Топільне та Голобська ОТГ: два погляди на децентралізацію

24 Травня 2017, 08:43
5445

Реформа місцевого самоврядування в Україні одна з найважливіших на шляху до поліпшення якості життя і економічного зростання. «Децентралізація – це ліки для українського суспільства», – каже заступник голови Волинської ОДА Сергій Кошарук. Йдеться на Громадському.Волинь.

Люди повинні брати активну участь у житті громади. І саме реформа місцевого самоврядування допоможе їм цього навчитися. Один з перших етапів – це добровільне об’єднання населених пунктів у великі територіальні громади.

На Волині станом на травень 2017 року створено 20 об’єднаних територіальних громад. Це непоганий показник в Україні. Наприклад, у Київській області їх всього 2, Закарпатській – 5, Львівській – 25. Спільна риса – з містами обласного значення і райцентрами ніхто об’єднуватись не поспішає. Чим відлякує сільських мешканців «шлюб» зі, здавалося б, заможнішим і більш розвинутим містом?

У селі Топільне, що на Волині, селяни остерігаються, що у них заберуть землю, за документами доведеться їздити до центру громади – міста Рожище, школу і ФАП закриють,  сільську раду скоротять. Про це вони розповіли журналісту «Громадське.Волинь». Підтримує ці настрої і сільський голова Руслан Присяжнюк. Він розповідає, що пропозицію об’єднатися з районним центром на громадських обговореннях у селі не підтримали.

«У нас була пропозиція від Рожищенської міської ради. Ми зібрали обговорення селян, які відмовилися об’єднуватися з містом Рожище. Проголосувало 79 проти і тільки 5 за. На даний час пропозицій більш немає. У нас село вже сформоване, люди прекрасно знають, що таке життя… Поки сам не зробиш, ніхто тобі нічого не принесе. Люди зараз скептично до цього ставляться. От підем ми туди і хто буде за нас дбати? За наші дороги, за наші кладовища?…Ота громада, яка буде центром? Вона буде процвітати. А що будемо ми з цього мати?», – міркує Топільненський сільський голова.

Окрім того, топільненці мають і свої меркантильні інтереси й далі залишатися селом, – каже Руслан Присяжнюк. Сільський голова впевнений, що на сільського мешканця виділяється більше дотацій, ніж на міського і так буде й надалі. А заклади районного рівня, не залежно від того на чиєму балансі вони будуть після об’єднання, повинні надавати послуги усім мешканцям району, адже у свій час будувались за кошти і зусиллями топільненців у тому числі.

Загалом, мешканці цього села, як їхні лідери думки, не визначились щодо майбутнього об’єднання. Кажуть, їм добре так, як є.

«Якщо говорити про самодостатність, то треба подивитися у бюджет. Скільки та чи інша сільрада має надходжень і скільки коштів вона має на оплату праці голови, секретаря ради і тд. Як правило, їм навіть на це не вистачає і їх дофінансовують з району. При тому що в них ще є садочок, школа, амбулаторія… Вони і за це не відповідають, це все на районному бюджеті», – ззначає експерт з питань вровадження реформи місцевого самоврядування Анатолій Пархом’юк.

Він також наголошує, що небажання змін призводить до гальмування реформи. Зокрема, сільські голови, які бояться втратити посаду, оперують певними міфами. «Один з них – це те, що після об’єднання з містом у людей заберуть землю. Пожвавити реформу міг би закон, який би надав можливість громадам розпоряджатися землями поза населеними пунктами.

Міста обласного значення не ініціюють об’єднання, бо у 2016-ому отримали ті ж самі переваги, які зараз отримують громади, – каже Анатолій Пархом’юк. Йдеться, зокрема, про податок з доходів фізичних осіб, 60% якого лишається у бюджеті. То навіщо ж міському голові ризикувати і йти на перевибори?».

А як живуть там, де не побоялися і повірили у реформу? Голобська об’єднана територіальна громада створена у 2015 році. До її складу увійшло 19 населених пунктів. Якщо до об’єднання їхній сукупний бюджет сягав 2 мільйонів 700 тисяч, то зараз він зріс до майже 8 мільйонів.

