24 червня: гортаючи рожищенський календар

24 Червня 2017, 10:13
2049

24 червня народився український військовик Збройних Сил України, лейтенант, повний кавалер ордена «За мужність» (третій за час проведення АТО повний кавалер ордена «За Мужність»), почесний громадянин міста Рожище, гордість рожищан – Павло Миколайович Чайка.

Трішки історії. Війну на сході Павло Чайка із 79-ї бригади зустрів у званні старшого сержанта. А зараз він – старший лейтенант. Про його подвиги говорить вся країна. Батьки Микола Павлович і Ольга Лемпідівна ним надзвичайно гордяться. І кажуть, що все-таки гени дають про себе знати. Адже діди-баби Павла були в повстанському русі, пройшли табори, спецпоселення. 

Чому хлопець вирішив стати військовим – ні батьки, ні сам сказати не може. Покликання. Хоча мама і тато – медики. Працюють у Рожищенській районній лікарні. А син уже в 15 років пішов навчатись у військовий ліцей до Луцька. Згодом подався в десантники. Павло хотів саме туди. Хоч і вступив на юридичний до Східноєвропейського університету. Спеціально вибрав заочне відділення, щоб в армію піти. Після строкової підписав контракт.

Випробування війною для Павла Чайки розпочалося ще з Криму. Саме підрозділи Миколаївської 79-ї аеромобільної бригади висунули тоді на Чонгар – патрулювати узбережжя. А далі – Донеччина. Вугледар, Слов’янськ, Красний Лиман. Там десантники потрапили у засідку і Павла поранило в ногу, зачепило осколком обличчя. Лікувався у госпіталі. А з передової приходила тривожна інформація – тяжко ранило одного товариша, іншого.

Тож він відмовився від реабілітаційного періоду та повернувся до частини. Вийшов з оточення під Мар'їнкою на відібраному у терористів КАМАЗі. Відбув дві ротації в Донецькому аеропорті, брав участь у боях за Дебальцеве.

Більше про мужнього Павла Чайку читайте у матеріалах «Армія, школа, життя...», - Павло Чайка розповідає про свій життєвий шляхПавло Чайка: «Багато хто поїхав на схід щоб прийти до влади» та Народний Герой України з Рожища.

А сьогодні щиро вітаємо земляка з Днем народження! Нехай всі незгоди та біди лишаються позаду, а в майбутньому будуть тільки світлі та радісні дороги. Щастя, здоров'я, сімейного благополуччя та радості у Ваш дім, Павле!

День Ангела святкує: Єфрем

Район.Рожище вітає іменинників та бажає мирного неба і здійснення мрій.

24 червня церковні православні свята, пости, дні пам’яті святих: Співстраждання Пресвятої Богородиці, Апостолів Вартоломея та Варнави.

Погода: Сьогодні очікується плюс 18–21 °C, зранку дощ, свіжий вітер. 

Народний прогноз погоди: 24 червня відзначається день пам'яті апостолів Варфоломія і Варнави. У минулі часи в цей день не можна було рвати траву, тому що люди вірили, що по ній катається всяка нечиста сила. Сонячну погоду 24 червня передбачав туман, який вранці стелиться по воді, і мокриця, яка залишається розкритою весь день. Наші пращури помітили, якщо під час сходу сонця стоїть духота, то хорошої погоди не чекати. Дощ передбачала чиста вода у водоймах і сильний запах трави і жимолості вранці.

 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39