Рожищенець написав книгу-екскурс про трагічну долю одного з найвідданіших патріотів України

17 Червня 2017, 17:23
2550

У столичному видавництві «Український пріоритет» побачила світ нова книга рожищенця Йосипа Струцюка – одного з найзнаковіших письменників сучасності, лауреата низки міжнародних і всеукраїнських літературних премій,  Заслуженого діяча мистецтв України, Почесного громадянина Луцька. У романі «Отаман Болбочан та інші» – екскурс у трагічну долю одного з найвідданіших  патріотів України. Повідомляє «Волинська правда».

Трагічне ім’я одного з найталановитіших українських воєначальників 1917-1920 рр. минулого століття Петра Болбочана лише останнім часом (і то доволі несміливо) повертається до нас без проекції «кривих дзеркал». На жаль, це спотворення через людську гординю і заздрість цупко пристало до вишколеної військової постаті безстрашного лицаря та тлі буремних нуртів, які свинцем і кров’ю ідентифікувалися тоді в Україні, вписуючи почасти суперечливі та неоднозначні сторінки в нашу історію.

Йосип Струцюк зумів створити талановите прозове полотно про долю одного з найвиданіших українських воєначальників, якого було вбито за наказом Симона Петлюри.

З цього приводу  процитуємо констатацію доктора філології, професора Ірини Фаріон: «Наша українська історія – це не лише війни з зовнішніми напасниками, це боротьба з українською правою ідеєю всередині країни. Через це передусім не маємо української держави за суттю. Фокусом цієї війни з правою ідеєю стало жахливе і дикунське вбивство 28 червня 1919 року Петра Болбочана (1883 1919) не від рук ворога, а самим Петлюрою – найвищим утіленням української влади часів Директорії. Чому ця права ідея така загрозлива і всередині, і ззовні, – можна довідатися з долі полковника Болбочана».

192-сторінковий роман «Отаман Болбочан та інші» – це сувора правда, яка вкрай потрібна сучасникам, аби не повторити фатальних історичних помилок. Важливо, що майстер слова зумів написати художню правду, спираючись на документальні джерела.

«Це вкрай важлива для  сучасної України книга», –  зазначили про роман «Отаман Болбочан та інші» у видавництві «Український пріоритет».

«ВП» нагадує, що  Струцюк Йосип Георгійович  – український письменник-шістдесятник, перший лауреат літературно-мистецької премії імені Агатангела Кримського, заслужений діяч мистецтв України, почесний громадянин Луцька.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024