VIP-агітатор Рубльов і його «сприяння»: як у Рожищі піарились на бюджетних коштах

17 Листопада 2020, 10:17
Народний депутат Вячеслав Рубльов та Рожищенський міський голова Вячеслав Поліщук 7838
Народний депутат Вячеслав Рубльов та Рожищенський міський голова Вячеслав Поліщук

Протягом виборчої кампанії з місцевих виборів на Волині спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували 160 фактів порушень виборчого законодавства та недотримання міжнародних демократичних стандартів щодо проведення виборів.

Усі ці факти були верифіковані і внесені на Мапу порушень. Понад 80% з них стосувались порушення норм законодавства щодо проведення передвиборної агітації, повідомили в ОПОРі.

Такий тип порушення як зловживання адміністративним ресурсом учасниками виборчого процесу, які займали виборні посади в органах місцевої влади та органах місцевого самоврядування, не був переважаючим під час локальної виборчої кампанії у Волинській області.

Втім, навіть нечисельні приклади зловживань на межі з адмінресурсом, які вдалось зафіксувати спостерігачам ОПОРИ, продемонстрували наявність прогалин у чинному виборчому законодавстві щодо врегулювання питання реалізації посадовцями пасивного виборчого права без використання ними людських, фінансових, матеріальних, інформаційних ресурсів та зв'язків в органах влади.

Під зловживаннями адміністративними ресурсами розуміється невиправдана перевага, отримана певними партіями і кандидатами через використання власних посад та зв'язків з публічними адміністраціями із метою вплинути на результат виборів. 

В рамках дослідження «Практики використання адмінресурсу в Україні та на Волині під час місцевих виборів 2020 року» Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала поведінку ТОП-посадовців в умовах виборчого процесу, участь народних депутатів у виборчій кампанії, використання посадовцями різних рівнів з метою агітації бюджетних коштів, які виділялися з держбюджету як субвенції на соціально-економічний розвиток, та коштів місцевих бюджетів, передбачених на реалізацію соціально-економічних програм в громадах.

В області виявили чимало випадків, коли посадові особи в період виборчого процесу після своєї офіційної реєстрації активно звітували про зроблене, розповідали про свої успіхи на посаді, натякаючи на продовження реалізації різноманітних проєктів та ініціатив протягом наступної каденції в разі повторного їх обрання на ту ж посаду.

Посадовці також брали активну участь у відкритті інфраструктурних об’єктів в межах громад, публічно нагороджували спортсменів, діячів культури та представників інших галузей за різні досягнення, демонстративно вручали премії «бюджетникам» за різні заслуги. Така діяльність очільників громад висвітлювалась і на офіційних сайтах органів місцевого самоврядування, і на сторінках кандидатів чи партій у соціальних мережах.

Це стало неабияким підсиленням публічної виборчої кампанії кандидатів, чого не могли собі дозволити їхні опоненти «без привілейованого статусу» та зв’язків.

Одним з прикладів є опубліковане 20 жовтня на сайті Рожищенської міської ради інтерв’ю з очільником міста Вячеславом Поліщуком. У публікації керівник міста розповідає про свої здобутки протягом п’ятирічної роботи на посаді, про плани на майбутнє, а наприкінці згадує про співпрацю із народним депутатом Вячеславом Рубльовим, який також балотувався на місцевих виборах до Волинської обласної ради.

Як ідеться у публікації, «за сприяння» Вячеслава Рубльова вдалось вкласти бруківку на подвір’ї дитсадка № 2, на що залучались кошти з обласного бюджету, а також добудувати спортивний майданчик, на що кошти із соцеконому також нібито залучив нардеп. 

У своєрідній «грі на пониження» народних депутатів закладені потенційні ризики, пов’язані зі зловживанням бюджетним адміністративним ресурсом, оскільки окремі нардепи з Волині систематично зараховують виділення субвенцій з державного бюджету на соціально-економічний розвиток територій до своїх заслуг. Протягом виборчого процесу з місцевих виборів було виявлено близько двох десятків таких випадків.

Ще протягом вересня 2020 року, коли чинні нардепи активно включилися у виборчий процес, Громадянська мережа ОПОРА зафіксувала 13 випадків їх «самопіару» на бюджетних коштах, 2 з яких стосувалися Ірини Констанкевич, 3 – Ігоря Гузя, решта – Вячеслава Рубльова.

Публікації та сюжети про те, як «за сприяння» нардепів з державного бюджету виділялися кошти на реконструкцію та облаштування різноманітних інфраструктурних об’єктів, встановлення дитячих майданчиків, закупівлю обладнання для комунальних закладів тощо найчастіше зустрічали на місцевих телеканалах, друкованих виданнях, онлайн ЗМІ та в соціальних мережах (на офіційних сторінках народних депутатів). Ще про 6 схожих випадків ОПОРА повідомляла у жовтні.

Окрім засобів масової інформації про факти «сприяння» нардепів у виділенні державних коштів на розвиток громад і територій повідомляли й окремі органи місцевого самоврядування на своїх офіційних сайтах.

