Максимальна користь: усе для вирощування мікрозелені – у рожищенському «Дивосвіті»

27 Лютого 2021, 15:15
4517

Новітній тренд світової кулінарії та здорового харчування – мікрозелень або мікрогрін. Спочатку паростками тільки прикрашали готові страви. Але проведені дослідження довели виняткову цінність такої їжі для людського організму.

Виявляється, виростити мікрогрін в домашніх умовах зовсім не складно. Насіння мікрозелені, лотків та килимків для вирощування можна купити у рожищенському магазині «Дивосвіт».

Мікрозелень та її користь

Мікрогрін – це молоді паростки овочевих рослин і трав. Мініатюрну зелень вирощують в спеціально створених для цього умовах. Паростки містять підвищену кількість поживних речовин, вітамінів, мінералів, амінокислот.

Усе через те, що вони знаходяться тільки на старті свого розвитку і максимально використовують запас поживних речовин насіння. Вживання мікрозелені в їжу насичує вітамінами, дає запас енергії, сприяє очищенню організму.

Іноді мікрогрін плутають з проростками, які також користуються популярністю. Але насправді це технічно різні фази розвитку рослин. Проростки – це тільки пророслі насіння. А мікрозелень – це стадія розвитку рослини, коли з'являються перші два листочки. Стебло і листя можна їсти, а насіння і коріння залишаються в субстраті.

У проростках, вирощених у воді, з'їдається все. Смак у мікрозелені набагато більш виражений, ніж у проростків. Вирощування мікрозелені займає більше часу, ніж вирощування проростків – 1-3 тижні.

Мікрозелень здатна активно рости без використання будь-яких добрив і стимуляторів. Запасу поживних речовин і життєвої сили в насінні вистачає для активного зростання. Таким чином, одержувана мікрозелень – екологічно чистий і органічний продукт.

Які культури вирощують як мікрозелень

Різновидів мікрозелені величезна кількість. Можна вирощувати практично будь-які овочі, салати, трави, злакові та бобові культури. Найбільш популярні з них:

  • Кінза (коріандр). Має яскраво виражений специфічний пікантний смак і аромат. В її складі багато вітамінів, мікроелементи Р, К та ін. Кінза корисна для серцево-судинної системи.
  • Рукола. Зелень її має злегка гіркуватий смак, ідеально підходить для м'ясних і рибних страв. Вона відрізняється великим вмістом аскорбінової кислоти, флавоноїдів, зміцнює імунітет.
  • Буряк. Добре поєднується з салатами й другими стравами. Містить багато вітамінів, мікроелементів, має тонізувальну дію, позитивно впливає на травлення, зміцнює імунітет.
  • Редис. Має гоструватий, пікантний смак, підходить до м'ясних страв і салатів. Мікрозелень редису містить багато мінералів, мікроелементів, вітамінів. Вона має протинабрякову дію, покращує травлення.
  • Горох. Відрізняється свіжим ароматом, хрусткою структурою і солодкуватим смаком. Підкреслює солодкі й солоні смакові відтінки, підходить для салатів (в тому числі фруктових), бутербродів. Багата протеїном, вітамінами А, В, С, Е, фосфором, клітковиною.

Як вирощувати мікрозелень

Отримати мікрозелень в домашніх умовах досить просто. Для цього необхідне світло, тепло і вологість. Дуже добре відчуває вона себе навіть в зимовий час на підвіконні, особливо підходять південні й східні вікна.

Знадобиться: лоток, килимок для мікрозелені, насіння, пульверизатор.

  1. Підготовка лотка. Килимок укладається на дно лотка. Рівномірно зволожується з пульверизатора.
  2. Посів. Насіння густо посипаються по верхньому шару зволоженого килимка. Також злегка збризкують водою. Зверху лоток покривається поліетиленовою плівкою для збереження вологості. Контейнер поміщається в тепле темне місце до проростання насіння.
  3. Догляд. У міру підсихання килимка його необхідно збризкувати водою з пульверизатора. Коли почнуть з'являтися паростки, лоток поміщається на максимально освітлене підвіконня.

Через 1-3 тижні, залежно від обраного виду рослин, мікрозелень буде готова до збирання. Паростки висотою 3-10 сантиметрів зрізають гострими ножицями безпосередньо над рівнем росту.

Текст за матеріалами сайту VseRoste.










Читайте також: 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024