Рожищенська прикмета: Смердить сирзавод – бути теплу

12 Липня 2017, 15:10
5586 Джерело: 20minut.ua

Одна з найбільших проблем, яка наразі турбує не тільки мешканців Рожища, а й навколишніх сіл – каналізаційно-очисні споруди Рожищенського сирзаводу.

Сказати про те, що від них частенько смердить, це нічого не сказати. Особливо рожищани потерпають у спеку, коли в хаті всидіти не можна, але й вікно не відчиниш, бо дихати гидотою просто нестерпно. 

Хто відповідає за цю проблему і як можна з нею боротися ми запитали у, здавалося, причетних та відповідальних за екологію осіб.

«Перевірки по дотриманню вимог чинного природоохоронного законодавства не проводилися вже приблизно чотири місяці, може, й більше. Правилами благоустрою населених пунктів із цими запахами, і всім решта займається Держпродспоживслужба.

Якщо проводиться планова перевірка та позапланова по зверненню громадян, ми безпосередньо виїжджаємо на місце і перевіряємо чи порушують режим роботи та інше. Але замірів повітря стосовно запахів ми не проводимо.

Офіційно ніяких звернень від громадян не було. Якби були, то я, або якийсь інший працівник уже б виїхали на те місце», – прокоментував ситуацію головний спеціаліст-державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Державної екологічної інспекції у Волинській області Сергій Михальчук.

Просимо сказати своє слово і начальника управління Держпродспоживслужби у Рожищенському районі Ігорю Барвінському.

«Перевірки ми не проводили. Згідно з законом власник сирзаводу сам несе відповідальність за те, що накоїв. Але якщо є заява від постраждалих, тобто якщо є загроза життю, то ми, звичайно, вивчаємо ситуацію, передаємо її в область, а потім у Київ», – зауважив Ігор Ярославович.

Словом, немає заяви від рожищенців – немає проблеми. Виходить люди змирилися з тим, що смердить? Чи зневірилися у перевірках? Але факт є фактом: дуже часто люди вдихають аромати не масла і не сиру, а відстійника, який тримається набагато довше, ніж будь-які французькі парфуми.

Але оптимістів теж багато! Нещодавно в магазині одна жіночка зауважила: «якщо смердить сирзавод, значить буде тепла погода…».