«Змінилося дуже багато. 2016 рік ми прожили в статусі об’єднаної громади. На початках було дуже складно. Тому, що окрім делегованих коштів, на наші плечі лягло набагато більше повноважень. Ми в 2016 році реалізували більше проектів, ніж за всі попередні роки разом взяті. Я селищним головою був до того і зараз обраний. Радісно, що фінансовий ресурс пішов в нашу громаду. Вдалося реалізувати ряд таких проектів, проектно-кошторисна документація на які була виготовлена в 2011 – 2013 роках. Вдалося освоїти кошти, які нам держава виділила на розвиток інфраструктури. Це 5 мільйонів», – розповідає голова Голобської об’єднаної громади Сергій Гарбарук.

«Більшість представників нашої ланки (сільських голів, – авт.) думає, що від цього князівства його «відшиють». А ми об’єдналися і нічого такого не сталося.  Наш бюджет Новомосирськoї сільської до об’єднання був 380 тисяч гровень, а  після об’єднання ми змогли відремонтувати будинок культури, який з 80-го року ніхто не ремонтував і витратили на це 900 тисяч. Народ задоволений. До цього часу ми не мали таких коштів. Ми робили то ямковий ремонт, то вуличне освітлення. На населений пункт протяжністю 3,5 кілометри світилося всього 10 лампочок, бо на більше грошей не було. Ми побачили зовсім інше життя. Нема чого переживати, що ви залишитесь за бортом і не будете керувати. Ми сьогодні підзвітні не перед об’єднаним головою, а перед тією громадою, де ми залишилися  старостами», – каже виконуючий обов’язки Новомосирівського старости Олександр Вісин.

Найцікавіше, що коли звертаєшся до голобців на вулиці з питанням, як змінилося життя в громаді після об’єднання, то найчастіше чуєш у відповідь не про кращі умови, а про те, що люди стали більш активні і згуртовані.

Як показує загальноєвропейська практика, процес децентралізації є досить складним, а моделі роботи місцевого самоврядування в різних країнах можуть кардинально відрізнятися. Проте міжнародні організації зацікавлені у розробці та встановленні загальноєвропейських стандартів у цій галузі. Грамотно розроблені і успішно реалізовані програми реформ децентралізації ведуть до активізації політичного процесу, дозволяють більш раціонально використовувати бюджетні кошти та покращувати якість надання державних послуг, призводять до демократизації суспільства шляхом залучення громадян до прийняття рішень і підвищенню довіри населення до органів державної влади.

В Україні опираються на досвід європейських країн, де такі реформи вже відбулися. Зокрема, йдеться про сусідню Польщу. Те, що у нас називається об’єднанням у громади, там відбулося у 90-х роках минулого століття. Воно не було добровільним щодо формату. Тобто рішення приймалися на рівні держави, а не населенням. Так, на початку дев’яностих в країні кількість воєводств (областей) було зменшено з 49 до 16. Як наслідок, у Польщі змінився розподіл повноважень між центральними і самоврядними органами влади, була скасована монополія адміністрації, також був скорочений держапарат і зменшена витратна частина.

Експерти кажуть, що прийняття змін до Конституції України в частині децентралізації влади і євроінтеграція України стоять в одній площині. І якщо зараз Україна не скористається шансом втілити децентралізацію влади, то наступна така нагода в неї з’явиться не швидше, ніж за 20 років.

Автор – Оксана Петрук

 

