Рудка-Козинська: заклали капсулу в основу храму на честь Святого Духа

28 Травня 2017, 18:03
6423

У неділю, 28 травня, в селі Рудка-Козинська відбулась важлива подія для селян: освятили початок будівництва храму «Святого Духа» УПЦ КП.

Високопреосвященніший Михаїл – митрополит Луцький і Волинський всіх свято привітав із цією подією. Він і очолив молитву, яку відспівали на території майбутнього храму.

Під час піснеспівів митрополит зачитав текст, який підготували руденці, і поклав у капсулу, а дітвора села Рудка-Козинська заклала її у фундамент. Після цього малеча разом із дорослими залила капсулу цементним розчином.






Земельну ділянку на побудову храму виділили завдяки сприянню сільського голови Миколи Яцюка та голови колгоспу Миколи Шпака. Настоятелем храму УПЦ КП буде отець Микола Коновалов.

З вітальним словам перед громадою виступили сільський голова Микола Яцюк, голова колгоспу Микола Шпак та головний редактор всеукраїнського тижневика «Вісник + К» Євген Хотимчук.

«Дорогі наші гості, наше високе преосвященство, сьогодні в селі, дійсно, неординарна, значна історична подія. Ми освячуємо капсулу та провели молебень з нагоди будівництва храму.

В Україні йде війна з агресором, йде війна інформаційна, йде війна за наші душі, тому для нас, українців, дуже важливо зберегти цей дух український і вірити в нашу перемогу, бо Україна переможе, вона є на своїй землі, і вона відстоює свою територію і свою духовність.






Сьогодні не дуже багато односельчан зібралося, але щодня нас більшає в церковній громаді. Дякуємо вам, що приїхали до нас і організували це свято. Всім бажаю миру, божого благословення і всього доброго», – зазначив сільський голова Микола Степанович.

В свою чергу Микола Шпак побажав, «щоб з Божим благословенням вдалось швидше побудувати цей храм».

«Бажаю, щоб до нас, справді, приходило все більше прихожан, але щоб приходили з вірою, щоб молилися. Адже церква і віра – це не приміщення, це має бути в нас в душі. Хочу закликати вас до єдності», – зауважив головний редактор «Вісник + К» Євген Якович.

«Дорогі браття і сестри, я радію, коли маю таку можливість освячувати будівництво храму. Будувати церкву потрібно з миром.  Яку енергію ви закладете в стіни цього храму, таку й енергію передасте вашим дітям», – додав на завершення митрополит Луцький і Волинський Михаїл.









1

1



1

1

2

1


 

 

 

