Рожище: діти опанують мистецтво ткацтва в «Ренесансі»

02 Липня 2017, 08:42
3260

Нещодавно в Рожищенському РД «Просвіта» розпочало свою роботу любительське об'єднання «Ренесанс».

Ідея створити такий гурток виникла у методиста з народної творчості Марії Поліщук.

«У нашому об'єднанні будемо відроджувати національні українські надбання, залучаючи до цього дітей шкільного віку, - розповідає Марія Поліщук. –Зустрічі, які  будуть проходити у формі майстер-класів від народних майстрів, популяризуватимуть українську культуру. Займатимемося писанкарством - одним із найдавніших видів мистецтва, ліпитимемо з глини, вчитимемось вишивати різними техніками та спробуємо оволодіти мистецтвом паперопластики. Братимемо участь в обласних виставках у краєзнавчому музеї. Творчі діти повинні бути у центрі уваги. Словом, в об'єднанні будемо робити все, чого забажає творча душа».

На першому засіданні, учасники знайомилися між собою, спілкувалися та вчилися виготовляти ляльку-мотанку з соломи.

4

3

«Збираємося ми один раз в тиждень, в четвер на 15 год, - зауважує керівник «Ренесансу». – Об’єднання має на меті, крім відродження та популяризації народної художньої творчості, ведення активної культурно-дозвіллєвої діяльності. До участі запрошуємо діток віком від 9-ти років, яким подобається народне мистецтво». 

За словами Марії Поліщук, наразі виникла велика потреба створити умови для спілкування людей у сфері дозвілля, індивідуальної та колективної народної творчості.

«Із часом  плануємо встановити ткацький  верстат та  запрошувати до співпраці майстринь, що володіють цим ремеслом.  Дуже хочемо ознайомитися та, по можливості, опанувати мистецтво ткацтва, - каже співрозмовниця. -   Будемо показувати дітям, як колись виготовлялись рушники, сорочки, ткались килими. Щоб вони бачили, яка ця, хоч і не проста, але цікава праця. Вивчатимемо з дітьми побут пращурів-українців: як вони виглядали, який носили одяг, яким посудом і знаряддями праці користувалися. В планах є створити куточок народної творчості. Тобто, ідей багато - залишається тільки працювати».

Друге засідання любительського об’єднання «Ренесанс» вже було сповнене патріотичного духу та неабиякого завзяття. Марія Поліщук запропонувала юним  учасникам виготовити  до Дня Незалежності найбільший в Рожищі, а можливо, і на Волині, герб України оповитий пшеничним колоссям.



До справи взялися з ентузіазмом! Маленькими пальчиками перебирали колоски, формували їх у невеликі  снопочки, зв’язували і одночасно, ніби вдихаючи в свою роботу дух українства, співали державний Гімн. 


Далі ці снопочки діти кріпили до металевої основи. Трудилися не поспішаючи, старанно та з неабияким терпінням, ніби відчуваючи, що на них покладена відповідальність за успіх цього незвичайного починання.


Колосок за колосочком, вузлик за вузликом  і хоча ниточки так і намагалися втекти з дитячих рученят, а колоски  - поколоти долоньки, від розпочатої справи ніхто не відступав. Старші допомагали меншим до кінця засідання зробили велику частину роботи і вже з нетерпінням чекають наступної зустрічі, щоб продовжити творити унікальний герб України.








 

Коментарі
02 Липня 2017, 11:52
шкода,не знала,і своїх би привела)))шикарно)
02 Липня 2017, 11:56
"Ренесанс" тільки стартує! До участі запрошуються дітки віком від 9 років. Заняття кожного четверга об 15 год. Тому у Вас є шанси почати навчання з третього заняття цього четверга)))))
02 Липня 2017, 19:05
молодці!!!!!!!!!..
03 Липня 2017, 14:51
Хорошу справу започаткувала Марійка Поліщук. Творчого тобі натхнення, успіхів у праці. Діток потрібно долучати до витоків народної культурної спадщини, вміти берегти народну творчість.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024