25 червня: гортаючи рожищенський календар

25 Червня 2017, 09:18
2884

25 червня День народження святкує настоятель храму Української Греко-Католицької Церкви апостола Івана Богослова в місті Рожище, отець Сергій Василів (на фото). 

Щиро вітаємо Вас, отче, з цим радісним днем, Днем народження! Дякуємо Богу за дар Вашого життя, за Ваше служіння, за зерна любові, милосердя, віри і надії, що засіваєте у серцях рожищан! Зичимо Вам міцного здоров'я, радості і миру у серці, твердості у вірі, ревності у любові та щедрих Божих Благословень.

Також сьогодні іменинний торт їстиме волинський доброволець, відважний командир та великий патріот України – Ігор Приходай на псевдо Джоні. 

Ігор Приходай (псевдо Джонні)
Ігор Приходай (псевдо Джонні)

Трішки історії. Ігор Приходай народився у Рівному, та все своє дитинство провів у бабусі в Рожищі. Тут закінчив садочок, саме тут обзавівся друзями, вірність яких уже випробувана і в радості, і в горі. Будучи підлітком, захопився лицарськими боями, активно займався історичною реконструкцією в Клубі живої історії «Гент» у Рівному, був учасником та організатором багатьох фестивалів.

Життя хлопця було свідомо пов’язане ним зі спортом. Це дало можливість поїздити по світу і знайти багато друзів. Паралельно здобув освіту інженера-електрика. Доля так розпорядилася, що з Рівного хлопець переїхав жити і працювати до Харкова. В період, коли відбувались історичні події на київському Майдані, Ігор був активним учасником Євромайдану в Харкові.

А далі було літо, буремні події на Сході… Й як не старався Ігор приглушити дивне почуття власної, як він висловився, неповноцінності, проте все-таки настав той момент, коли він твердо вирішив — незважаючи ні на що, має взяти до рук зброю і стати на захист своєї Батьківщини. Обираючи серед великої кількості військових формувань, одне знав точно: це має бути добровольче об’єднання. Тож, коли друг із Рівного, котрий поділяв погляди Ігоря, запропонував вступити до батальйону ОУН, довго не роздумував, а спакував валізу та рушив до Києва.

Зі спогадів Джоні: «27 листопада ми вже були в Пісках. Мені дуже пощастило, бо потрапив у групу, де були досвідчені воїни — колишні афганці, хлопці, які воювали в «Айдарі», — розповідає Ігор. — На полі бою дуже швидко оволодіваєш військовою наукою, бо тут або вчишся, або помреш. Тож за три дні здобув навички поводження з автоматом, навчився чути, звідки стріляють, опанував ті мінімальні нюанси, які допомагають зберегти життя».

...А далі були запеклі бої. Піски – гаряча точка зіткнень, то основним завданням було стримувати першу хвилю наступу, доки прийде підкріплення. Стріляли ж постійно, а перемир’я було лише тоді, коли в сепаратистів закінчувалися набої й ті чекали чергового гумконвою. 

Під час одного з таких боїв, 12 березня, Джоні, отримав важке поранення. Та видно, Господь почув молитви рідних, бо невдовзі побратими відтягнули його у безпечне місце, надали першу медичну допомогу, згодом приїхали дівчата-медики з «Правого сектору». А далі — довгі дні боротьби за життя в госпіталях Краматорська, Дніпропетровська, Києва, перші кроки, як у дитинстві, та постійні переживання за товаришів, які лишилися на передовій...

Тож привітаймо цього мужнього чоловіка з Днем народження та подякуймо за його сміливість, віру та відданість Україні й українському народові. Нехай в його житті більше ніколи не буде горя, болі та сліз, а лише радісні дні під мирним українським небом!

25 червня в історії міста Рожище: 25 червня 1941 — радянські війська з боями залишили місто.

День Ангела святкують: Андрій, Ганна, Арсеній, Іван, Петро, Степан, Анна.

Район.Рожище вітає іменинників та бажає мирного неба і здійснення мрій.

25 червня церковні православні свята, пости, дні пам’яті святих: Препод. Онуфрія Великого і Петра Атонського.

Погода: Сьогодні очікується плюс 23—27 °C, переважно без опадів, слабкий вітер. 

Народний прогноз погоди: 25 червня відзначається день пам'яті преподобних Петра Афонського і Онуфрія Великого. У народі цей день часто називали Петро Поворот, оскільки з Петра Афонського сонце на зиму, а літо на спеку повертає. У минулі часи було прийнято сіяти в цей день до обіду якесь біле зерно, а після обіду - чорне (гречку). Виконання цього правила гарантувало успіх. У цей день випадають великі роси. Наші пращури примітили, якщо дощ йде маленькими краплями - буде йти довго.

 

Коментарі
26 Червня 2017, 02:22
Найкращі вітання Герою!!!
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024