Як українці ставляться до децентралізації: соціологічне опитування

24 Листопада 2020, 11:22
Фото ілюстративне 1089
Фото ілюстративне

Децентралізацію можна назвати найбільш успішною українською реформою станом на кінець 2020 року.

Є набагато більше людей, які відчувають переваги децентралізації, ніж осіб, які якось незадоволені нею. Про це повідомляє експертка з висвітлення Програми «U-LEAD з Європою» Олена Кузьмич.

Це підтверджують результати п’ятої хвилі всеукраїнського соціологічного опитування «Децентралізація та реформа місцевого самоврядування». Це дослідження проводиться щорічно Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

За словами генерального директора КМІС Володимира Паніотто, децентралізація виявилася найбільш успішною і має найбільшу підтримку населення.

Більшість довготривалих реформ, розчаровують людей, оскільки кінцеві результати рідко бувають настільки досконалими, як це планувалося спочатку. Однак, реформа децентралізації користується стійкою та потужною підтримкою серед українського населення, оскільки майже 59% опитаних вважають реформу «потрібною» або «безумовно потрібною».

Паніотто також зазначив, що навіть у громадах, які виступали проти реформи, люди майже так само задоволені підвищенням якості послуг, як і ті, хто підтримував реформу з самого початку. У середньому 32% людей, які зараз живуть в громадах, відзначають підвищення якості послуг у своєму регіоні. Водночас лише 12% (майже втричі менше) скаржаться на те, що якість послуг знизилася.

Тим часом Програма «ULEAD з Європою», яка кілька років поспіль працює в Україні та допомагає українцям у сфері децентралізації, продовжує працювати на благо громад.

Результати опитування КМІС показують, що багато людей вже відчувають поліпшення та бачать зв'язок між ним і прогресом реформи.



 

Коментарі
24 Листопада 2020, 14:39
Так вже буде добре ,що куди далі ? Позакривають у селах все ,що було ні вам ФАПу ,ні сільської ради , а можливо ще й далі ...
24 Листопада 2020, 16:11
Було би досить непогано якби соціологи провели опитування для визначення хто є адептом Совка та прихильником Путіна. Точка зору деяких рожищан настільки мене вражає, що я тепер громадян майданутих сприймаю як не зовсім довбанутих на голову людей. Вибачте, пановє майдануті, якщо я коли небуть образив ваш менталітет та світогляд.
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024