Коментарі
12 Липня 2017, 18:57
Це шарм Рожищ ні вякому випадку не потрібно нічого з цим благоуханієм робити хай благоухає
12 Липня 2017, 21:45
Тут хоч є очисні а каналізація від Рожищенської лікарні тече потоком БАЦИЛІВ прямо в СТИР!!!
12 Липня 2017, 22:14
Що за дурні коментарі цих чиновників? Не вимірюють рівень смороду? А самим ради принципу не можна розібратися?? Хай ьеща, сестра, сусідка напише ту заяву, якщо їм не положено?? Щоб я був начальником, що може вирішити таку проблему і нічого не зробив, то був би гімном а не начальником))) невже своїх дітей не шкода, що цим дихають, невже самим не бридко?? Чи може ці чиновники живуть не в Рожищі?? Редакціє, не видаляйте будь ласка коментар, може він трохи присоромить цих посадовців... Надоїв цей сморід, робіть шось!!! Впаяйте штраф сирзаводу, не знаю що, але врятуйте нас від цього смороду!!!!
13 Липня 2017, 01:31
Я писала звернення до Держекоінспекції в області. Але, швидше за все, вони його зїли)
13 Липня 2017, 01:48
Схоже на те, що наш еколог не має нюху, а може він свій нюх сиром і маслом заїв, бо так-то такий принциповий, нехай зараз в цю хвилину вийде на вулицю, може і в нього нюх прорве- прямо ужас який СМОРІД!
13 Липня 2017, 01:54
Люди добрі ! Давайте проведемо АКЦІЮ про припинення цього жахіття, бо скільки вже можна терпіти, дихати не можливо. Невже наша влада така безсила і безпомічна, що не може припинити безгосподарність сирзаводу?
13 Липня 2017, 01:59
Давайте будемо збирати підписи не байдужих жителів під вашим зверненням, впевнена, що підписів буде дуже багато, вже не з їдять- подавляться.
13 Липня 2017, 02:00
Михальчук барвінський це брехуни
13 Липня 2017, 02:14
особисто не знаю Михальчука чув що проти бурянів бореться штрафує за сміття а проти сирзаводу не попре він знає що робить, а Барвінський вроді хороша людина
13 Липня 2017, 02:24
Сьогодні не смердить - завтра буде дощ.
13 Липня 2017, 02:33
ЩЕ ЯК СМЕРДИТЬ. ВІКНА ЗАКРИЛА.ЖИВУ НЕ ДАЛЕКО ВІД СИРЗАВОДУ
13 Липня 2017, 02:40
О, люди прозріли, дойшло нарешті, що треба щось робити!! На кінець підняли тему. А то мовчимо в трубочку.. Давайте щось робити. Давайте організуємо акцію біля сирзаводу, мерії, тоі інспекції, де буде необхідно, а то сир і масло іноземці їдять а ми нюхажмо сморід)))
13 Липня 2017, 02:46
Та що там...нє...нічого не робіть, хай Порошенко приїде і все порішає... І чим ми відрізняємося від москалів, сидимо як вони чекаємо шо хтось нас спасе, а треба саменьким. Короче, Оксано, по ходу всі готові, де і коли підписуватися???
13 Липня 2017, 03:06
Ми всі вам дуже вдячні, що підняли цю тему і готові на все- досить вже терпіти цей гидкий сморід! Тільки-що виходила на вулицю , а той СМОРІД все збільшується і збільшується, здається, що гамно влізає в хату через кожну шпаринку. Я готова прямо вже на акцію!
13 Липня 2017, 03:16
Ви з нами чи проти ? Допоможете вирішити проблему №1 м. Рожище? Чи може до Вас сморід не дійшов? Ждемо ваших конкретних дій!
13 Липня 2017, 03:34
Де є еколог...Любі проблеми-ПОПАНДОСССС...Просто в нас нікого нелінчували або просто небилии.Давайте почнемо з когось??????
13 Липня 2017, 04:40
Недавно проїжджав поїздом в Рожище через залізничний міст і провідниця з Ковеля запитала: &quot;Що це у вас за вонючка?&quot; Я відповів: &quot;відстійники з нашого сирзаводу&quot;.<br/>Велика подяка журналістам Району.Рожище за те, що підняли дане болюче питання для рожищан та жителів навколишніх сіл!<br/>Проблема злорадного смороду для ЛЮДЕЙ є дуже серйозною.<br/>В Ковельському районі, недавно, через сморід від трупів тварин люди перекривали дві траси, підняли шум і проблему вирішили. І першими зреагувала міська рада, яка скликала позачергову сесію. <br/>А як зреагує Рожищенська міська рада? Чи керівництво цей сморід задовільняє? Не доводьте людей до перекривання траси.<br/>Михальчука чи йому подібного посадовця можна купити, але якщо піднімуть шум депутати, люди,- буде результат. <br/>Нехай керівництво сирзаводу потрясе гаманцем, і зробить все для того, щоб перестати отруювати рожищан.<br/>Ще раз дякую журналістам за глобальну статтю. Це і є демократія. Разом переможемо!
