1 липня: гортаючи рожищенський календар

01 Липня 2017, 09:00
2687

1 липня День народження святкує наш земляк, відважний чоловік, воїн, дивовижна молода людина, яка має велику силу волі та духу, людина, яка стояла на неймовірній висоті, щосекунди будучи на волосині від смерті, але не втратила ні честі, ні гідності – Сергій Марчук (псевдо Бронік).

Бронік добровільно проміняв мирне життя і пішов туди, де за будь-якої погоди та шквальних обстрілів думаєш про одне: «Допоки я тут – рідні та близькі спокійно сплять там…».

Трішки історії. Родом чоловік із Ковеля, але вже давно осів у нашому місті. Тут знайшов однодумців та товаришів. Він ніколи не жалкував, що пішов добровольцем, а коли повернувся, не нарікав на те, що держава не надто переймається долею таких, як він. Хоча й нагородили Сергія у Львові, одного із перших, нагрудним знаком «За оборону Донецького аеропорту».

Про армійську службу Сергій Марчук мріяв завжди, та за станом здоров’я до армії не взяли. Довгий час працював у тирі, там і навчився влучно стріляти. Був активістом Євромайдану. Коли ж в Україні розпочалися воєнні дії, зробив усе, аби поїхати на Схід.

– Два тижні навчання у Луцьку – і на Схід, – розповідав колись журналісту Район.Рожище коректувальник вогню, підкорювач вишки, доброволець українського корпусу ДУК «Правий сектор» Сергій Марчук. – Коли потрапили в Піски, як засіб для оборони мали лише штик-ніж, зброї нам не видавали, адже ми добровольці. Тож, перш ніж стати на захист своєї землі, потрібно було спочатку здобути «трофейну». Якщо встигнеш, звичайно.

За словами Броніка, в Піски їхало багато добровольців, але не всіх вистачало на довго. І це не тільки через страх перед смертю. Болить душа, коли твої побратими, вийшовши з будинку на вулицю покурити, влітають назад уже поцілені снайпером. Страшно, коли на тебе їде танк, а ти без зброї, дико, коли люди, яким ти щойно віддав останній кусень хліба, здають твої позиції сепаратистам. Інколи солдатам не вистачає психолога, бо від побаченого голова обертом йде.

«Пригадую, як одна жінка сказала: «Нам немає різниці, хто тут буде, ми не маємо що їсти і по воду треба ходити аж за дві хати», – зауважував Бронік. – Дивно таке чути, адже бувало, що ми два тижні вмивалися снігом, йшли беззбройними у бій, і постійно стоїмо на позиціях по дванадцять годин, не нарікаючи ні на що, а їм «немає різниці, хто буде…».

Частими були випадки, коли бійці ДУКу йшли по своїх позиціях і розбирали автомати, а днювальному залишався лише штик-ніж та граната. Останню прийнято використовувати для підриву сепаратистів або себе… Це вже дивлячись від ситуації.

За той час, коли був на Сході, Сергій Марчук не може пригадати жодного дня, коли б сепаратисти дотримувалися умов припинення вогню. Особливо «спекотно» було під час Різдвяних свят.

Не секрет, що навіть у нас, на Заході, на «Правий сектор» позирають з острахом, бо ж свій радикальний запал хлопці не приховують. Та ті, хто бачив їх на полі бою, – щиро поважають. Бо не кожен може бігти назустріч танкові з гранатою в руках та з незмінними словами на вустах: «Слава Україні!».

Хоч як дивно, в їхньому корпусі були й представниці прекрасної статі, до яких чоловіки ставляться з повагою, адже вони її заслужили під час сутичок із сепаратистами. А наш співрозмовник на здивування відреагував так: «Якщо у жінки стріляти виходить краще, ніж у деяких чоловіків, то тут не до розподілу». Як кажуть, без коментарів…

За словами нашого співрозмовника, продуктами, одягом, усім іншим, що потрібно, їх забезпечують волонтерські бригади з усієї України. Без них було б не тільки скрутно, а взагалі, ніяк.

А загалом Сергій ні на що не нарікає. З почуттям гумору в нього все гаразд, як і у всіх тих безстрашних патріотів, які захищають нас на Сході країни. Не раз волонтери були шоковані тим, що навкруги свистять кулі, б’ють Градами, а хлопці готують їжу, розказують анекдоти, на запитання рідних: «Як справи, як погода?» з посмішкою відповідають: «Сонячно, місцями «Град».

У День народження хочеться побажати Вам, Сергію, щоб в житті були лише сонячні дні, а «Град» ніколи не падав до Ваших ніг. Нехай Господь дарує міцне здоров'я, велике щастя та мирне небо. Хай кожна мить буде повна надії і хай пощастить здійснити всі мрії! Удачі, натхнення, духовного росту, хай буде в житті усе легко і просто!

Сергій Марчук, на календарі серед таких же відважних воїнів-захисників
Сергій Марчук, на календарі серед таких же відважних воїнів-захисників

День Ангела святкують: Іпатов, Леонтій.

Район.Рожище вітає іменинників та бажає мирного неба і здійснення мрій. 

Цей день в історії Рожища: на початку липня 1916  року – російські війська захопили Рожище.

1 липня церковні православні свята, пости, дні пам’яті святих: Мучеників Леонтія, Іпатія і Феодула; Боголюбської ікони Божої Матері; З 1 по 12 липня триває Апостольський (Петров) пост.

Погода: Сьогодні очікується плюс 21–17 °C, зливовий дощ, туман, слабкий вітер. 

Народний прогноз погоди: 1 липня вшановується пам'ять мучеників Леонтія, Іпатія і Федула. У давні часи 1 липня відзначався Ярилин день - день пекучого сонця. З цієї нагоди організовувались народні гуляння. Наші пращури в цей день спостерігали за травою: якщо вранці вона суха - на ніч буде дощ. У цей час відцвітає малина, починають квітнути лілії.

 

 

Коментарі
01 Липня 2017, 16:33
Вітаю Бронік!Здоровя та особистого щастя!
01 Липня 2017, 21:42
респект
02 Липня 2017, 06:16
Вітаю, Бронік! Всього найкращого!
Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024