Коментарі
28 Травня 2017, 21:29
молодці ...вУкраїнському селі де проживають єтнічні Українці будують православний український Храм....
28 Травня 2017, 21:47
Дякую за достойну громадянсько-руденську , українську позицію Євгену Хотимчуку!!!
28 Травня 2017, 22:29
які молодці! хватить вже гроші Москві платити, ми йдемо в церкви, ставимо свічки за наших родичів, за синів, які воюють на Донбасі, а ці гроші йдуть в ту ж Москву і вона їх використовує на війну!!! люди, оговтайтеся! не ходіть в церкви москальські, будуймо свої - українські!
28 Травня 2017, 23:19
Церква зі словами політики не церква, а партія
29 Травня 2017, 02:02
Ну і нехай партія та зате наша Українська не москальська.
29 Травня 2017, 02:15
дуже добре що хоч ходите і свічки ставите але господь за щось послав нам такі випробовування може за те що зраджуємо віру наших батьків і робимо розкол у церкві і державі
29 Травня 2017, 02:36
Митрополит Ніфонт в могилі перевертається, коли бачить як до села, де починалося його пастирське служіння добралися розкольники. Дуже- дуже шкода.... І таки правильно зазначено в статті, що в нашій державі йде інформаційна війна, а саме проти Єдиної Соборної Апостольської Церкви.. Одним словом продовжуємо грішити, так Бог нас і далі карає...
29 Травня 2017, 02:50
Господь дав випробовування бо не цінували те що Господь дав Українцям Богом дану землю.. Церкву..мову. культуру...маеш наглядний приклад на Донбасі люди забули хто вони є якого роду..а коли люди забувають то приходять інші і заставляють шанувати чужу мову. культуру. церкву .А віра наших батьків є православною і православя повинно бути із Киева згідно 34 апостольского правила ..Апостольське правило гласить, що кожен народ повинен знати свого першоієрарха, а отже, це правило визнає за кожним окремим народом право на власну Церкву зі своєю власною ієрархією.Отже віра наших батьків не міняється вона залишаеться православною але ми не живемо ссср і не в росії а на своїй землі Україна яку Господь нам дав..
29 Травня 2017, 03:06
ви хочете сказати що в московському патріархаті немає політики???там московська а там українська...Мій свідомий вибір - УПЦ КП. Ваш вибір - РПЦ. На славу Божу!<br/>Без свободи волі не може здійснитися спасіння людини, оскільки спасіння це спілкування з Богом - життя з Богом, вічне наближення до Бога, осяяння і просвіта душі людини Божественним світлом. Людина добровільно повинна вибрати шлях спасіння - Бога, як головну мету свого життя. Спасіння - це любов Творця до Свого творіння і творіння до свого Творця. Тому спасіння носить глибоко особовий характер. Богослови використовують тут термін синергізм тобто взаємодія воліі Божественної і людської. Якщо у людини відняти свобоу волі, то віна перетвориться на автомат, із закладеною програмою. Тому свобода волі - одна з головних властивостей людини, її називають богоподобієм. Тож, зробивши свій свідомий вибір, потрібно наполегливо робити головну справу християнина - справу свого спасіння...А чорні справи РПЦ в клеветні та брехнях, не є прикладом спасіння..отже я глибоко переконаний що русскій мір це не той шлях який приведе до спасіння...
29 Травня 2017, 03:09
Нарешті, в повстанському селі народжується Українська церква!!!
29 Травня 2017, 03:24
розкольники чого ?? від москви))..у нас із російським народом не було; ніколи не були ми «єдіним народом»; ніколи не було у нас не тільки «тысячелетнего, от начала принятия православия, единства» з Московською Церквою, а й взагалі КАНОНІЧНОЇ єдності ніколи не було. Бо тоді, коли північно-східні єпархії підпорядковувались Київській митрополії, Російської Церкви як такої взагалі в природі не існувало, а коли в XVII ст. Російська Церква підпорядкувала собі Українську, то відбулося це, як сказано в Томосі Царгородської Патріархії 1924 року, «не за приписом канонічних правил».Якщо всіх, хто коли-небудь перейшов у лоно усамостійнених,відділених від своїх колишніх Патріархатів Церков, вважати «розкольниками », «відступниками» та «єретиками», то такими виявляться і вірні Грузинської, й Албанської, і Сербської, і Румунської, і Грецької, і... Московської (!!!) Церкви, яка, як і всі названі вище Церкви, свого часу відокремилася від свого колишнього Патріархату і зробила це в той же спосіб, що й наша Українська Церква Київського Патріархату й усі попередньо названі Церкви.
29 Травня 2017, 15:33