13 Липня 2017, 10:36
Абсолютно всіх той сморід дістав, всіх це оборювало, а журналісти молодці - ціню і поважаю, тож давайте доведемо почату справу до кінця, досить, щоб над нами насміхались і отруювали, ми теж ЛЮДИ. Чекаємо дій міської Ради, наш голова повинен зреагувати, ми ж за нього горою, а ні то будемо діяти самі, як і інші, небайдужі до себе, своїх дітей, внуків, навколишнього середовища люди. Давйте гуртуватися і діяти, разом ми сила і все в нас вийде!
13 Липня 2017, 11:36
Сморід - це звичайно дуже неприємно, якщо не сказати більше... Проте, як то кажуть, скільки того літа. Але потрібно враховувати, що сирзавод - це напевно найбільше бюджетоутворююче підприємство міста та району, яке дає роботу сотням рожищенських сімей... Тому рубати з плеча, блокувати роботу заводу, перекривати траси - це не зовсім правильно. Може слід би почати з цивілізованих переговорів. Для цього створити ініціативну групу за участю влади, представників ЗМІ, активних небайдужих громадян. А там дивись - може й таким чином можна залагодити проблему. Власники великих підприємств нині я вам скажу дуже гонорові - щось не по їхньому, - перереєстрували підприємство в іншому районі чи області і бувайте здорові - немає податків до місцевих бюджетів. Це при тому, що виробництво зі смородом залишиться у тих же Рожищах. Тому спокійніше, панове, давайте якось без надто різких революційних гасел та рухів....
13 Липня 2017, 11:39
а там і літо закінчиться............. нехай смердить...... НІ! ДОСИТЬ!
13 Липня 2017, 11:49
Рожищенська прикмета: Смердить сирзавод – бути теплу - на дощ скоріше)))
13 Липня 2017, 11:49
Повірте, мені смердить не менше, ніж вам. Але я не про це... Переконаний, що повинні бути цивілізовані шляхи вирішення проблеми. Все потрібно робити виважено, враховувати всі плюси та мінуси. А &quot;людину з броньовика&quot; ми вже всі обирали і знову маємо те, що маємо.
13 Липня 2017, 11:55
Підтримую позицію економіста. Хватить горлопанити та займатися безпрєдєлом. Давайте ще хай Варта громади разом із Самообороною втрутяться. А що? Чому б і ні? Більш ніж упевнений, що нестерпний сморід дошкуляє рожищанам набагато більше, ніж п'яна дітвора в Джазі, якісь нікому не відомі браконьєри (бо ж нікого не зловили, а тільки сітки) чи вчительки, що хотіли купити спиртне на заправці. Чи я не правий?
13 Липня 2017, 11:58
Причому тут броньовики? Можна ж карту почистити, відстойники тобто, сироватку роздавати людям, як колись, а не випускати , щоб розкладалася і смерділа, але цього ж робити не хочуть.
13 Липня 2017, 12:23
Сирзавод звичайно смердить нестерпно. Але вас рожищан ну ніяк не зрозуміти. Поясню чому. Вже котрий рік депутат облради, який до того ж є власником Рожищенського консервного заводу, Василь Столяр обіцяє рожищанам (читай потенційним виборцям) відновити роботу заводу. Бо у доброї частини місцевих жителів є певна ностальгія за тими часами, коли завод успішно функціонував, давав робочі місця та добрий заробіток рожищанам. Припустимо, що обіцянку власник виконає і таки запустить завод. Це, звичайно, в плані розбудови міста просто супер. Проте є одне велике але.... Консервний завод - це підприємство харчової промисловості. А саме відходи таких підприємств є найбільш неприємними для нашого носа. Саме для носа, бо за хімічними параметрами ці відходи мало токсичні, проте смердять я вам скажу ну просто нестерпно. Хтось мені заперечить, що у радянські часи і завод працював на повну потужність, і смороду серйозного не було. Частково це так. Але тоді нормально функціонувала система полів фільтрацій (відстійників), а що маємо зараз? Поля фільтрації у занедбаному стані, частина заросла бур'яном та очеретом, частину розорали під городи, там же, хоч і не на самих відстійниках закладено новий масив міського кладовища. А самі очисні споруди (ті що на пагорбі) знаходяться взагалі у жахливому стані. Металеві деталі кострукцій розікрали та здали на металолом, дерев'яні та бетонні суцільно аварійні. На саму проектно-кошторисну документацію треба колосальні кошти, а що вже говорити про повну реконструкцію. Тим більше, що коштів на такі речі спритні нинішні ділки, як правило, не виділяють, бо ж смердить не їм. До чого я все це, - та до того, що нині смердить переважно більше жителям Вовнянки, а запустять консервний - буде смердіти ще й на іншому кінці міста та в Кременці. Ось тоді взагалі стане весело.....
