Знайшли помилку? Виділіть частину тексту і натисніть CTRL + Enter

З початку року в Україні зафіксували 60 випадків отруєння грибами

11:13 21.09.2020
2002

З початку року зареєстрували 60 постраждалих осіб внаслідок отруєння дикорослими грибами, з них одна людина померла

Про це інформують на сторінці Центру громадського здоров'я України в мережі.

Постраждалих зареєстрували у Донецькій, Дніпропетровській областях – 8 осіб; у Рівненській, Вінницькій Чернівецькій та Чернігівській областях по 5 осіб; у Черкаській області – 4 особи, у Волинській області – 3 особи (1 летальний), у Полтавській області – 3 особи, у Житомирській, Закарпатській, Харківській, Херсонській, Львівській областях по 2 осіб, в Івано-Франківській, Кіровоградській, Одеській та Сумській областях по 1 особі.

Читайте також: Жителька Рожища померла від отруєння грибами

Страви з грибів є у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України.

Не варто забувати, що дотримання правил збирання, приготування грибів – справа відповідальна. Наявність навіть одного отруйного гриба серед їстівних може спричинити отруєння.

Як не отруїтися грибами:

  • Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються за наявності дозвільної документації.
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках та несанкціонованих точках торгівлі.
  • Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
  • Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
  • Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
  • Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
  • Не куштуйте сирі гриби.
  • Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  • Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Не рекомендовано вживати гриби:

  • жінкам у період вагітності й грудного вигодовування;
  • дітям до 12 років;
  • людям літнього віку.

Читайте також: ПЛР-тест є не обов'язковим для людей, які перебували 14 днів на самоізоляції

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Загрузка...
Загрузка...
Коментарі
29 жовтня
Сьогодні
Вчора
27.10.2020
26.10.2020
25.10.2020