Молодці руденці!. Дай.Боже,щоб в найшвидшому часі храм таки був збудований. Проблема &quot;розколу&quot; сама собою відпаде, оскільки до московського попа ніхто не піде. На все свій час.
30 Травня 2017, 12:03
Нарешті прийшов той час, коли люди розуміють, що таке &quot;російська церква&quot;. Дай, Боже, всім добра і віри! Українському народу українську церкву!
30 Травня 2017, 13:29
Ні не в той же спосіб, читайте історію Церкви. Вищевказані церкви є визнаними у світі і канонічними, а от УПЦ КП - ні, саме через те, що від'єдналися не за апостольськими правилами. Читайте, читайте і тоді робіть висновки, а не на базарі почули і шось там умнічаєте...
30 Травня 2017, 22:46
А чи шановні &quot; патріоти &quot; знають Символ Віри ( в народі &quot; Вірую...) чи 10 заповідей українською мовою? Перед тим, як говорити про &quot;Українську Церкву&quot; поливаючи брудом всіх вірян не вашої думки, яких, до речі, більшість, потрібно вивчити рідною мовою хоч основні молитви, які повинна знати віруюча людина. А бути в храмі два рази в рік і окрім &quot;Отче наш..&quot; з листочка нічого знати, то виникає запитання - А навіщо Вам взагалі Церква?
31 Травня 2017, 03:21
Історія українського православ’я починається з хрещення князя Володимира. Саме тоді відбулися загальне хрещення Київської Руси і заснування Київської митрополії. Власне звідти бере початок Київський Патріархат. Від часів Володимира Великого Київська митрополія 700 років перебувала у складі Константинопольського Патріархату. Вона мала великі автономні права. Київські митрополити самі призначали єпископів. Константинопольський Патріарх затверджував тільки Київського митрополита, якого обирали на Соборі. Лишень у 1686 році Київську митрополію продали і приєднали до Московського Патріархату. Там вона перебувала 300 років.<br/>У складі Константинопольського Патріархату Київська митрополія свою самобутність зберігала. Натомість під московською владою її права були поступово зведені до рівня звичайної єпархії. Таким чином, втрата державності обернулася для України втратою церковної самостійності.<br/>ХХ століття розпочалося боротьбою за Українську державу, а відповідно – і за українську автокефалію. Тому з постанням Української Народної Республіки була проголошена й Українська Автокефальна Православна Церква. Однак окупація України більшовицькою Москвою призвела до того, що в 1930 році каральними органами українську автокефалію було ліквідовано.<br/>Нині, коли Україна обрала незалежний шлях, постало питання про утворення своєї незалежної помісної Церкви. Таким чином, Українська Православна Церква Київського Патріархату є продовжувачем тисячолітньої історії українського православ’я, тоді як УПЦ Московського Патріархату є складовою частиною Російської Церкви, а значить, і чужої держави. Та оскільки кожна країна хоче мати свою незалежну Церкву, то нині йде процес становлення Київського Патріархату.
31 Травня 2017, 03:32
Яка принципова різниця між православними Церквами Київського і Московського Патріархатів?<br/>– Між нами немає ніякої різниці у віровченні, канонах чи богослужінні. Головна відмінність у тому, що ми твердимо: оскільки Україна є незалежною державою, то вона повинна мати свою помісну Церкву, незалежну від Москви. Московський Патріархат каже, що не треба розривати російську Церкву, вона повинна бути і для Росії, і для України. Натомість ми наголошуємо, що в Росії має бути Російська Церква, а в Україні – Українська. Оце є той камінь спотикання, через який ми розходимось.Добровільно Москва ніколи на це не погодиться. Адже якщо в Україні в цілому є 9 тисяч православних парафій, то в Росії – тільки 7 тисяч. Тобто за кількістю громад Українська Церква більша за Російську. Втрачаючи Україну, Московський Патріархат більш як наполовину зменшується .У разі надання автокефалії Українська церква стає найбільшою у світі..В цьму і є політика рпц зрозумійте...
31 Травня 2017, 03:43