13 Липня 2017, 12:27
Ага то проблема насправді не у смороді, а тому що безплатну сироватку перестали роздавати... Оце по нашому. А може підприємство не хоче сторонніх людей на територію пускати? Не знаєте часом чому???
13 Липня 2017, 13:02
Ти що не розумієш? Це ж вони не відходи нафтопродуктів зливають, це харчові відходи. А тому вони просто підживлюють ліси, посадки, поля і т.д і т.п. Їм ще премію треба було б виділити якусь міжнародну екологічну.
13 Липня 2017, 13:09
Ну да то треба їм сказати нехай трубу просто в стир кинуть то небудуть тратитися на солярку для трахтора, а каустік і інші хімії це теж дуже корисно ,,,
13 Липня 2017, 13:10
Запитання до керівників &quot;сирзаводу&quot;:чому не працює цех для сушки &quot;жидкості-смердючки&quot; в порошок для харчової промисловості?Скажете криза накрила,електроенергія дорога,ринки збуту втратили,в тому числі ближнє зарубіжжя.Працюйте друзі,це ваш обов'язок!
13 Липня 2017, 13:22
По перше, ніякі ми тобі не друзі, - ми бариги. А по друге, виробляємо лише той продукт, який нам приносить прибутки. Ну й по третє, не тобі тут вказувати, що кому робити. Спочатку організуй будь-яке виробництво, хоча б невелике, а тоді тут щось розказуй...
13 Липня 2017, 13:26
А меру нашому не смирдить хоча він тут проживає, він цим питанням в першу чергу повинен зайнятись, а люди його підтримають так далі не можливо жити
13 Липня 2017, 13:33
Скажіть правду людям,що раніше мали все &quot;просрали.&quot;Такі ви керівники.Працюйте і не травіть людей міста і навколишніх сіл своєю &quot;смердючкою&quot;.
13 Липня 2017, 13:39
Які переговори??? Що власники не знають про сморід?? Що в них нюху нема??? Нюх є а совісті нема?? Ні моя сім'я, ні я там не працюємо, їхньої продукції не купуємо, чому я маю дихати цим смородом?? Ніхто не перенесе те виробництво нікуди, просто зреагують і будуть очищати, щоб не смерділо.. В Ковелі же д КоМо не смердить!! Чому рожищани мають терпіти?? Таке враження що ви економіст саме сирзаводу і боїтеся втратити тепленьке сідельце, завтра ще юрист напише. Досить терпіти, досить, давайте щось робити!!!!
13 Липня 2017, 13:55
Отож бо й воно, що ні ви, ні будь хто з вашої сім'ї там не працюють. І продукції їхньої не купуєте. А все чому? Бо значить маєте кращу роботу і гроші на більш дорогі сир чи масло, але більшість рожищан, як і в цілому по країні - це звичайні жебраки. Вони не живуть, а виживають. І роботу на сирзаводі, хоч і сезонну, проте більш-менш оплачувану як на наше містечко вони, повірте мені, цінують. Не всім же Польщу з колін підіймати. А щодо смердючого виробництва, то ви не уважно прочитали мій коментар. Я не стверджував, що заберуть виробництво разом зі смородом, я написав, що можуть перереєструвати підприємство в іншому районі чи області, тобто просто змінити юридичну адресу і платити собі податки там, де їм захочеться. А нас рожищан залишити з проблемою, але без значної частини надходжень. Р.S. На сирзаводі економістом не працюю...
13 Липня 2017, 14:13
Смердить тільки на Вовнянці??? Та в Копачівці смердить, та на Гагаріна смердить, а консервний до речі коли працював не смердів!!!
13 Липня 2017, 14:16
Та до чого тут зміна юридичної адреси, не адреса смердить а виробництво, а воно в Рожищі, тому і нам рожищанам завжди буде до цього діло!!
13 Липня 2017, 14:20
Ти або якийсь тупуватий, або читаєш одним оком. Я тобі пояснюю персонально - може виникнути ситуація, коли податки заводу підуть мимо району, а СМОРІД ВСЕ ОДНО ЗАЛИШИТЬСЯ. Ось до чого тут зміна юридичної адреси.
13 Липня 2017, 14:24
Колись консервний досить так нормально смердів, особливо влітку під час переробки зеленого горошку. А ще згадайте креветки. Але це на Вовнянці чи в центрі не смерділо, а на Селянській та в Кременці навіть добре так смерділо. Але тоді була нормальна очистка, а зараз що? Там все розбите.
13 Липня 2017, 14:29
!!!!!
13 Липня 2017, 14:30
А цікаво Сирзавод і на Підлісках смердить ? Чи все таки ні ?
13 Липня 2017, 14:35
Єдине виробництво, яке реально приємно пахло - це цукеркова фабрика на Селянській. Хоча самі цукерки були повне фуфло.
13 Липня 2017, 18:32
І я тобі пояснюю персонально: якщо так як ти будемо мислити то сморід залишиться, а якщо будемо діяти, то не буде смороду!!!!! Способів є багато, аби хотіли їх застосовувати
13 Липня 2017, 19:28
Так і я ж про те саме. Способів дійсно дуже багато, але цивілізованих способів. Повір, мені смердить не менше як всім іншим. Але я застерігаю від переходу до крайніх радикальних методів. А то зразу - давай мітинги збирати, роботу заводу блокувати, трасу перекривати. Та заждіть. Та поки ж ніхто навіть не пробував ні з ким, ні про що домовлятися. Ну невже ви всі думаєте, що власники будуть так просто викидати гроші бо щось там комусь смердить. Це ж не їм смердить. А зекономлені на цьому кошти взагалі приємно пахнуть та гріють кишеню. І вже зовсім інша справа, - якщо буде, до прикладу, колективна заява від мешканців Рожищ, будуть приписи від екологів та інших уповноважених держструктур. А то привикли лише в коментарях гострі заяви строчити. А де ваші скарги до міської та районної влади, того ж еколога чи інших органів? Де вони? А їх немає. А чому? Бо треба писати від свого імені - анонімок же не розглядають, чи не так? Значить прийдеться засвітитися. Все весь інтузіазм закінчився, бо такі ми є &quot;щирі рожищани&quot;. Максимум на що вистачить - це поставити коряву галочку, перепрошую підпис, під колективною заявою, десь так, щоб мало видно було та нерозбірливо. Або десь із натовпу щось там покричати, ще й балаклаву при цьому вдягнувши. А на більше, на цивілізований вияв невдоволення, вас, на жаль, чомусь не вистачає. Ось так якось.
13 Липня 2017, 22:05
А чому б вам не почати з себе, ви ж теж закриті, покажіть приклад і він спрацює, а що ви особисто зробили задля громади? Теж так само пишете, як і всі, на когось звертаєте, а самі білі пушисті, і вашим, і нашим- позиція боягуза.
13 Липня 2017, 22:34
Не розумію, для того щоб еколог почав виконувати свої функції йому необхідна вказівка згори або знизу, тоді напрошується запитання- за що він отримує зарплату і чи він взагалі потрібен місту? Хіба для того, щоб папірці підшивати, а нема бумажки і нема роботи. А якщо б сам проявив ініціативу, щоб покращити життя жителям району, в якому працює, чи це не престижно?
13 Липня 2017, 23:31
Браво, таки да!!! Навіщо тоді той еколог???
14 Липня 2017, 11:14
Так у нас же мораторій на планові перевірки, треба, щоб була скарга чи звернення громадян
14 Липня 2017, 16:23
ой ви про що? де хочуть там і перевіряють і до уваги не беруть ніякого мораторія
14 Липня 2017, 17:25
підтримую позицію економіста бо дійсно багато людей мають хоч якусь роботу напишіть куди підійти підписати скаргу підписатись обіцяю своїм прізвищем
15 Липня 2017, 12:04
Заблокувати роботу цього сєпарського заводу поки не розберуться зі смородом!!!досі ще напевно на Росію відправляють сир
16 Липня 2017, 15:54
Так сирзаводу<br/>Ні смердюкам!!
17 Липня 2017, 00:45
А ти взимку чим обігріваєшся?? А те вугілля, яке живить ТЕЦ, яка дає електрику, щоб твій комп працював і ти свої дибільні коменти писав - звідки?? А балон з газом в тебе в селі чи на дачі - чиїм?? То ти сепар і тебе треба посадити за ізмєну родіни)) Чого сам себе не підпалиш во імя протєсту?? Поцтрійот ))
17 Липня 2017, 22:49
Так сирзаводу<br/>Ні смердюкам!!
22 Липня 2017, 03:00
Все так як Ви хотіли- і сирзавол є і смердить кожен вечір, ранок або ніч! І зараз СМЕРДИТЬ і вчора СМЕРДІЛО і завжди буде СМЕРДІТИ, бо так хочемо- бо такі ми всі нездалі раби!
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024