Топ-5 книг для осіннього читання від редакції «Району»

16 Листопада 2015, 14:13
4427

Шелест сторінок цих книг – як легкий шурхіт опалого листя, а подекуди війне з них і крижаним подувом листопадового вітру, що вже несе у собі подих зими. В одній бринить вічне «бабине літо» із блікуванням сонячних зайчиків на жовтогарячих кленових «п’ятірнях» і відблиском павутиння на осонні, в іншій – затяжні осінні дощі. Хай там як, а найкраще читати їх усі при м’якому світлі настільної лампи, підібгавши ноги в кріслі й накинувши на коліна теплого шерстяного пледа. А поруч щоб стояло на журнальному столику горня запашного чаю, ну або кави – це вже кому що до смаку. Приємного прочитання!

1.«Ліки від меланхолії», Рей Бредбері. Збірка оповідань, мабуть, найбільш «осіннього» з усіх письменників сучасності. Його твори завжди пронизані водночас світлим сумом і відфільтрованою, чистою радістю. До збірки ввійшли історії «Запах сарсапарелі», «Були вони смагляві та золотоокі», «Все літо в один день», «Подарунок», «Чудовий костюм кольору вершкового морозива» та інші. «Коли все втрачено, лишається надія», – стверджує герой одного з оповідань Бредбері. І на сторінках цієї книги завжди знайдеться місце для віри у краще, сумних посмішок і добрих чудес, тріумфу і тривоги, печалі та неймовірної жаги до життя.

2.«Ніч у самотньому жовтні». Роман американського метра фантастики Роджера Желязни. Кожен розділ цього твору — один день жовтня, аж до 31-го числа, Гелловіну, Дня усіх святих, коли з усіх-усюд вилазить усіляка нечисть. У вигаданому письменником фантастичному світі цілком мирно співіснують містичні створіння, прописані майстрами літератури – Едгаром Аланом По, Артуром Конан Дойлем, Бремом Стокером, Говардом Лавкрафтом... Така собі збірна солянка почвар. Нешаблонна і не типова історія. Але захоплює так, що відірватися просто неможливо!

3.«Танґо смерті» Юрія Винничука. Найкращий український роман  2012 року за версією Бі-Бі-Сі й, мабуть, найкращий у доробку автора. Паралельно розгортаються дві сюжетні лінії: одна – про міжвоєнний Львів, дружбу між чотирма хлопцями – українцем, поляком, євреєм і німцем, дві окупації і Голокост, інша – про пізні 80-і, таємничі рукописи, мертві мови, «кедебешників» і п’янке студентське кохання. «Танґо смерті» – must read поціновувачів сучасної вітчизняної прози.

4.«Сто років самотності» Габріеля Гарсія Маркеса. Номер 17 у рейтингу «100 найкращих книг усіх часів».  Поетична та дивна історія міста Макондо, загубленого десь у джунглях, – від створення до занепаду. Зародження, розквіт, захід і загибель роду Буендіа.  Цей клан породжує святих і грішників, революціонерів, героїв і зрадників, авантюристів і жінок, занадто прекрасних для звичайного життя. У ньому киплять пристрасті і відбуваються переламні події, а в цих подіях метафорично віддзеркалено історію Латинської Америки. Найкращий твір Маркеса.

5. Нашумілі «Теплі історії до кави» Надійки Гербіш. Якщо стосовно якоїсь книги сучасного українського автора й можна вжити епітет «затишна», то це до Надійчиних «Теплих історій».  Це оповідання про почуття й настрої, сумніви й рішення, далеку дорогу й  повернення додому, чужі міста й близьких людей. Є у них любов і сміливість, дещиця суму й багато радості, чимало мрій і не менше спогадів.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024