Запитай у юриста: чи можуть притягнути до кримінальної відповідальності злісного неплатника аліментів

09 Червня 2017, 08:00
1549

Район.Рожище спільно з Рожищенського бюро правової допомоги відкрив безкоштовну юридичну консультацію для наших читачів.

Нині кожен з вас може задати запитання юридичного характеру і отримати кваліфіковану відповідь від досвідченого спеціаліста.

Дуже сподіваємося, що наша рубрика допоможе вам знайти правильне рішення в кожній життєвій ситуації.

Наша читачка Марія просить пояснити юристів чи зобов'яжуть екс-чоловіка відповідати за несплату аліментів.

«Доброго дня. Мій чоловік уже 2 роки не сплачує аліменти які призначив суд. Скажіть, будь ласка, чи нестиме він за це кримінальну відповідальність».

Відповідь надає юрист Мар'яна Демчук із Рожищенського бюро правової допомоги.

Так, у статтях 164 і 165 Кримінального кодексу під злісним ухиленням від сплати коштів на утримання дітей (аліментів) або на утримання не працездатних батьків слід розуміти будь діяння боржника, спрямовані на невиконання рішення суду (приховування доходів, зміну місця проживання або місця роботи, без повідомлення державному виконавцеві тощо), які призвели до виникнення заборгованості із сплати таких коштів у розмірі, що сукупно складають суму виплат за шість місяців відповідних платежів.

Особа підлягає кримінальній відповідальності за злісне ухилення від сплати аліментів при сукупності таких умов:

1. Повинні бути дії боржника (як і бездіяльності), які виражаються в приховуванні доходів або зміна місця проживання або місця роботи, без повідомлення про це державному виконавцю і т.д.

2. Заборгованість за аліментами повинна становити не менш ніж за шість місяців. Тобто кримінальна відповідальність настає в тому випадку, якщо боржник за шість місяців жодного разу не платив суми за аліментами.

Однак,  наприклад, якщо платник повинен був платити по 1000 грн. в місяць, протягом 3 місяців він не платив аліменти, потім зробив одну виплату розміром в 500 грн., а потім ще 3 місяців ухилявся, сукупна сума, яку він повинен виплатити за минулий період становить 6500 грн, що перевищує суму, яку суд зобов’язав його виплатити, за 6 місяців.

Це важливо, оскільки деякі платники через незнання вважають, що можуть періодично робити невеликі «подачки», але не рідше, ніж раз на півроку, і тим самим уникнуть кримінальної відповідальності. Таке судження є помилковим.

Тож, пані Маріє, маєте відповідь на своє запитання. Якщо виникають додаткові запитання, то звертайтеся до юриста Рожищенського бюро правової допомоги особисто за адресою м. Рожище, вул. Незалежності, 60.

Всім кому потрібна консультація юриста, пишіть запитання в коментарях, або надсилайте на електрону адресу - [email protected].

Ми обов'язково Вам допоможемо!

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024