Для прикладу публікація під назвою «На вулиці Незалежності почали облаштовувати тротуар» з’явилася на сайті Рожищенської міської громади. У ній ідеться про те, що в місті Рожище розпочали капітальний ремонт тротуарів, на який витратили понад півтора мільйона гривень. Зокрема, один мільйон – це субвенція на соціально-економічний розвиток.

Поряд із цією сумою згадується і традиційне «сприяння» у виділенні коштів народного депутата Вячеслава Рубльова.

Ще один виявлений на Волині кейс про те, як одна подія стала приводом для «самопіару» одразу для двох народних депутатів. 25 вересня на YouTube-каналі місцевого телеканалу «Аверс» було опубліковано сюжет про закупівлю 10 автомобілів швидкої допомоги для відділень екстреної медичної допомоги на Волині за кошти державного бюджету. Наприкінці сюжету вказується, що автомобілі були направлені на Волинь нібито саме завдяки народній депутатці Ірині Констанкевич, яка за два дні до того була зареєстрована кандидаткою у депутати від політичної партії «За майбутнє».

Про цю ж подію було виявлено допис на офіційній сторінці нардепа Вячеслава Рубльова у мережі Facebook. Помічниця-консультантка нардепа Оксана Філіпчук у дописі наголошує, що автомобіль швидкої допомоги для одного з районів Волині було виділено «за сприяння» Вячеслава Рубльова.

Щодо самих народних депутатів-мажоритарників, які представляють Волинську область у парламенті, то вони не лише стали своєрідними «VIP-агітаторами» для місцевих кандидатів у депутати та кандидатів на посади міських, селищних і сільських голів, але й самі вирішили «позмагатись» за депутатські мандати обласної ради, а також кількох міських рад.

Зокрема, участь у виборчій кампанії як кандидати брали чинні нардепи із депутатської групи «За майбутнє» Ігор Палиця, Ірина Констанкевич, Степан Івахів та Ігор Гузь, а також нардеп із фракції «Слуга народу» Вячеслав Рубльов. Усі п’ятеро балотувались до Волинської обласної ради від політичної партії «За майбутнє».

Лідер партії Ігор Палиця очолив не лише єдиний список кандидатів до обласної ради, але і до Луцької міської ради. Народний депутат Ігор Гузь також очолив список кандидатів до Нововолинської міської ради, а Ірина Констанкевич – до Камінь-Каширської міської ради.

