В Рожищі на ділянки учасникам АТО з потрібних 10 гектарів є лише чотири

17 Листопада 2015, 16:59
1705

Законодавством України передбачено систему пільг для учасників бойових дій та осіб, прирівняних до них, зокрема це стосується і надання земельних ділянок. Відповідно до статті 12 (пункт 14) Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», учасникам бойових дій надаються, серед інших, такі пільги: першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва.

Ми поцікавилися в Рожищенського міського голови В’ячеслава Поліщука, чи скористались учасники АТО правом на отримання земельної ділянки на території міської ради.

– На сьогодні трьома сесіями було виділено 8 ділянок для учасників АТО, а одна – сім’ї загиблого бійця Олександра Плоцедима. Усі ці ділянки були виявлені під час інвентаризації земель, – каже В’ячеслав Анатолійович. – Хоча підхід держави щодо підтримки бійців АТО, а конкретно з виділенням земельних ділянок, на мою думку, є не до кінця продуманим. Адже не всі ті, хто хоче взяти земельну ділянку під забудову, реально буде будуватися. Ні для кого не секрет, що в місті є така проблема, коли цілі мікрорайони стоять пусткою, ніхто не зводить мури роками. Є купа проблем із тими людьми, які хочуть там будуватися, але не можуть власними силами провести комунікації. Можна роздати ділянки в чистому полі, але ж постане наступна проблема: за чий кошт проводити комунікацію? Планування мікрорайону – це серйозна тема. І якщо держава ініціює виділення військовослужбовцям земельних ділянок, вона має продумати і відповідний план розвитку інфраструктури. Зрештою, виникає питання, а чи не краще збудувати багатоквартирний будинок зі всіма комунікаціями? Спершу все це треба економічно прорахувати. Адже одне діло роздати ділянки і бути всім добрим, а інше – кинути учасника АТО наодинці зі своїми проблемами.

– Прикрим фактом є й те, що протягом 23 років, а то й більше, в нашому місті не збудовано жодного багатоквартирного будинку, – уточнює міський голова. – Новобудова – це реальний шанс «просунути» чергу за рахунок соціального житла. Тобто, згідно із законодавством, коли міською радою виділяється земельна ділянка під забудову багатоквартирного будинку, інвестори зобов’язуються виділити кілька квартир під соціальне житло…

Словом, є проблема. Адже заяви на отримання земельної ділянки на території міської ради написали 75 учасників АТО. І щоб задовольнити потреби лише цих заявників, за словами міського голови, потрібно мати в резерві близько 10 га землі. В наявності ж – лише 4 га. Не забуваймо й про те, що в загальній черзі стоять ще 175 чоловік. 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024