Історична пам’ять чи юридичне право: баптисти вболівають за майбутнє старовинної кірхи

05 Травня 2017, 15:22
2782

Руїни старої кірхи в районному центрі Рожище на Волині стали об’єктом суперечки між протестантами та православними: збудували його у ХІХ столітті баптисти, «совєти» — експропріювали і розташували в храмі виробничі цехи. На жаль, негаразди для кірхи не завершились і в часи Незалежності: приміщення переходить у приватні руки, далі використовується не за призначенням. А нині власник вирішує передати його православній єпархії. Пише Лариса Андрійчук на РІСУ.


Розквіт протестантизму в Рожищі припадає на 70-80-ті роки XIX століття, до кінця якого в місті з населенням понад три з половиною тисячі жителів було зведено дві кірхи: лютеранську та баптистську. Від першої нині залишились лише згадки та декілька старих світлин. Від баптистської – понівечені стіни, адже в радянський час тут спочатку були казарми, а згодом розмістили вовняну фабрику «Динамо».

Власне в мікрорайоні «Вовнянка» і досі, згадкою про радянське варварство й бездуховність, стоїть приміщення сплюндрованого храму. До його фасаду зробили п’ятиметову добудову, що змінила зовнішній вигляд споруди. А в середині, щоб збільшити цехові приміщення — перекриття. На другому поверсі видно: стрільчасті віконця біля підлоги – згадка про храм, в якому, зі слів місцевого пастора Вадима Бандури, свого часу чотири рази на день відбувались богослужіння, на кожне з яких збиралось чи багато людей.


Після зупинки вовняного виробництва, колишній храм декілька разів змінював власників. Нині це – ТзОВ «Вудленд Україна», лісопильне підприємство, керівником якого є Богдан Колісник, колишній очільник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства, одним із співвласників – народний депутат Сергій Мартиняк. Наприкінці 2016-го року споруду передають Волинській єпархії УПЦ КП.

«Дім Божий має бути Домом Божим», — коментує ситуацію прес-секретар Волинської єпархії УПЦ КП Костянтин Марченко. «Власник приміщення – людина православна, тож і передав приміщення єпархії. Баптисти ані до нього, ані до єпархії щодо споруди ніколи не звертались. Єпархія має намір відновити приміщення наскільки це можливо, зараз шукаємо ініціативного священика, який би узявся за таку складну справу. Тут буде православний храм Преподобного Сергія Послушного».

Звісно, баптистська громада вважає неприйнятним таке рішення про майбутнє кірхи. Пастор баптистської громади районного центру Вадим Бандура наголошує: баптистська громада має намір боротись за пам’ятку, адже це — історична пам’ять. Тому звернулись з офіційною заявою від імені ГО «Громадська рада розвитку міста Рожища» до Рожищенської райдержадміністрації за підтримкою: аби посприяли в надані охоронного статусу споруді – пам’ятки архітектури.

«Цей храм – один із найстаріших у Рожищі, тож йдеться не про боротьбу за майно, а про збереження історії та архітектури», — каже Вадим Бандура.

«Маємо дуже добрі міжконфесійні взаємини в Рожищі. Про майбутнє кірхи я спілкувався із місцевим священиком УПЦ КП, протоєреєм Василем Шняком. Він сказав, що наявного храму прихожанам конфесії в Рожищі достатньо, тож для єпархії УПЦ КП не доцільно вкладати такі значні кошти в реконструкцію цього приміщення. Три місяці тому обіцяв поспілкуватись на цю тему із митрополитом Луцьким і Волинським Михаїлом, проте поки обіцянку не виконав. У наших намірах нас підтримують і громадські організації Рожища, і міська влада, і волинські історики».


Ініціативу надати кірсі нове життя виявляли члени ГО «Мій батьківський дім». Пропонували перетворити її на полікультурний центр і навіть зробили в Луцькому архітектурному бюро проект. Оскільки, вважає голова ГО, колишній голова Рожищенської райдержадміністрації Вадим Дулюк, реконструювати кірху до первісного вигляду неможливо, то тут можна було б розташувати конференц-зал для делегацій, класи для навчання дітей, а також на цокольному поверсі – хостел.

Почали шукати можливість залучити грантові кошти для реалізації проекту. Такий центр для Рожища був би дуже актуальним, адже у місто свого часу було полінаціональним: у ХІХ – на початку XX століття більшість населення становили не українці, а німці та євреї. Перших, колоністів, згодом чекала депортація, а євреїв – масові розстріли в період Другої світової. Згідно з архівними даними, в масових похованнях Рожища знайшли вічний спокій близько чотирьох з половиною тисяч юдеїв. Проживали на території Рожищенського району і чехи.

Вадим Дулюк наголошує: один із власників приміщення, народний депутат Сергій Мартиняк під час передвиборчого процесу у 2015-му році декларував свої наміри передати приміщення громадській організації «Мій батьківський дім». Чому так несподівано було прийнято інше рішення, він не розуміє. «Ми звертались до власників у 2015-му році з офіційним листом, адже була попередня домовленість. Громадську організацію створювали спеціально для того, щоб займатись кірхою».

