У Соколі археологи знайшли середньовічну піч із гербами князів

15 Вересня 2020, 10:10
7159

У селі Сокіл Рожищенського району відбулись наукові археологічні дослідження до початку земляних робіт з будівництва медичного закладу.

Розкопки проводили працівники Охоронної археологічної служби країни, за участі Волинського осередку Спілки археологів України за відкритим листом та дозволом Міністерства культури та інформаційної політики України. Про це у фейсбуці розповів археолог Віктор Баюк, розмістивши фото.

Розкоп розмірами 13 на 13 метрів охоплював всю площу майбутньої забудови, інша невелика частина ділянки майбутньої забудови була зайнята закладеним у 1990 роках фундаментом. Основна площа розкопу доведена до глибини в один метр (на рівень траси колишнього валу).

Читайте також: «Лицарка Корони»: княгиня із села Сокіл стала героїнею історичного роману

У результаті польових досліджень виявили та вивчили трасу зруйнованого валу Сокільського замчища у вигляді основи валу з суміші піщано-глиняного ґрунту. Таким чином протрасували втрачену частину валу замчища та з’ясували його напрямок.

Також знайшли заглиблену споруду пізньосередньовічного часу із котлованом та залишками багатого кахляного каміна, що попередньо може бути датована XVII століттям. За титулатурою кахляної печі, найімовірніше споруда належала Криштофу Шимковичу Шклинському, другому чоловіку княгині Олександри Марківни Сокольської.

Окрім того, виявили надзвичайно інформативний культурний шар періоду пізнього середньовіччя. Особливо цінною є вибірка багатої кахляної печі із коронами та титулатурою.

«Результати досліджень надзвичайно показові та інформативні. Після наукового опрацювання матеріали досліджень будуть експоновані. Щира вдячність голові Сокільської сільської ради та всім мешканцям села за допомогу та щиру співпрацю під час проведення досліджень», – йдеться у публікації.

Читайте також: 20 цікавих фактів про Сокіл, що існує на Волині 475 років






Коментарі
15 Вересня 2020, 13:43
в Навозі готова споруда,в Рожищі напівпорожня лікарня а їм амбулаторію давай.розкопки чудова справа,чи буде мати ОТГ гроші на утриманя амбулаторії,ще не відомо як складеця з райлікарнею.
15 Вересня 2020, 13:58
Чи будуть гроші в ОТГ залежить від того кого виберемо на голову.Якщо знову обрати бубочку то це чергові про..рані п'ять років і нераціональне використання та дерибан,наближеними депутатами та підприємцями,коштів громади.
15 Вересня 2020, 14:35
<p>Орест ти чого мовчиш?<br /> Де відео на ютуб-каналі???</p>
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024