Як правильно вакцинуватися від грипу

17 Жовтня 2020, 12:44
2085

Грип належить до групи захворювань з усім відомою загальною назвою ГРВІ (гостра респіраторна вірусна інфекція), однак саме грип найчастіше спричиняє тяжкі ускладнення та може стати причиною смерті.

Про це інформують на сторінці Волинського обласного центру громадського здоров'я.

Для того, щоб запобігти хворобі потрібно дотримуватись простих правил:

  • Уникайте місць скупчення людей в період епідемічного сезону грипу та ГРВІ (з початку жовтня до середини квітня);
  • Уникайте контактів із людьми, які мають прояви застудних захворювань;
  • Дотримуйтесь «етикету кашлю» (при кашлі та чханні прикривайте рот та ніс серветкою, або, принаймні, кашляйте та чхайте у згин ліктя);
  • Часто та ретельно мийте руки;
  • Вакцинуйтесь – це найбільш ефективний метод профілактики грипу.

Вакцинуватись слід у вересні–жовтні перед початком епідемічного сезону грипу. Варто пам’ятати: захисний імунітет після вакцинації формується близько 2 тижнів.

Діти від 6 місяців до 9 років, які вакцинуються вперше, мають отримати дві дози з інтервалом в 1 місяць. Надалі як дітям, так і дорослим достатньо однієї дози щороку.

Вагітні належать до групи ризику щодо важкості перебігу грипу. Тому вони потребують першочергового захисту. Вакцини проти грипу, які доступні в Україні є інактивованими (не містять живих вірусів) та безпечні як для жінки, так і для її плода.

Хоча більшість людей хворіє на грип без ускладнень, все ж існують групи ризику для яких захворювання може мати серйозні наслідки, зокрема:

  • діти до 5 років;
  • вагітні жінки;
  • люди, старші 65 років;
  • люди, в яких є супутні захворювання, люди з автоімунними захворюваннями та ожирінням.

На українському ринку є трьохвалентні вакцини «Джісі Флю» , «Інфлувак», які захищають від трьох штамів грипу (двох А, одного В) та чотирьохвалентна «Ваксігрип Тетра», що захищає від чотирьох штамів грипу (два А, два В). Всі вакцини - безпечні та ефективні. Враховуючи, що саме грип тип А спричиняє важчий перебіг захворювання та необхідність отримання захисту до епідемічного сезону, немає потреби відтерміновувати вакцинацію, якщо немає можливості придбати чотирьохвалентну вакцину.

Єдиний постійний протипоказ до вакцинації проти грипу - це анафілактична реакція на попередню дозу вакцини від грипу. Слід відкласти вакцинацію, якщо у вас є прояви респіраторного захворювання (в умовах пандемії особа, яка планує вакцинуватись, може стати джерелом інфекції для медичного персоналу) та при загостренні хронічного захворювання.

Вакцина від грипу захищає тільки від тих штамів грипу, які входять в склад вакцини, не захищає від коронавірусу. Однак вірогідність розвитку ускладнень у людини, яка одночасно хворіє коронавірусною хворобою та грипом, значно вища. Тому вакцинація від грипу набуває більшого значення під час пандемії COVID-19.

Вакцинація під час пандемії є безпечною та необхідною. У разі відмови від вакцинації є ризик виникнення спалахів інфекцій, яких можна запобігти шляхом вакцинації, а це створить додаткове навантаження на систему охорони здоров'я, яка і так перенавантажена через велику кількість хворих на коронавірусну хворобу.

Немає жодних даних, що вакцинація проти грипу підвищує ризик інфікуватись чи погіршує перебіг COVID-19.

Читайте також: Луцьких освітян, які захворіли на COVID-19, лікуватимуть за кошти міськради

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024