Зрештою, юридичних підстав претендувати на споруду ані громада баптистів, ані громадська організація не мають. На все потрібна добра воля і розуміння необхідності зберегти історію – як від власників, так і від Волинської єпархії УПЦ КП.

«Боротись треба. Спільні дії громадських організацій, істориків, релігійних громад, міської ради, звернення до єпископів, які б говорили про це з керівництвом УПЦ КП на найвищому рівні, ймовірно, будуть дієвими. Міська влада Рожища нас підтримує, тож, можливо, єпархія УПЦ КП погодиться отримати ділянку землі в місті: за такого стану споруди, безумовно, дешевше і простіше збудувати новий храм».


Пастор Вадим Бандура наголошує і на тому, що, безперечно, облаштування кірхи під православну церкву призведе до остаточної втрати автентичної архітектури, адже православний обряд передбачає певні особливості архітектури, внутрішнього оздоблення. Відповідно, як наслідок – і втрата історичної пам’яті. «Саме повага до історії змушує нас надавати резонансу цим подіям.

Маємо свій великий молитовний дім у Рожищі, облаштування якого нещодавно завершили, тож громада вболіває не за ще одне приміщення, а за збереження пам’яті про минуле. Однак події останніх місяців змушують нас замислитись: а чи це не спроба остаточно стерти історію? Я – прихильник мирного способу вирішення питання. Думаю, що нам вдасться дійти згоди і порозуміння».

Коментарі
05 Травня 2017, 19:27
так ще треба на вовнянці церкву для баптистів..внас тепер всі стали глибоковіруючі ..нк всі такі набожні що не знати як........
05 Травня 2017, 20:46
Не просто глибоковіруючими - всі баптисти!
05 Травня 2017, 23:36
Вже як баптисти займуть те приміщення ,то звичайні люди і не будуть туди йти,а як буде укр церква то всім ближче буде хто в цій стороні Рожищ живе
06 Травня 2017, 00:15
І знову дулі. Контрабасом і малиною займайся і в духовні справи не лізь, ти там нічого несмислиш.
06 Травня 2017, 01:33
Турчинов бабтіст хто знає?
06 Травня 2017, 01:34
Не тріть комети тут баптистів ніхто не ображає люди правду пишуть
06 Травня 2017, 01:38
Хто ви такі щоб за вас Михайла турбувати? Кірху вони захотіли а хуху не хохо
06 Травня 2017, 01:42
Віджимай дальше людські городи а в релігію не лізь
06 Травня 2017, 01:43
Да і ще пару сусідських участков можеш чистанути
06 Травня 2017, 02:17
я не проти щоб в українському місті було два українських храми..я бачу по коментарі от Василя він боїться такого розвитку подій)))
06 Травня 2017, 03:32
Шо ми за такий підлий народ один до одного. Це наша історія...срем на історію срем на себе а не на бабтистів чи кп...
07 Травня 2017, 01:16
Якщо це приміщення одне з найстаріших в місті то для чого його переробляти (під православний храм цеж набагато дорожче ніж побудувати новий) цим самим до кінця зруйнувати те що не доруйнували "совєти". Хоче КП будувати храм хай будує місця багато... Баптистам воно не потрібно... А память нехай залишається памяттю... я так думаю.
07 Травня 2017, 02:15
СССР руйнував та знищував усе, що не підходило під їх ідеологію. Путін робить щось подібне, переписуючи історію Криму. Поляки у Варшаві відновлювали повністю зруйнованні палаци, після другої світової для збереження історії свого міста. Як вчинять "мужновладці" з цією кірхою буде показувати, хто є хто. Марк Аврелій сказав: "Хто не знає своєї історії той назавжди залишиться дитиною". Стирання історії це дорога в низ.
07 Травня 2017, 02:49
Мужик тобі респект. І я так думаю. Ми повинні почати поважати один одного і тоді почнеться справжнє будівнивцтво держави. Ну і історію тоже
07 Травня 2017, 20:27
хочемо чути директора історико- краєзнавчого музею. Історію треба знати осоливо їй. Відділлкультури не бере цієї ініціативи в руки чого ?. Начальник судами зайнята....
08 Травня 2017, 01:25
Баптистам не потрібен, КП - Шняк сказав, що ні грошей, ні бажання там його будувати в них немає, то нащо ця катавасія? Хай далі стоїть ця руїна як пам'ятка історії і все...
09 Травня 2017, 01:45
Читай статтю. Катавасія почалася бо о. Михаїл та Колісник хочуть в нас в Рожищах на цьому місці побудувати новий православний храм, тіпа нема іншого місця) цим самим сама стара памятка міста буде зруйнована, я так понімаю. Хай стоїть собі далі. А керівництво міста повинно бути зацікавленне щоб знайти кошти і помаксимуму його реставрувати, як роблять це в інших містах
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024