Українці зможуть поскаржитися на забруднення повітря через екологічний чат-бот

21 Лютого 2021, 15:05
2424

Відповідний функціонал презентували представники громадської організації «SaveDnipro», Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, керівники Держпродспоживслужби та Державної екологічної інспекції України.

Про це йдеться на Урядовому порталі.

Як повідомила голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька під час презентації, чистота атмосферного повітря є одним із напрямів, яким опікується Служба.

Владислава Магалецька також наголосила, що тісна співпраця державного сектору та громадськості в напрямку верифікації сервісу моніторингу екології на рівні держави є надзвичайно важливою. За її словами, верифікація подібного сервісу дозволить швидко знаходити та притягувати до відповідальності порушників і захищати здоров’я кожного українця.

 «Дуже важливо мати інструменти контролю та впливати на те, яким буде наше майбутнє та майбутнє наших дітей», – підкреслила Владислава Магалецька.

У 2020 році Держпродспоживслужба 1050 разів відмовила у видачі дозволів на викиди в повітря. Також фахівці ДПСС минулого року виявили 163 випадки перевищення гігієнічних регламентів атмосферного повітря. При дослідженні проб повітря в закритих приміщеннях відхилення встановлено у 355 випадках.

Довідково: SaveEcoBot – це єдиний в Україні екологічний чат-бот, який поєднує дані про забруднення, забруднювачів та інструменти захисту довкілля. Він включає в себе чат-боти у Telegram, Rakuten Viber та Facebook Messenger і мапу забруднення атмосферного повітря.

Дані про якість повітря в Україні збираються зі всіх наявних станцій моніторингу якості повітря – державних, громадських, комерційних. SaveEcoBot агрегує всю наявну в Україні екологічну інформацію про забруднювачів, яка зберігається і передається онлайн.

Держпродспоживслужба здійснює державний нагляд за дотриманням вимог санітарного законодавства та погоджує видачу дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами на основі відповідних норм, які встановлюють гранично допустимі та безпечні концентрації хімічних і біологічних речовин в атмосферному повітрі населених місць.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024