У Вишеньках можна було запобігти підтоплень, – головний рожищенський рятувальник

06 Березня 2021, 13:37
Володимир Бродосюк 3075
Володимир Бродосюк

У Рожищі на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій обговорили готовність до пропуску льодоходу, повені та паводків на території Рожищенської громади.

Про це інформують на сайті Рожищенської міської ради.

За словами начальника відділу 3 ДПРЧ УДСНС України Володимира Бродосюка, ситуація з підтоплення населених пунктів залишається під контролем. Однак, в березні рятувальники тричі відкачували воду з прибудинкових територій у селі Вишеньки на вулицях Зарічна, 10 і Селянська, 8.

«У Вишеньках можна було запобігти підтоплень. Місцеві жителі самі ж загатили меліоративні канали й водостічні рови, поставили там то альтанку, то стіг сіна. А власники будинку на вулиці Зарічна, 10 збудували бетонну огорожу, фундамент якої не пропускає воду, вона й збирається на подвір’ї і виникає підтоплення», – зауважив Володимир Святославович. 

 

Рятувальник розповів, що на території громади облаштовано 280 кілометрів меліоративно-осушувальної системи, яка сприяє уникненню підтоплень, але не повністю дає змогу їх попередити. Сьогодні залишається невирішеним питання очищення всієї меліоративної системи. Так, протягом 2019-2020 років за кошти землекористувачів у селах Мар’янівна, Малинівка, Вишеньки, Крижівка і Топільне провели роботи з очищення системи. 

«За останніх сім років ми 19 разів відкачували з подвір’їв воду, сім випадків підтоплення було в Переспі, де є одна проблемна вулиця. Здебільшого такі ситуації виникають через діяльність місцевих жителів, які самі ж перегороджують чи засипають меліоративні канали. До речі, виїзд рятувальників на виклик з приводу підтоплення займає не лише багато часу, а й потребує значних людських і матеріальних ресурсів», – наголосив Володимир Бродосюк.

Аби й надалі тримати ситуацію з підтопленнями під контролем, рятувальники пропонують створити резерв паливно-мастильних матеріалів, старостам постійно моніторити ситуацію та своєчасно повідомляти відповідні служби про випадки підтоплення.

До слова, на балансі 3 ДПРЧ УДСНС України у Волинській області перебуває три пожежних автоцистерни, мотопомпа і гумовий човен, які в разі необхідності можуть бути використані для ліквідації наслідків підтоплень на території Рожищенської громади. Ще дві пожежні автоцистерни та мотопомпа є у підрозділах місцевої пожежної охорони сіл Навіз і Переспа.

Коментарі
06 Березня 2021, 16:51
Знайдіть у РОБОЧИЙ час старосту-алкоголіка ЛУК'ЯНЧУКА !! Він постійно на п'янках по вирішенню своїх особистих питань!! Земля кругла !!!!
07 Березня 2021, 17:02
А місцевий дупутат Тонька ЗОЛОТАЯ РУЧКА нічого не пропонує своїм жителям.До виборів добре брехала та обіцяла.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024