Понять “канонічна” чи “неканонічна” Церква у православ’ї не існує. Є поняття “кафолична” чи “некафолична” Церква. Кафоличними називають Церкви, які зберігають основи християнського віровчення, християнської догматики, мають в основному спільні канони. До них належать такі Церкви як православна, католицька, вірменська, ефіопська, копська. А канонічної Церкви як такої нема. Нині плутають канонічність з визнанням тієї чи іншої Церкви за автокефальну (незалежну).<br/>Тобто Христова Церква існує, її вірні сповідують ту саму віру, богослужіння і канони однакові. Але її можуть не визнавати за незалежну (помісну), і сьогодні дехто, не розуміючи тонкощів, каже, що в такому разі вона неканонічна. Але це не так.<br/>Слід пам’ятати, що процес визнання автокефалії тієї чи іншої Церкви завжди в історії був тривалим. І кожна з помісних православних Церков, таких як Російська, Грецька, Румунська, Болгарська, Сербська, Грузинська проходили цей шлях визнання по-різному. Для одних це тривало 70 років, для інших – 28, для третіх – 34. Найдовше не визнавали Російську Церкву – 141 рік. У 1448 році вона від’єдналася від Київської митрополії і майже півтора століття Константинопольський Патріарх не визнавав її незалежності.
31 Травня 2017, 15:44
Ти бач, який невгамовний, це ж треба півночі гуглити)))) Вичитав щось в неті- закинув на сайт, знову вичитав- закинув)))) А цієї ночі, як роботи не буде, почитай про розкол, що це таке, що наш Господь про це казав, як Філарет вчинив цей розкол і таке подібне... Тільки не на пропагандистському сайті КП, читай і роби об'єктивні висновки.. Якщо УПЦ КП така ж як і Грузинська церква, Грецька і інші, то чому ж ці церкви визнаються світовим православ'ям, а КП - ні??????? В чому причина??? Почитай!!!! Давайте тоді ЛНР і ДНР визнаєм, якоби хотіли собі люди створити свою по менталітету &quot; державу&quot;. Ці республіки, до речі, створені дуже подібним способом, а саме силою...Філаретівці так само силою захоплювали храми, застосовувати кулаки, в чому різниця???? Ото ж подумайте, читачу, а то гуглите бездумно, прямо абзаци з інтернету цілі закидаєте. А так нічого і не зрозуміли. КП - це дитя гріха Філарета, який через своє владолюбство вчинив розкол після того, як не зміг змиритися із тим, що його не вибрали патріархом МОСКОВСЬКИМ. Якщо він такий патріот, то чому ж брав участь у виборах ц Москві??? Чи ви, читачу, про це не знали???? Так шо почитайте факти!!!!!!
31 Травня 2017, 19:37
Усі ми вміємо читати російською мовою. Так от - відкрийте в інтернеті слов'янський текст, на якому служиться в ненависній вам Церкві, і спробуйте прочитати . Прочитали? Скажу за вас - не прочитали, тому, що це далеко не російська мова.<br/>Якщо Українську Православну Церкву ви називаєте Російською чи Московською, то будьте щирими до кінця - Українську Греко-Католицьку і Католицьку Церкву називайте Ватиканською або Римською - їх центр знаходиться там. Не вірити - почитайте їхній Статут.<br/>Церква не є Українська, Російська, Грузинська чи ще якась - Церква Христова, тому, що заснована Ісусом Христом, а не українцями, росіянами, чи ще кимось. А приставка тієї чи іншою країни лише для визначення території, на якій знаходяться віруючі люди.
31 Травня 2017, 19:40
Чому ви такі патріоти, не об'єднаєтеся з іншими патріотами УАПЦ та УГКЦ. Об'єнуйтеся і будете чи не найбільшою церквою в світі, якщо вірити вашим соціалогічним опитуванням.
31 Травня 2017, 19:56
Та вони не об'єднаються, бо навряд чи захочуть в УАПЦ і в УГКЦ, щоб в цій новоствореній церкві керував Філарет, а інакше не можна. За що ж тоді розкольник боровся????
02 Червня 2017, 20:18
не читайте промосковску пропоганду))чув дзвін не знає де він))коли нерозумна людина немає що відповісти на історичні факти ))тоді переходить на особистості)))Вам, напевно, як адвентістам книжечки роздають в храмах МП?)) Ви підлесливо закликаєте “повернутися” до “Матушкі – Церкві”, “шкодуєте” за “обманутими”... Дійсно, лицемірство безмежне!Сумно, що Ви,, сини славетної Волиньської землі, не цікавитесь історією свого краю і своєї країни, а слухаєте приготовані для Вас у Кремлі проповіді.<br/>Ваш край волиньський входив саме у склад Київської Русі і керувався київськими князями... А зараз Ви так надхненно відстоюте московське царювання! це принижує вашу гідність..але рано чи пізно вам прийдеться повернутися в лоно упц кп))))ПОВІРТЕ І ЦЕ БУДЕ ДОСИТЬ ШВИДКО))ЯК ВИ ТОДІ ЗАГОВОРИТЕ))
02 Червня 2017, 20:22
&quot;Голодомор - это было вразумление, усмирение со стороны Господа нашей гордыни, которая восстала против себя самого, против бытия человека. Есть такое украинское выражение, немного вульгарное - катюзi по заслузi. Мы получили то, что заслужили&quot;
02 Червня 2017, 20:27
