Німецька журналістка із Вітоніжа презентувала власний відеопроєкт

01 Жовтня 2020, 10:12
5083

У дитинстві вона вдавала телеведучу у картонному ящику. Бувши у третьому класі Ясенівської школи Аліна Кац із села Вітоніж Рожищенського району неодноразово отримувала грамоти й медалі від Всеукраїнської газети «Вечірній Київ», до якої завзято дописувала. 

Про це вона розповіла Район.Рожище

«Я завжди мріяла бути журналісткою. Ця мрія зародилася в мені ще тоді, коли самого слова «Журналіст», я не знала. Але вже тоді я чітко розуміла, що хочу бути такою, як ті «Тьоті» з екрана телевізора», – розповідає мешканка Німеччини Аліна Кац.

У 15 років дівчина наважилася піти до редакції Волинського обласного радіо, аби показати свої вірші. Вже на наступний день із юною письменницею записали інтерв'ю, й Аліна почала заробляти свої перші гроші роботою радіокореспондентки.

«Я завжди була наполегливою. Але я знаю точно, що не лише моя наполегливість допомагала мені будувати свою журналістську кар'єру. Я щаслива людина, бо на моєму шляху трапляються хороші люди, які відіграють визначальну роль у моєму житті. Так було і тоді, у далекому 2006 році, коли я, налякана дівчина з села, переступила поріг редакції Волинського радіо і познайомилася із його керівником Василем Федчуком, вихідцем із села Доросині. Його я вважаю своїм журналістським батьком. Він познайомив мене із цією професією, довірив робити програми й начитувати їх в ефірі. Василь Володимирович хвилювався за мене, коли я вступала до Університету і завжди мене підтримував», – зі сльозами на очах пригадує журналістка.

Навчаючись у Львівському національному університеті імені Івана Франка на факультеті журналістики Аліна почала працювати із заслуженою артисткою України Наталкою Карпою.

«І знову мені щастить із людьми. Коли я познайомилась із Наталкою та її продюсером Ярославом, був 2008 рік – фінансова криза в Україні. В той час мої батьки залишилися без заробітку і мені було дуже скрутно, просто не вистачало коштів на їжу. Я шукала будь-якої можливості заробити гроші. Почала вмовляти Наталку Карпу та Ярослава про інтерв'ю із надією, що їм сподобається моя робота і вони дозволять мені, недосвіченій першокурсниці, працювати у їх продюсерському центрі. І вони дозволили й платили мені хороші гроші, бо напевно бачили, як я їх потребую», – розповідає Аліна Кац.

Співпраця із заслуженою артисткою України та численні дописи у газети та журнали. Здавалося б, ось вона – мрія! Але Аліна покинула усе у Львові та переїхала до Києва – підкорювати телебачення.

«Моя душа завжди прагнула камери. Я це відчувала ще тоді, у дитинстві, коли розповідала сусідам новини села із картонної коробки. Саме тому я наважилася переїхати до Києва і розпочати усе з нуля. Було дуже важко. Київ буває досить жорстоким і безпощадним. Поки зачепилася на телебаченні, працювала адміністратором у салоні краси й навіть продавцем у взуттєвому магазині. Але це було того варте. Бо мені таки вдалося прорватися, заявити про себе і вибороти собі місце під сонцем у телевізійному світі», – пригадує жінка.

Аліна Кац працювала кореспондентом новин на провідних телеканалах України – Першому національному, Телеканалі новин 24 та проводила журналістські розслідування у програмі «Люстратор», що транслювали на 2+2. Та у сам розквіт кар'єри Аліна попрощалася із журналістикою та переїхала до Німеччини.

«Робота на телебаченні є дуже насиченою і потребує надзвичайно багато енергії. Особливо, коли ти працюєш у розслідуваннях і тобі погрожують, нападають на тебе та чи не щодня усіма можливими методами перешкоджають твоїй журналістській діяльності. Це важко», – зізнається Аліна Кац.

Переїжджаючи до Німеччини, дівчина думала, що наситилася цією професією і тепер зможе жити без неї. Але так не сталося.

«Вже через кілька місяців перебування у Німеччині я почала страшенно сумувати за роботою. Я зрозуміла, що моє життя без журналістики є неможливим, бо це просто якась залежність. І я почала нескінченно, цілими днями й вечорами вчити німецьку мову, бо знала, що без мови не матиму ніяких шансів повернутися у професію», – зізнається жінка.

Півтора року і німецька була в кишені, а ще через кілька місяців Аліна почала працювати у місцевій Західнонімецькій газеті. 

«Але і цього мені було мало, бо ж камера продовжувала мене манити. Та працювати на телебаченні у чужій країні майже нереально. Бо як би ти чудово не розмовляв тією мовою – акцент нікуди не дінеш. Тому, для початку, я вирішила створити свій ютуб-проєкт, в рамках якого я братиму інтерв'ю у цікавих особистостей Німеччини. Я розумію, що це великий ризик і виклик для мене самої, бо ведучої з акцентом у німецькому медіа-просторі я ще не зустрічала і тому не відомо, як на мій акцент відреагує суспільство. Але я вирішила піти на цей ризик. Як кажуть, хто не ризикує, той не п'є шампанського!» – сміється Аліна.

До перегляду свого прем'єрного відео Аліна Кац запрошує і своїх земляків. Відео має субтитри із перекладом. 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024