Коментарі
17 Листопада 2020, 13:14
А де ж то на Опорі таке пише? Чому немає автора цього опусу Оксани Петрук? Висмоктане з пальця це її стихія.
17 Листопада 2020, 13:22
А чого не пишете як Шкода піарився на державних коштах???<br/>Гайворонська також могла б попіаритися але вкрала стільки грошей, що вийшло пропіаритися тільки на баскетбольному майданчику.
17 Листопада 2020, 13:24
Дуже провокативний заголовок, який свідчить про суб&amp;quot;єктивну позицію журналіста. А це геть не професійно. Читачі самі мають з тексту робити висновки, а тут все на тарілочці подали, пережували, добре, що ковтнути дозволили
17 Листопада 2020, 13:27
Так можна взагалі не залучати кошти в громаду, піаритися не буде на чому. Тільки чи людям від цього користь буде?
17 Листопада 2020, 13:30
Ви забули ще про сонячні батареї на подвірї в гайворонської, нову іномарочку. А чого вартий її &amp;quot;проєкт&amp;quot; - &amp;quot;Туалет за мільйон&amp;quot; в ЗОШ села Рудка-Козинська.
17 Листопада 2020, 13:34
Деякі люди не можуть змиритися з тим, що Поліщук вигрв вибори і хочуть хоч якось йому допекти.
17 Листопада 2020, 13:53
Депутат від нашого округу допомагає громаді. А от чому Опора не побачила інших кандидатів (державних службовців) які проводили агітацію в робочий час, це дійсно дивно. А може це й не Опора ...
17 Листопада 2020, 14:07
А ви бачили в яких трусах ходить та баба!!! Червоні, вобше здуріла!
17 Листопада 2020, 14:09
Гнилий рубель пропіарив безхребетний шмат лайна-бубочку. <br/>В коментах бубочкоботи почали його вилизувати продовжуючи здавати аналізи в очі.<br/>З сайту міської ради зробили зливний бачок для лохторату.
17 Листопада 2020, 14:20
Це вже не смішно. Всі ці позачергові сесії з розподілу посад відданим людям - це є пленум ЦК на чолі з Поліщуком-Брєжнєвим. Є навіть портретна схожість з молодим генсеком. Такий же жирний, тупуватий ретроград, який ніколи ні за що не відповідає, а вміє тільки квіточки до пам'ятника на свято покласти та червону стрічечку перерізати. Ура, товариші, ура.
17 Листопада 2020, 14:45
Піарився бубочка з рубльовим на чужих здобутках.Футбольна команда ни його,,а Рудні,гроші на шкільний автобус виділила Руднянська сільська рада 300тисяч,а він совісті немає піарщик.І ще по 500гон виьорйям платили
17 Листопада 2020, 15:10
Руднянська сільська рада виділила 300 тис. - молодці от тільки автобус коштує майже 1,5 млн. грн. Відчуваєте різницю?
17 Листопада 2020, 15:23
в Україні порядку ніколи не буде покі в ній сидять вбивці і бандіти яким на простий народ просто насрати
17 Листопада 2020, 16:42
Слиш ти, піdаr пахучий, Леоніда Іліча не чіпай. При Брежнєву, який доречі був родом Дніпроджержинська, в Україні стільки підприємств набудували, що такі рагулі свідомі, як ти, чмо тупе, ще неможуть все доламати і додерибанити за 29 років фейкової Незалежності від Раши, Сороса, Масонів та інших г@ндонів.
17 Листопада 2020, 17:20
Не кипятіться так. Зараз ті актівісти що найбільше кричать про зраду і т п доб'ються собі посад і втихнуть. Бачте на виблрах їх лідери пролетіли то тепер в них сраки підгоряють, бо ж посади вони поділиди. В теплоцентрі два тижні обмивали-бухали а тут така жопа.
17 Листопада 2020, 18:05
В теплоцентрі два тижні обмивали-бухали, а тут така жопа.
17 Листопада 2020, 18:12
&lt;p&gt;Той теплоцентр це гніздо де погань зібрана.&lt;br /&gt; Одні сестри куми брати і свати. Немає де плюнути.&lt;br /&gt; Нащо&amp;nbsp;вони там... Гроші бюджетні їсти.&lt;/p&gt;
17 Листопада 2020, 18:21
Ви не розслабляйтесь. Гайворонська і Сергійчучка уже депутати. Правда без посад. І от на відмінну від інших депутатів, що є підприємцями, ці нічого невміють, крім того що &amp;quot;керувати&amp;quot;, а тому будуть все робити, щоб знову сраки запхати на керівні посади ...
17 Листопада 2020, 19:28
&lt;p&gt;Чуєш ти,&amp;nbsp;ти про брєжнєву ще під стіл пішки ходив і дупля не вяжеш, що тоді було: тотальний дефіцит, злиденність, колгоспний &amp;quot;рай&amp;quot;, афганська війна.І якби не високі ціни на нафту совок рухнув би ще до цього броватого маньяка. А заводи які нічого путнього не виробляли і де люди працювали за копійки - це не досягнення.Похмелись, опудало, бо тобі вже масони і інопланетяни ввижаються)))Так і до біляка недалеко)))&lt;/p&gt;
17 Листопада 2020, 19:39
А ще є вічний інтриган Андронович. Не знає куди податися, кому віддатися.Куди вже буде мітити,бо той методкабінет треба розігнати, краще гроші вложувати в щось інше.
17 Листопада 2020, 21:00
Ми ще тобі чіп в анус маєм вставити щоб ти не відривався від колективу комуністичної гомосятини
17 Листопада 2020, 21:42
Вже чолі Аліна широка ....а за гандроновича бігала ,наказово-примусово,гаркала . Захотіла першим заступником його зробити. Не по рилу коровай.
17 Листопада 2020, 22:24
Анатоліч, тримайся, брате!<br/>Ця вся погань сама себе з&amp;quot;їсть за місяць-другий. <br/>А тобі творити добрі справи на благо громади!
17 Листопада 2020, 23:27
Перемога Поліщука на виборах голови ОТГ Рожище особливої погоди не робить. Це якби Орест переміг, оце був би кіпіш серед рожищенського патріотичного зброду, який дуже вподобає для піару фоткатись у вишиванках. В Аліни мабуть взагалі сталося випадіння матки, або яка інша хвороба Івасика. Однако питання хто буде кропити стадіон залишається актуальним.
18 Листопада 2020, 00:09
Ви що, яким першим заступником? Треба реально на все дивитися. Такого інтригана там точно не треба. Багато знающий.
18 Листопада 2020, 00:34
До чого тут Андронович? Стадіон Дулюк кропить.
18 Листопада 2020, 00:35
А що не так з депутатами?
18 Листопада 2020, 00:51
Я ж кажу, що схожі на тебе гниди, ще не можуть все додерибанити. P.S.Казала твоя що в тебе вава б голові на осінь більшою стає.
18 Листопада 2020, 02:14
Правильно сравік , що ліг під коломоя, один раз не п..рас
18 Листопада 2020, 03:46
В інших партіях чмошніків не менше чим в Майбаху. Доречі, ті йолопи, які пролетіли на виборах посмокчуть пісю чотири рочки, походять у вишиванках для піару, а потім ще разочок попробують удачі у виборчих перегонах.
18 Листопада 2020, 17:23
Ти дурню ти хоч знаєш,що цтакн 300тисяч для сільради,100 школа лала,600тисяч район,остальне область.Якщо ти до....йоб нетямущий.Вже хтіли віддати автобус в топільно,але директор 3 школи красава,заслужили діти Ольганівки і Валерянівки.
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024