24 червня: гортаючи рожищенський календар

24 Червня 2017, 10:13

24 червня народився український військовик Збройних Сил України, лейтенант, повний кавалер ордена «За мужність» (третій за час проведення АТО повний кавалер ордена «За Мужність»), почесний громадянин міста Рожище, гордість рожищан – Павло Миколайович Чайка.

Трішки історії. Війну на сході Павло Чайка із 79-ї бригади зустрів у званні старшого сержанта. А зараз він – старший лейтенант. Про його подвиги говорить вся країна. Батьки Микола Павлович і Ольга Лемпідівна ним надзвичайно гордяться. І кажуть, що все-таки гени дають про себе знати. Адже діди-баби Павла були в повстанському русі, пройшли табори, спецпоселення. 

Чому хлопець вирішив стати військовим – ні батьки, ні сам сказати не може. Покликання. Хоча мама і тато – медики. Працюють у Рожищенській районній лікарні. А син уже в 15 років пішов навчатись у військовий ліцей до Луцька. Згодом подався в десантники. Павло хотів саме туди. Хоч і вступив на юридичний до Східноєвропейського університету. Спеціально вибрав заочне відділення, щоб в армію піти. Після строкової підписав контракт.

Випробування війною для Павла Чайки розпочалося ще з Криму. Саме підрозділи Миколаївської 79-ї аеромобільної бригади висунули тоді на Чонгар – патрулювати узбережжя. А далі – Донеччина. Вугледар, Слов’янськ, Красний Лиман. Там десантники потрапили у засідку і Павла поранило в ногу, зачепило осколком обличчя. Лікувався у госпіталі. А з передової приходила тривожна інформація – тяжко ранило одного товариша, іншого.

Тож він відмовився від реабілітаційного періоду та повернувся до частини. Вийшов з оточення під Мар'їнкою на відібраному у терористів КАМАЗі. Відбув дві ротації в Донецькому аеропорті, брав участь у боях за Дебальцеве.

Більше про мужнього Павла Чайку читайте у матеріалах «Армія, школа, життя...», - Павло Чайка розповідає про свій життєвий шляхПавло Чайка: «Багато хто поїхав на схід щоб прийти до влади» та Народний Герой України з Рожища.

А сьогодні щиро вітаємо земляка з Днем народження! Нехай всі незгоди та біди лишаються позаду, а в майбутньому будуть тільки світлі та радісні дороги. Щастя, здоров'я, сімейного благополуччя та радості у Ваш дім, Павле!

День Ангела святкує: Єфрем

Район.Рожище вітає іменинників та бажає мирного неба і здійснення мрій.

24 червня церковні православні свята, пости, дні пам’яті святих: Співстраждання Пресвятої Богородиці, Апостолів Вартоломея та Варнави.

Погода: Сьогодні очікується плюс 18–21 °C, зранку дощ, свіжий вітер. 

Народний прогноз погоди: 24 червня відзначається день пам'яті апостолів Варфоломія і Варнави. У минулі часи в цей день не можна було рвати траву, тому що люди вірили, що по ній катається всяка нечиста сила. Сонячну погоду 24 червня передбачав туман, який вранці стелиться по воді, і мокриця, яка залишається розкритою весь день. Наші пращури помітили, якщо під час сходу сонця стоїть духота, то хорошої погоди не чекати. Дощ передбачала чиста вода у водоймах і сильний запах трави і жимолості вранці.