Правила поведінки на виборчій дільниці

24 Жовтня 2020, 09:10
5573

25 жовтня в Україні відбудуться місцеві вибори. На виборчій дільниці виборці стикнуться з бюлетенями нової форми та епідвимогами.

Кожен відповідальний виборець не лише має взяти із собою на дільницю паспорт, маску, антисептик, власну ручку та знання, як саме заповнювати новий бюлетень, а й дотримуватись традиційних норм виборчого законодавства. Громадянська мережа ОПОРА зібрала коротку пам'ятку, аби нагадати виборцям про всі основні правила поведінки на виборчій дільниці в день голосування.

Нові бюлетені отримає кожен виборець для голосування за кандидатів у депутати до обласної ради та районної ради, а також ті виборці, які обиратимуть міську (сільську або селищну) раду із кількістю виборців 10 тисяч і більше.

Такий бюлетень міститиме ліворуч назву партії (та прізвище кандидата єдиного виборчого списку, який не бере участі в персоналізованому голосуванні, адже гарантовано пройде до ради, якщо партія подолає прохідний бар'єр), посередині два квадратики для голосування, а праворуч список прізвищ із 5-12 кандидатів від цієї партії.

Таким чином, у першому квадратику необхідно поставити позначку (плюсик або іншу позначку) за партію, а в другому квадратику вписати за трафаретом номер кандидата від цієї партії (від 1 до 12).

За порушення під час виборів може наставати адміністративна та кримінальна відповідальність. Частину порушень свідомо або несвідомо можуть вчиняти й виборці.

Не забувайте про основні правила поведінки для виборця на виборчій дільниці в день голосування:

  1. 25 жовтня з 8:00 до 20:00 приходимо на свою виборчу дільницю зі своїм паспортом громадянина України;
  2. беремо бюлетень лише від двох членів комісії за відповідним для нашої адреси столом на виборчій дільниці;
  3. у кабінці для голосування перебуваємо лише наодинці (виключення – голосування виборця з інвалідністю, який має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії скористатися допомогою іншого виборця, крім члена виборчої комісії, кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, довіреної особи кандидата, уповноваженої особи організації партії, офіційного спостерігача);
  4. заповнюємо бюлетень виключно самостійно;
  5. у кабінці для голосування не робимо фото чи відео;
  6. якщо робимо фото на згадку на території виборчої дільниці, то тільки зі складеним бюлетенем, аби не видно було результатів власного волевиявлення;
  7. не передаємо свій бюлетень іншим особам та не беремо бюлетенів для голосування замість друга чи родича;
  8. не рвемо, не шматуємо та не знищуємо бюлетень;
  9. не виносимо бюлетень за межі дільниці;
  10. опускаємо бюлетень до виборчої скриньки лише самостійно (виключення – виборець з інвалідністю, який має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії доручити зробити це у своїй присутності іншому виборцю, крім члена виборчої комісії, кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, довіреної особи кандидата, уповноваженої особи організації партії, офіційного спостерігача);
  11. не агітуємо за чи проти будь-якого кандидата чи партію на виборчій дільниці;
  12. якщо бачимо порушення виборчого законодавства – дзвонимо 102, аби повідомити поліцію.

У зв'язку з поширенням коронавірусної інфекції COVID-19 Кабінет Міністрів України затвердив протиепідемічні заходи під час виборів. Серед рекомендацій, зокрема, є такі:

  • прийти на дільницю в масці;
  • до і після відвідування дільниці скористатись антисептиком;
  • взяти свою ручку;
  • дотримуватись соціальної дистанції;
  • за можливості залишити неповнолітніх дітей та тварин вдома;
  • продемонструвати свій паспорт членам комісій, не передаючи його до чужих рук;
  • у разі виявлення підвищеної температури проголосувати в ізольованій кабінці й скористатись окремою скринькою;
  • у разі перебування на самоізоляції – подати на свою дільницю заяву із довідкою до 20:00 23 жовтня щодо голосування за місцем перебування.

Коментарі
24 Жовтня 2020, 19:01
Шановна редакціє! У Вас на сайті маса передвиборчої агітації... Відповідно до ст. 52 Виборчого кодексу України. 1. Передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.<br/>Передвиборна агітація напередодні дня голосування та в день голосування забороняється. У цей час забороняється також проведення масових акцій (зборів, мітингів, походів, демонстрацій) від імені кандидата, партії (організації партії), розповсюдження агітаційних матеріалів, демонстрація фільмів, телепередач, проведення концертів, вистав, спортивних змагань тощо за участю кандидатів, партій (організацій партій), а також публічні оголошення про підтримку кандидатом, партією (організацією партії) проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів, телепередач чи інших публічних заходів.
24 Жовтня 2020, 19:15
дивіться на час публікування та поширення цієї агітації. Маєте якісь докази неправомірної діяльності - звоніть до поліції, бо цей ваш балаболізм до одного місця.
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром