити їх явно.

Це послужило створенню власної класифікації мастильних систем, яка базується на наборі специфічних ознак:

  • Який тип мастильного матеріалу використовується;
  • Число пар, котрі потребують змащування;
  • В який спосіб здійснюється підключення до зміщуваної поверхні;
  • Спосіб використання мастильного матеріалу;
  • Спосіб дозування;
  • Як здійснюється подача;
  • Тип приводу;
  • Спосіб управління.

Працювати мастильні станції можуть як на рідинних мастильних матеріалах, так і на пластичних (густих). Наприклад, мастильна станція СДР здатна працювати з декількома видами мастила в'язкістю понад 280 сСт.

Залежно від моделі число пар, які потребують змащування, теж може бути різним, так само як і тип з'єднання. Доставка мастильного матеріалу до поверхні може здійснюватися одноразово, з певною періодичністю, або централізовано на постійній безперервній основі. Система може бути циркуляційної або проточною. Спосіб дозування розділяється на об'ємний і дросельний.

Для виконання різних завдань в мастильних системах використовуються різні приводи нагнітача: механічний, електричний, гідравлічний, пневматичний або ручний.

Цикл мастила може здійснюватися оператором в ручному режимі, а також у напівавтоматичному і автоматичному. Що стосується станцій з ручним керуванням, вони є найбільш популярними для дрібних підприємств. Вони продуктивні, невимогливі для обслуговування та оптимальні за ціною. Однією з таких моделей і є мастильна станція СДР, яка управляється оператором і стабільно працює в централізованих мастильних системах з двомагістральними живильниками.

Особливі випадки

Для того, щоб змастити зубчасті передачі, підшипники ковзання і редуктори часто використовують заставне мастило, коли матеріал для змащування закладається в вузол тертя в процесі збірки і оновлюється під час планового або попереджувального ремонту.

Крім цього, існує і картерне змащування - занурення вузлів з поверхнями, що труться, в  масляну ванну і розбризкуванням мастила в замкнутому просторі розміщення деталей.

Способи подачі масла до поверхонь тертя

Робиться це крапельним або за допомогою ґнота і відноситься до індивідуальних методів, а також зануренням під тиском.

Вважається, що індивідуальні методи змащування недостатньо надійні, оскільки залежать від людського фактору. З цієї причини вони не використовуються в сучасних металургійних машинах.

Переваги та критерії вибору мастильної станції

Близько 40% поломок механічного обладнання відбувається через нерегулярне або недостатнього змащування. Правильно обрана станція знизить виробничі витрати і підвищить термін роботи обладнання, минаючи незапланований ремонт.

Вибір залежить від:

  • Типу мастила;
  • Температурного режиму роботи;
  • Необхідності подавати мастильний матеріал дозовано або безперервно.

Щоб зробити оптимальний вибір, краще звернутися за професійною консультацією.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024