Коментарі
24 Травня 2017, 12:37
а яка сільська рада Рожищенського району вже обєдналася ?
24 Травня 2017, 12:38
чи всі сільські ради об'єдналися ?
24 Травня 2017, 12:41
Як актівісти за Топільно переживають, аж страшно. І молочні ріки з кисільними берегами вам і манну з неба - а ті паршиві тополяни ну ніяк до того раю не хочуть.
24 Травня 2017, 13:43
От вже ж ця активістка Оксана Петрук!))) Усюди встигає, усе знає, скрізь хоче добра людям, а насправді вона геть не така! До речі - вона Петрук чи Ковальчук?
24 Травня 2017, 13:53
Ех тополяни. нам би ваші землі
24 Травня 2017, 14:07
А ЧОМУ НЕ ГОВОРЯТЬ ПРО ШКОЛУ, САДАЧОК? БО ГРОМАДІ ЦЕ ЛИШНІ ВИТРАТИ. КРАЩЕ ЇХ ЗАКРИТИ.
24 Травня 2017, 15:13
Бо це стаття "незалежного" журналіста)). "Я художник - я так вижу" (с)
24 Травня 2017, 20:44
Є одна цікава тема про господарську діяльність одного суб"єкта підприємницької діяльності у супереч вимогам Закону. Візьмешся?
24 Травня 2017, 20:52
Потрібно відновити історичну справедливість - приєднати до Топільненської Кобченську сільську раду і більше нічого не потрібно.
24 Травня 2017, 21:12
В кого оформлена земля в того не заберуть хто не оформив допобачення...
24 Травня 2017, 22:53
Я зараз працюю над темою про незаконну забудову за адресою Привокзальна, 11.
24 Травня 2017, 23:25
1) чому в статті не описали яка причина небажання сільських громад об'єднуватись з містами? 2) чому" ініціатори" в кількості 30 чол.з 16 тисячного Рожища не запропонували всім населеним пунктам об'єднатись? Чому "ініціативна" куча ой група відмовила Лук'янчуку голові Переспи який бажав об'днатись з містом? І з рештою чого дом...сь до того Топільна коли від них вже нічого незалежало оскільки Кременець дав першу відмову. Тому і пропозиція ваша і немала подальшого сенсу. Тай Тополян з 1000 зібралось не 30 як в рожищах а 90 чол. То де більш байдужі? Тай на скільки знаю Поліщук замість себе секретарку відправив з гоп коппашкою. От і отримали. Нетреба хитрувати в селах люди не настільки дуні як їх вважають. А об'єднатись об'єднаються тьльки в сильну громаду.
24 Травня 2017, 23:51
Шановний, я Топільну нічого не пропонувала) Ви щось плутаєте. На тих громадських слуханнях не була. Про причини відмови говорить сільський голова у сюжеті. Чи ви хотіли, щоб я дала свою інтерпретацію?
25 Травня 2017, 00:32
У вас її ніколи і не було інакше ви далиб відповідь хочаб на 1 питання. Ви просто на "підтанцьовці" у буродулюківській компашці. І порівнюватм Голоби і Топільно недоречно тільки тому що ОТГ там не змістоМ це сільська ОТГ. СЕЛО ДО СЕЛА. Різницю відчуваєте?.А власні міркування( це по УКРАЇНСЬКИ)лишіть при собі в них потреби нема.Наступний раз поїдьте в кременець до голови за сюжетом .
25 Травня 2017, 00:41
Таке інтерв"ю беріть по всіх сільських радах та частіше в простих пересічних людей села там сказано просто і зрозуміло люди кажуть те що думають,правду.Потім знайшли що показати і порівняти смт.Голоби з Топільном і то в Топільно знято одні розвалюхи в селі багато гарних дворів...В Голобах ці будівлі не щейно виросли.Тоді їм дали 5 млн. ну і що що зробили ремонт клубу за 900тис. а далі все так просто хто в Голобах живе .Анавколишнім селам від того не краще.Якби таке добро в об"єднанні то нас ніхто не питав би а об"єднали як Польщі,бо там хтось за щось відповідає. А в нас хай дурні самі об"єднуються і гризуться хто кого переможе.ДУРНЯ ПОВНА. а уповноваженні гарних словечок нахапалися і втирають бо гроші їм добрі за це платять щоб так пояснити людям шоб нічого не поняли.отака в нас децентралізація.
25 Травня 2017, 00:53
ОЦЕ В САМУ ТОЧКУ.РЕСПЕКТ.
25 Травня 2017, 01:13
Браво! Замість того, щоб обговорювати проблему, ви обговорюєте мене) Вам що у селі, що в об'єднаній громаді буде однаково.
25 Травня 2017, 01:52
Свої проблеми будем вирішувати без сторонніх порадників. Особливо такого гатинку як Ви. Ви пртсто какаєте на нас тому і самі отиимуєте на горіхи. Ви звідки знаєте про наш бютжет. Ви цікавились що зроблено і що буде робитись для села. Ви взагалі далека про проблеми і успіхи цього села. Ви і є сама ходяча проблема якщо тільки про це пишете. Пишіть про позитив про перемоги хай маленьки і про надії. Людина є те про що думає, пише говорить ( хтось з філософів сказав). Більше посмішки радості. То і світ зміниться. Пишіть краще про бібліотеки.
