Що робити, якщо у вас підозра на гепатит

20 Грудня 2020, 11:02
1081

Гепатит – це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження.

Про це повідомляють на сторінці НСЗУ в мережі.

Головні причини, які призводять до цього захворювання: віруси гепатиту, токсичні речовини (алкоголь, наркотичні препарати), медикаменти, деякі інфекційні захворювання та аутоімунні захворювання.

Є 5 основних типів вірусів гепатиту: А, В, С, D і Е. Усі вони спричиняють захворювання печінки, але між ними є різниця – наприклад, типи В і С призводять до розвитку хронічного запалення і є однією з головних причин цирозу та раку печінки.

При підозрі на гепатит або контакті з кров’ю чи іншими біологічними рідинами іншої людини, зверніться до лікаря, з яким підписана декларація. Тестування швидкими тестами на вірусні гепатити В та С входить до безоплатного пакету медичних послуг на первинній ланці.

За потреби сімейний лікар призначить необхідні обстеження та випише направлення до профільного спеціаліста - лікаря-інфекціоніста чи гастроентеролога. Отримати консультацію безоплатно можна у закладі, який підписав з НСЗУ договір на амбулаторну допомогу та має потрібних фахівців. Лише фахівець може правильно визначити діагноз, ступінь пошкодження печінки й тяжкість перебігу, а відтак призначати лікування.

Якщо з інших медичних причин пацієнту потрібне лікування у стаціонарі, за направленням він отримає його безоплатно у тих закладах, які мають договір з НСЗУ на стаціонарну допомогу.

До речі, найбільш ефективна профілактика гепатиту В – вакцинація. За Національним календарем щеплень діти отримують три дози вакцини упродовж перших шести місяців життя. Вакцинація дорослих бюджетним коштом не передбачена, проте можна придбати вакцину самостійно. Вакцини проти гепатиту С не існує.

В Україні лікарські засоби для лікування вірусного гепатиту C закуповують за кошти державного бюджету. Пацієнти отримують їх безоплатно.

Читайте також: В Україні спростили процес закупівлі лікарських засобів для лікування COVID-19

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром