Лісівники «замітають сліди» «порубочних решток» навіть у вихідні та держсвята, - Самооборона

02 Травня 2017, 11:40
3905

Нещодавно на території Рожищенського лісгоспу поблизу залізничної станції у селі Клепачів було виявлено півтора десятка свіжозрізаних дубів у діаметрі до 50 сантиметрів. Проте, поліція та лісники кажуть, що вирізували дуби в рожищенському лісі – законно

«А тим часом робота в лісі кипить. Працюють навіть по суботах і державних вихідних. Поспішають прибрати те, що не встигли до 1 квітня. І у них таки виходить», - впевнені у незаконності рубки активісти  «Народна самооборона Рожище» про що пишуть на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

«1 травня... Хтось смажить шашлик, а лісівники Ківерцівського лісгоспу Рожищенського лісництва – пеньки дуба. Правда, вони це називають «порубочні рештки».

Але про все по-порядку. 20 квітня цього року активісти нашої організації випадково виявили на території Рожищенського лісництва (квартал 53, виділ 4), що підпорядковане ДП Ківерцівське ЛГ, свіжозрубані дуби до 50 сантиметрів у діаметрі. Окрім того, на місці рубки було залишено відкритий вогонь. Зацікавили наших активістів також спалені пні, діаметр яких сягав 80 сантиметрів. На більшості пнів, окрім тих, які намагалися спалити, збоку стояло тавро. 

Викликали поліцію, бо побачили, як з того місця виїжджав червоний фольксваген і засумнівалися, що лісівники могли так просто лишити в лісі багаття.

Черговий екіпаж поліції Ківерцівського райвідділку прибув без слідчого. Правоохоронці переконували наших активістів в тому, що все, що тут відбувається, в межах закону. Адже від лісівників повідомлення про крадіжку лісу не надходило.

Що ж до вогнища, то воно взагалі не привернуло уваги поліцейських. У результаті дискусії нам таки вдалося переконати правоохоронців, що ліс - це спільна власність громади, а не приватна власність директора лісгоспу і заявляти має право кожен українець. Патрульні врешті покликали на підмогу слідчо-оперативну групу.

Сьогодні - 1 травня, а відомості за даним фактом досі не внесені в Єдиний реєстр досудових розслідувань. Начальник Ківерцівського райвідділу Юрій Столярчук пояснює це тим, що вони досі шукають для цього підстави.

Начальство відділку переконане, що їх і не знайдеться, бо лише лісівники можуть їх повідомляти про крадіжку лісу (знов за рибу - гроші). Лісівники ж розказали поліціянтам, що у березні наводили лад на 53 кварталі, та не впорались завершити до 1 квітня. Просто не встигли, бо нема робочих рук. І ті повірили.

Нам не фахівцям, наприклад, відомо, що з 1 квітня вибіркові санітарні рубки взагалі заборонені, бо згідно Закону «Про тваринний світ» почався так званий період тиші. Окрім цього, різати такі породи, як дуб, можна лише у морозостійкий період. Та й, зрештою, як можна вести облік зрізаного лісу, якщо пні з'їсть вогонь?

Через два дні після згадуваного інциденту (22 квітня) «живі» колоди дуба вивезли, а от щодо сухостою, то тут ніхто не поспішав. Пні знову тліли. Керівник лісопідприємства Анатолій Іщик, який прибув на місце рубки сказав коротко «Це ж не хвойний ліс. Вогонь локалізовано».

Ось і сьогодні 1 травня у лісі знову палають три вогнища, у яких, за задумом паліїв, мають згинути зайві пеньки. Решту пнів понизили, тобто понадрізали, для того, щоб не можна було визначити їхній вік. На них також проставлені свіжі печатки, яких не було 20 квітня. Межі ділянки позначені наново білою фарбою.

Той, хто поспішає, завжди робить помилки. На місці «замітання слідів» залишили й саму мітлу, а точніше щітку з білою фарбою. Цікаво, а навіщо позначати межі рубки, яка, за версією лісівників, відбулася ще минулого року??? Але, навряд чи це буде з'ясовувати поліція.

Якщо вірити лісорубочному квитку, то рубка ця, не зважаючи на зовсім свіжу тирсу, ще з жовтня 2016-го. Планували зрізати 125 ушкоджених дерев, з яких передбачалось отримати 8 кубів ділової деревини, решта - дрова. Хоча, як на око, то колоди, які ще встигли побачити слідчі Ківерцівського РВ НП 20 квітня, були мало схожі на сухостійні. 

Отже, поліція не поспішає навіть починати слідство. А що ж захисники природи екологи? Теж квапляться. 

В Держекоінспекцію у Волинській області ми прийшли 24 квітня, тоді ж написали заяву з проханням про перевірку. Заступник начальника Державної екологічної інспекції в області, головний ревізор лісів Юрій Джам спочатку влаштував нам екзамен зі знання законодавства: розпитав навіщо і за яким фактом ми викликали поліцію. 

Сьогодні - 1 травня. А Юрій Джам каже, що зможе інспектувати ділянку лише наприкінці тижня, 5 травня. Тобто, загалом лісникам дали 11 днів.

А тим часом робота в лісі кипить. Працюють навіть по суботах і державних вихідних. Поспішають прибрати те, що не встигли до 1 квітня. І у них таки виходить.

Тут вже не лишилось ні одного свіженького поліна, великі пеньки, які не можуть спалити через сирість, полишили, повикорчовували дрібніші і сухіші, тепер палять їх. Екологу розказують, що то порубочні рештки) Треба, напевне, вкластися у ту кількість, яка зазначена у лісорубочному квитку і встигнути до інспекції Держекології…

Отже, лісівники мають потужний дах у всіх структурах. Поліція твердо впевнена, що вони не можуть порушувати законодавство апріорі. Екологи ж дивлячись на потуги активістів, впевнені, що останні лізуть в ліс, бо хочуть збирати вершки. Натомість, коли спіймають дядька, який везе підводою дві сосни, то «резонансне» повідомлення публікують одразу всі служби: від поліції до СБУ і Прокуратури…

Kristina Yushkevych Остап Семерак та Державна екологічна інспекція України зверніть увагу на Волинь!», - повідомляють самооборонівці.


1

2

 

Коментарі
02 Травня 2017, 15:13
гайворонська в долі
02 Травня 2017, 15:31
І Джам також
02 Травня 2017, 15:41
Самооборона без долі
02 Травня 2017, 18:53
І ЛАПА В ДОЛІ, А ЦЕ САМООБОРОНА І РИЖКОВ В ДОЛІ (ДИСТРИБ'ЮТОР) І ШИШКО В ДОЛІ ОХОРОНА ПРИВАТНА. НУ ЩО СКАЗАТИ ЩЕ МОЖНА. А ВЖЕ КВАТИРКО ЖРЕ-БЕЗМІРИ З ДАРЖЛІСГОСПІВ.
02 Травня 2017, 21:48
А що робиться в урочищі "Чебені"- в буквальному смислі під пень знищено цілі масиви, причому викорчувані пеньки так і валяються, як доказ людської злочинності проти самих себе. Це жах. Де лісництва, де екологія? Також " в долі"?
02 Травня 2017, 23:37
А що ви хотіли? З цього всі вони мають хороші заробітки, крім держави. Хіба в нашій країні щось міняється?
03 Травня 2017, 00:27
де ви бачили державу
03 Травня 2017, 01:11
А ті хто виявив міг перевірити через деп.запит законність вирубки. Ато все якось догадками оперують та самопіаром.. Все можна вияснити і в цій державі.
03 Травня 2017, 02:02
Незрозуміло, хто піариться? На фото не видно людей.
03 Травня 2017, 02:27
На жаль, депутатськими повноваженнями не наділена, то ж депутатський запит подати не можу. Це наші шановні обранці лише можуть зробити. А нам, сірим та убогим, залишається тільки дивитися на безчинства, бо всі наші звернення і усні,і письмові - то лиш пусте коливання повітря.
03 Травня 2017, 11:05
Дуля, Бура і Зеня просто заважають людям працювати!!! От і все! Самооборона ;) Від кого?? від людей району??? Люди вже голосували! І що вибрали?
03 Травня 2017, 12:01
Маша, закрий піддувало!
03 Травня 2017, 13:21
<p>Дивлячись на айсберг дубів який знаходиться біля кладовища в Рожищах на автостоянці колишнього заводу Фермаш - вже не дивуєшся у безкарності цих ділків.Потуги Самооборони щось зробити законно не дасть результату.У вас хлопці повноважень мало,та й завжди треба йти до кінця,а не робити "шороху".....Що хотіти від поліції,коли вона корумпована.З .........спитати,це все одно що видоїти бика...Поліцаї!!!!Підійміть свої пушисті зади і хоч якось відробляйте свою немаленьку зарплату...................Реформа ніби поліцаїв була,проте результат їхньої роботи нижче плінтуса.Народ все бачить...</p>
03 Травня 2017, 18:23
Дай боже здоров"я і наснаги тим, хто хоть щось пробує зрушити з місця.
03 Травня 2017, 18:27
Якби не були люди осторонь того що відбувається, то можливо були б якісь зміни. І нема чого критикувати самооборону. Так народ все бачить, але чомусь мовчить........
09 Травня 2017, 11:04
народ в долі
09 Травня 2017, 11:04
народ в долі
Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром