В Україні понад 22 тисячі немовлят отримали безкоштовну медичну допомогу

10 Грудня 2020, 11:18
1276

Неонатальна допомога новонародженим є пріоритетною послугою в Програмі медичних гарантій.

Про це повідомляють на сайті НСЗУ в мережі.

За надання допомоги новонародженим, які народились з вагою до 1500 г, встановили найвищий тариф Програми медичних гарантій цього року.

За надання допомоги новонародженим НСЗУ заплатила медзакладам майже 702 мільйона гривень у квітні-жовтні. За цей період понад 22 тисячі немовлят отримали медичну допомогу. НСЗУ законтрактувала 122 медзаклади на надання неонатальної допомоги новонародженим. Серед них 21 перинатальний центр, 3 – центри матері й дитини, 24 пологові будинки, 23 обласні дитячі лікарні.

До безоплатного пакета допомоги в складних неонатальних випадках входить:

  • інтенсивна терапія новонароджених та виходжування
  • цілодобовий лікарський та медсестринський догляд
  • респіраторна підтримка
  • парентеральне харчування
  • лабораторні та інструментальні дослідження
  • офтальмологічний та аудіологічний скринінг для вкрай недоношених немовлят
  • вакцинація згідно з Календарем профілактичних щеплень

В тариф включені ліки, які входять у Національний перелік лікарських засобів, а також входить вартість витратних матеріалів.

Додатково медзаклади отримають дороговартісні препарати для передчасно народжених діток, які держава закуповує централізовано.

У наступному році НСЗУ пропонує залишити неонатальну допомогу пріоритетним напрямком. Адже в Україні щороку народжується понад 300 тисяч немовлят і кожен 19-й з них народжується передчасно. Окрім того, наша країна займає одне з найперших місць в Європі за показником малюкової смертності. Тому неонатальна допомога має залишитись в фокусі особливої уваги й наступного року.

НСЗУ пропонує ввести підвищувальний коефіцієнт за інтегрованість послуг для закладів, в яких можуть одночасно надавати медичну допомогу при пологах та медичну допомогу новонародженим у складних неонатальних випадках. Тобто, ті медичні заклади, які надаватимуть допомогу і при пологах, і неонатальну допомогу новонародженим, отримають більше коштів.

Також НСЗУ пропонує запровадити підвищувальний коефіцієнт за наявність в закладі виїзної неонатальної анестезіологічної бригади, яка забезпечує транспортування недоношених дітей. Тобто, медичний заклад отримуватиме більше коштів, якщо в ньому є така бригада.

Читайте також: Понад 192 тисячі українців безоплатно пройшли ранню діагностику щодо розвитку раку

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментарі
10 Грудня 2020, 17:01
А що робиться у РОЖИЩЕНСЬКІЙ ЦРЛ ???????
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024