Розкол в УПЦ повторився через двадцять років: тоді усували Філарета, тепер було усунуто— Владимира..незважаючи на заборону глави Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) тепер покійного Володимира..(царство йому небесне)мтрп Володимир справді прагнув перед смертю а бо хо чаб запустити цей процес обєднання ..нажаль його було насильницьким методом усунуто ..невідомо що йому там кололи і як лікували..безпосередньо тем замішені спец служби держави агресора (на даний момент відкрито кримінальну справупоживемо побачимо)) Московський Патріархат, як уже не раз згадувалось, не має жодного канонічно-правного документу, який би підтверджував законність його юрисдикції над Українською Церквою. По друге, Церква, що доти була екзархатом РПЦ, на підставі канонічного права (34-те Апостольське правило, 6-те правило І Вселенського Собору, 17-те правило IV Вселенського Собору) легітимним рішенням свого Помісного Собору в листопаді 1991 року оголосила про свій вихід з-під юрисдикції Московського Патріархату та створення незалежної від нього Української Православної Церкви. Що стосується Харківського Собору 1992 року, який був проведений Московським Патріархатом на чужій канонічній території. Знову ж, двічі чужій: по-перше, з причини неканонічності її привласнення, а по-друге, тому що де-факто самостійна Українська Церква в Україні вже існувала і цей факт був доведений до відома Московського Патріархату. Отже, проведення Харківського Собору та поставлення на ньому ще одного ієрарха, а, власне, — створення ще однієї Української Церкви на цій території — є грубим порушенням 8-го правила І Вселенського Собору, що гласить: «Хай не буде два єпископи в одному граді....по трете не може бути церква в церкві як упц мп у мпц.отже канонічність московського патріархату в Україні під сумнівом
02 Червня 2017, 23:24
Ви хоч самі зрозуміли, що написали?
02 Червня 2017, 23:28
Благословенная Грамота Святейшего Патриарха Московского и всея Руси Алексия II о даровании Украинской Православной Церкви самостоятельности в управлении<br/>Опубликовано в 03.04.2015 ortodox<br/>Мы, смиренный Алексий Второй, Божиею милостию Патриарх Московский и всея Руси, купно со всеми Преосвященными архиереями Русской Православной Церкви — Московского Патриархата, собравшимися на Архиерейский Собор 25–27 октября 1990 года в Свято-Даниловом монастыре в Богоспасаемом граде Москве,<br/><br/>руководствуясь стремлением иметь благословенный мир, богозаветную любовь Христову и братское единение в общем делании на ниве Божией со всей Полнотой Украинской Православной Церкви, во внимание к желанию и ходатайству ее Преосвященных архипастырей, собравшихся 9 июля сего 1990 года в Богоспасаемом граде Киеве для обсуждения и решения вопросов их церковной жизни на началах независимости и самостоятельности, благословляем через настоящую Грамоту нашу силою Всесвятого и Животворящего Дvxa быть отныне Православной Украинской Церкви независимой и самостоятельной в своем управлении, а Вам, единогласно избранному 9 июля 1990 года епископатом Украинской Православной Церкви ее Предстоятелем. Мы уповаем, что Украинская Православная Церковь будет управляться согласно Божественным и священным канонам, и унаследованным от святых отцов обычаям Кафолической Православной Церкви, и определениям сего Архиерейского Собора. Мы единым сердцем и едиными устами молим Пастыреначальннка Господа о ниспослании небесной помощи и благословения Святой Православной Украинской Церкви.<br/>Украинская Православная Церковь, соединенная через нашу Русскую Православную Церковь с Единой Святой, Соборной и Апостольской Церковью, без соборного решения всей Православной Полноты да не изменяет у себя ничего, что касается догматов веры и святых канонов.<br/>Содетельная и Вседержительная Живоначальная Троица: Отец, Сын и Святый Дух, да укрепляет всегда Святую Православную Украинскую Церковь, да венчает ея славою и честию и да благословляет ея бытие на спасение благочестивой Полноты ея.<br/><br/>Подписано в граде<br/>Москве 1990 года,<br/>октября месяца, 27 дня<br/>Патриарх Московский<br/>и всея Руси
03 Червня 2017, 02:57
(((Украинская Православная Церковь, соединенная через нашу Русскую Православную Церковь))))???Існуюча нині УПЦ (що знаходиться в юрисдикції Московського Патріархату) має статус так в лапках)))&quot;незалежності і самостійності в управлінні&quot;, і є Церквою в Церкві! Це не відповідає нормам права Православної Церкви. Структура Православної Церкви знає тільки автономний або автокефальний статус.<br/>І фактично, не будучи Церквою УПЦ (Московського Патріархату) не має права скликати архієрейські і інші Собори. Такі структури можуть бути названі тільки зборами або нарадами єпископів, про що свого часу підкреслив Вселенський Патріарх Ворфоломій в розмові з нині спочилим Патріархом Олексієм ІІ.<br/>У церковних кругах і засобах масової інформації зачіпалося питання про привласнення УПЦ (Московського Патріархату) статусу автономної Церкви. Проте це питання зараз просто зняте з порядку денного. Архієрейський собор УПЦ (МП) навіть не виніс його на обговорення, швидше за все тому, що автономія може поставити УПЦ (МП) в стан невизнаної Церкви, або як вони самі виражаються &quot;не канонічної&quot;. А це означає, що, отримавши автономію, УПЦ (МП) опиниться в гіршому положенні, ніж вона була у складі Московського Патріархату, коли світове православ'я приймало і визнавало її як невід'ємну частину РПЦ. З цією фіктивною &quot;незалежністю&quot; вона позбудеться визнання старовинних східних патріархів - Константинопольського, Єрусалимського, Олександрійського і Антиохського. Діячам УПЦ (МП) вже не можна буде ховатися під парасольку канонічності, а доведеться відкрито сказати з ким вони: з Москвою або з Києвом, з власним народом або з російськими бізнесменами, які граються в церкву. Крім того, Патріарх Московський не погоджується ні на автономію, ні тим більше на автокефалію Української Церкви, хоч канонічну хоч не канонічну!!!)))і не потрібно маніпулювати народом)))
03 Червня 2017, 03:02
Оскільки УПЦ (МП) підпорядкована РПЦ (церкві іншої держави!) - то, як би Вам цього не хотілось, вона не є і не зможе бути самостійною у своєму управлінні! І Патріарх Московський не перестане бути для неї і для Вас &quot;великим господином и отцом&quot;!А на скільки УПЦ МП самостійна взагалі?<br/>Згідно статуту РПЦ, миро Київський митрополит отримує з Москви, хоча традиційно воно варилося саме у Києво-Печерській Лаврі! Відсутність помісного статусу не дає УПЦ МП офіційного права спілкуватися із повнотою вселенського православ'я поза Московським Патріархатом. УПЦ МП не має права відкривати власні закордонні парафії та свої подвір'я й монастирі у святих місцях, чи при інших предстоятелях – вони мають бути підпорядковані лише Москві. А от, наприклад, Київський Патріархат має свої парафії від Австралії до Канади, зокрема, дві єпархії у Росії – Білгородську та Тобольську.<br/>Предстоятель УПЦ МП не згадується за урочистими богослужіннями предстоятелями інших помісних церков, хоча сам зобов'язаний їх згадувати. Вам не здається це все несправедливим і образливим ?<br/>Підпорядкованість УПЦ Московському Патріархату є постійним нагадуванням належності України до &quot;русского мира&quot;!))ось так дорогенький яничар
03 Червня 2017, 03:10
Територія України не є канонічними територіями РПЦ!...Наприклад ..Суздальській князь Андрій Боголюбський, зібравши московсько-суздальські племена 8 березня 1169 року (на другий тиждень великого посту) віроломно напав на Київ. &quot;Як дика орда лютували суздальці у граді. Два дні – оповідає літописець – грабували вони і палили будинки мордували громадян...старих та дітей убивали без жалю, руйнували церкви та монастирі, забирали книжки, ризи, дзвони...&quot;. Пограбувавши Київ, він украв з Вишгороду святу ікону Божої Матері, що мала велику чудотворну силу і за приданнями допомагала боронити Київ від ворогів. Андрій вивіз усе награбоване в свої землі, де був убитий своїми ж подільниками Анібалом та Іокімом, що не погодились з розподілом краденого. Посол від Андрія – Феодор через 8 місяців після спалення Київа привіз великі багатства у Константинополь до Патріарха і за те отримав титул єпископа Ростово-Суздальського. Єпископ Феодор скористався високим церковним званням і владою в міру своєї духовності і освідченості. З свідчень автора Історії Государства Російського Н.М.Кармазіна: &quot;Он (єпископ Феодор) мучилъ людей въ селахъ; даже распиналъ некоторихъ, вижигалъ глаза, резал языки, единственно для того чтобы присвоить себе ихъ достояние&quot;. <br/>Андрій Боголюбський Канонізований Російською Православною Церквою близько 1751 у лику благовірного!Від тих часів тягнеться історія відходу московської Церкви від Вселенських православних канонів
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39