25 Травня 2017, 02:04
Я в шоці від тополян. Забите і забуте село.
25 Травня 2017, 02:27
В сюжеті показали стареньку школу яка була побудована 1947р. З будинку і клуні людей яких виселили до сибіру а самі споруди ще дореволюційні. Чому садочок не показали який відновили там вже бар був, школу яку теж відновили у середню .новобудови на 180 градусів від контори. Даааа. Наступили вам тополяни на причинне місце.
25 Травня 2017, 03:10
Ти звідки вилупилось . Отак і маніпулюють вами горе-журналюги.
25 Травня 2017, 12:33
Сільські люди - затуркані люди. Їм пустили мульку, що землі заберуть, .... і вони в це св'ято вірять. Але ніхто не розповідає з сільської ради (бояться за власні дупи, а не дбають за громаду) що громаді прийдеться самій фінансувати сільську раду, школу, садок, ... це лише питання часу. Дивлячись на колгосп з якого кожен тягне, що можна і не можна я сумніваюсь в його довгому житті. <br/>Молодь більше хоче до міста - переживають за своє майбутнє і майбутнє своїх дітей. Хочуть, щоб їхні діти відвідували БДТ, музичну школу, школу, садочок. Питання чи Рожище буде вільно пускати селян громади Топільно в свої заклади, які будуть фінансуватись Рожищенськими жателями. Час розставить всі крапки над і
25 Травня 2017, 13:33
Ти людино мабуть блекоти наїлась коли пишеш такі пости.1) школа+ садочок фінансуються здерж.субвенції з розрахунку на одну дитину. В садочку сорок дітей і сімнадцять ще заяв. Школа сто девяносто. Колгосп більше ста працюючих і два млн. Податку у даржаву. Існує завдяки тому що не повелись на афери двадцять пять років тому. Молодь хоче в місто? Всі хати розкуплені і далі будуються .ти прошо мелеш. БДТ, музична школа заклади культури та здоровя будувались за кощт району ходили і будуть ходити як рожище в школу і садок села. Стосовно землі іноді проглядай новини. І на рахунок затурканості селян таке може тільки Петрук написати. Оксано відійди ві компютера . Не гидись далі.
25 Травня 2017, 13:33
Ти такий &quot;селянин Топільно&quot;, як з Петрук об'ективний журналіст)) Щоб не тріпатись про мульки, вивчи краще законодавство, практику об'єднання сіл з містами в Україні і попроси свого сусіда проаналізувати, бо в тебе немає чим це робити. А на рахунок затурканості, шановна - потрібно це було на зборах озвучити, я думаю до свідомості тебе б швидко привели. Відносно колгоспу - не тобі, тупе створіння, вирішувати і свої сумніви можеш озвучувати в шостій палаті для тобіподібних аналітиків.
25 Травня 2017, 14:17
Тебе, Руслан, хтось ображав? Чого ти ображаєш журналістку? Вона подала те, що почула.
25 Травня 2017, 15:33
не починайте створювати тут лнр днр<br/>Референдум має бути(місцевий хоча б)<br/>щоб змінювати територіальний/адміністративний устрій<br/>А не 90 з 1000 вирішувати
25 Травня 2017, 16:10
Неперестаю дивуватись таким як ти.Сидячи нічого не робивши нечитавши іт.д. не не не.Базікати про законність. З твоєї логіки виходить що 30 чол. З 16-ти тисячного Рожища можуть вирішувати кого їм запросити а 90 з тисячі Ні. Довджу довбням. Ці питання узгоджуються на сесіях того чи іншого рівня і приймається положення відповідно за яким проходить слідуюча процедура. Незнаю за Рожищенське а по Топільненській с/р голосуючих має бути не МЕНШЕ 20 чол. А ти можеш прдовжувати підтявкувати зза кущів і далі що не так.
25 Травня 2017, 16:20
Кажеш написала тещо почула. НКВД У 30-ті теж розстрілювало по чутках. ЗАСУМУВАВ по тих роках.. Ця&quot; журналістка&quot; формує думку суспільства. Ти хочеш щоб твої діти жили в брехні злорадстві і чекали коли на них сусід щось наговорить.. НЮ-НЮ.
25 Травня 2017, 16:52
А чому ви накинулися на журналістку, вона ж нічого нічого поганого не сказала, нікого ні в чому не звинуватила. сюжет носить чисто інформативний характер. Навіть в частині де йдеться про Голоби подані різні думки. Таке враження, що коментатори не вникають в суть сюжету, а просто травлять журналіста.
25 Травня 2017, 16:59
Відбулась сходка в с. Топільно на якій вирішили і постановили, як безхребетним односельчанам жити. Сходку організував деректор школи з своїм адмінресурсом (вчителями) і голова з своїми телятами. Референдум, обговорення, повідомити люде? навіщо? самі як хочуть так і крутять
25 Травня 2017, 17:19
Ні це сходка у рожищі була з 30 чол. Крутили кого запросити щоб не пролетіти. Переспі на те відмову самі дали. А в село послали секретутку і гоп-стоп кампаху селюхам мізки полоскати. В кременці їм носа люди втерли то вони в топільно попхались і там хлопці хвоста накрутили. То і по сьогодні спокою не мають журналюг засилають.А цих кого адмінресурс називаєте то вони для села зробили більше ніж ти путо саме для себе.Повчальники життя - собі під носом втріть тоді інших поачати будете.
25 Травня 2017, 17:27
а хто то телята? про кого це?
25 Травня 2017, 17:28
а путо то хто?
25 Травня 2017, 17:42
Боже, дай мудрості журналістам та терпіння. А решті писак на чолі з сільським головою та директором скажу так: вже всі зрозуміли хто є хто і ви вже всім показали чим ви дихаєте і що маєте на меті. А мета ваша проста, покласти гроші в кишені і пофіг ті селяни. Ви прекрасно знаєте, яка перспектива для села б відкрилася, але ж ви й добре знаєте, що перед вами зачинеться! Тому й ось так &quot;мочите&quot; тих, хто хоче показати людям - що не все так, як говорять &quot;вищі ума села&quot;. Ви шановний голово, що зробили за своє &quot;правління&quot;? Можливо розкажете? А ви директоре &quot;прогриміли&quot; на всю Україну з своїм правлінням! То не треба повчати журналістку. В тексті вказано те, що говорили люди. А ви навіть в коментарі боїтеся назватися. Кращу збори зберіть і покличте пріблєжонних хай покричать. Щасти вам!
25 Травня 2017, 18:26
А ну - ну про які там гроші мова іде? І за що то мають їм покласти. Просвітіть нарід.А таксті простий люд толерантно послав як журналіста так і гопників.
25 Травня 2017, 19:41
Нарешті дочекалися наших спасителіа. А то ж ми бідні , нещасні забуте БОГОМ село. А виж нам світло вімкнули, очі відкрили ворогів нам наших показали які так нещадно продають нас. От кровосісі а ми ніяк не можем в толк взяти чого все так погано . А воно он шо. Дякуємо вам, хай вам і вашим діткам буде щастя і здоровля стільки скільки ті злодії собі в карман грошів положили.Ви до нас частіш їдьте і розказувте про жизь гарну про дороги і клюби нові з діскутєками і взагалі як вкраїна жиє .миж тов село шо ми відаєм. Самі знате свині худоба і гів..о кругом . А ви та файно то розказали про жизь то ооооо.
25 Травня 2017, 20:13
ото адміністрація коменти строчить знають що після обєднання громад її уже не буде
25 Травня 2017, 23:24
Ну тебе Бог вочевидь обділив як мудрістю так і мізками, так, що проси в Бога за себе краще. Тих кого &quot;мочать&quot; - вже приїхали на збори і показали, щоправда, лишень свою некомпетентність, невігластво і тупість в питаннях об'єднання. Надія мабуть була на те, що на зборах ще тупіші будуть, але обламались. Тих кілька піддзявкувачів під їх дудку не рахуються, в кожному соціумі є флуктуації. Мені якраз здається, що ви одна з них.
26 Травня 2017, 16:46
не пускати цю журналістку в село
27 Травня 2017, 02:24
Я вважаю, що інтерв'ю щодо об'єднання потрібно було взяти у всіх кому пропонували, тоді б і не вирізнялося так гостро те Топільне. Щей заодно спитали б у сільської голови с.Рудня як зробили зарплати собі по 10000 грн. і чому не хочуть об'єднання. А в Кременці чого не взяли в голови інтерв'ю? А про Копачівку чого не пишете матеріал, там взагалі об'єднання на часі? А про те що Іванчиці хочуть втікти в Княгининок. Ви тільки погляньте скільки цікавих матеріалів!!! З Топільном вже не цікаво....
15 Вересня 2018, 01:24
Думка громадян князьків не цікавить.Депутати та старости пасивні, за дві каденціі Пана гарбарука с.в. поновився тільки стадіон і то для показухи,а якии кошторис?!!! А ЩО з парком,ПМК,Бурякопунктом,Плодоконсервним заводом,Колгоспом,чому на Ж.Д.вокзал Люди ідуть по дорозі з інтенсивним рухом?Ні тротуара,ні бордюра,а ні доріг,а в навколішніх селах взагалі...?!!!ЕКОНОМІКА-ДЕ? Ні заводів,НІ виробництв,Ні комунального господарства.До речі,а де Спортшкола?
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024